1
Posted 30/03/2011 by chromium in Comics
 
 

Captain America, life begins at 70 – deel 1

Captain America bestaat deze maand 70 jaar en zoiets verdient natuurlijk flink wat aandacht. Chromium is de Captain America kenner van de Brainfreeze crew maar hij had geen zin om de zoveelste gelijkende chronologische special te maken zoals je die overal tegenkomt. Captain America, life begins at 70 zou iets speciaal zijn, op zijn Chromiums. Just the way we like it.

Malkavian

Beste Captain America,
Laat me eerst en vooral me verontschuldigen voor de nogal misleidende titel, je bent helemaal geen 70.. of toch wel?  Immers, ben je niet geboren in 1922, net als Jack Kerouac, Judy Garland, Pierre Cardin en natuurlijk Stan Lee ?

Nu, ik neem aan dat je nooit de tijd had om On the Road te lezen of lekker onderuit te zakken en van The Wizard of Oz te genieten. Wel ben ik zeker dat er nooit iets van Pierre Cardin in je klerenkast hing… nog iets waarvoor ik je bewonder. Of was het Steve Rogers die geboren werd in 1922 om vervolgens 19 jaar later opnieuw geboren te worden als Captain America?

Je eerste 19 jaar waren redelijk oninteressant en nogal voorspelbaar, op zeer jonge leeftijd je ouders verloren maar desondanks toch idealistisch en patriottistisch gebleven. Werd dit je ingelepeld door Sarah and Joe, je trotse Ierse ouders?  Helaas was je een beetje een mager ding, dapper en onversaagd, maar het leger had bomen van kerels nodig, geen luciferhoutjes die buigen in de wind. Natuurlijk werd je door het leger afgekeurd, op je aanvraag kreeg je de stempel ‘4-F’ waar de F natuurlijk voor failure stond,  maar je bleef terug komen om te proberen en Uncle Sam had plots wel een plaats voor je.

Als vrijwilliger in het Operation Rebirth project kreeg je het Super Soldier Serum toegediend, en het vervolg is wel gekend. Je werd herboren als een man op het toppunt van menselijke fysieke perfectie. Geen Super-man (lawsuit!) maar een sterveling die het onderste uit de kan kon halen. Helaas was je ook een uniek exemplaar want luttele seconden na je transformatie werd de wetenschapper die je creëerde, Abraham Erskine (die jij kende als dokter Josef Reinstein), vermoord door een nazi-spion. Welke gevoelens moeten er niet door je gegaan zijn, toen op het moment van je (weder)geboorte je ‘vader’ stierf en je opnieuw wees werd. Gelukkig was er nog altijd Uncle Sam die je liefdevol opnam, je een doel gaf en je liet zien hoe waardevol je niet was.

De mannen die iets later je avonturen te boek stelden, Jack Kirby en Joe Simon, wisten je ook al vlug naar waarde te schatten. Al vlug bleek je Timely’s (Marvel) grootste verkoopsucces te zijn tijdens de Golden Age. Je boekjes hadden een maandoplage van bijna een miljoen stuks en je kreeg de “alien” en de “vleemuis” van National Periodical Publications (DC) al vlug in je vizier.

Maar het succes bleef niet duren, met het einde van de wereldoorlog eindigde ook de Golden Age of comics en werd je plots veel minder populair… en ongewenst.

Ik vraag me af Cap, wat deed er meer pijn tijdens die donkere dagen, het besef dat men je enkel kon gebruiken in tijd van nood of in de woorden van Joe Simon,  een van je (vele) vaders:
“Eigenlijk was Captain America een toevalstreffer. We zochten eerst een villain en vonden die in Adolf Hitler. Toen moesten we een  hero vinden. De All-american boy tot het uiterste gedreven. We dachten eerst aan iets als “’uper-American’ maar Timely vond het maar niks, dus werd het dan maar ‘Captain America’ en de rest is geschiedenis.”
Is dit de reden dat je nooit trouwde of kinderen kreeg, Cap? De vrees dat vaders ofwel sterven ofwel je verloochenen? En toch overkwam je die diepste angsten toen je zelf de vaderrol opnam en Bucky Barnes quasi adopteerde… maar ook dat liep niet goed af hé? Maar laat ons dat sparen voor de volgende brief.

Je trouwe fan,

Chromium.

Comments

comments


chromium

 
avatar
Als kind viel Chromium in de ketel met nostalgiesaus, waardoor hij voor zijn hele leven lang al hunkert naar periodes die hij zelf niet meegemaakt heeft. Uitwasemingen daarvan zijn terug te vinden op de (Engelstalige) comics-blog “nuff Said” http://www.chromium.be/