0
Posted 28/03/2011 by Arno in Comics
 
 

Review: Dark Avengers Vol.2 : Molecule Man

Vorige week brachten we jullie een review van ‘Assemble’, het eerste volume in de Dark Avengers-reeks, waarin Norman Osborn als de Iron Patriot en nieuwe top cop in het Marvel universum een eigen Avengersteam uit de grond stampte. De twist aan dit team is dat het vrijwel volledig bestaat uit superschurken of antihelden die zich opkleden en voordoen als enkele bekende Marvel-iconen.

In deze tweede trade, die Dark Avengers #9-12 bundelt, zetten schrijver Brian Michael Bendis en artiest Mike Deodato de Dark Reign van Osborn en zijn team verder. Het dient wel even vermeld te worden dat, terwijl ‘Assemble’ de eerste zes nummers van de reeks bevatte, nummers #7 en #8 van de reeks niet in dit tweede volume zijn opgenomen. Deze twee issues maakten namelijk deel uit van de Dark Avengers/Uncanny X-Men crossover ‘Utopia’, waarin Osborn’s Dark Avengers en Dark X-Men tussenbeide komen in de escalerende mutantensituatie in San Francisco, huidige thuisbasis van de X-Men. Deze hele crossover is beschikbaar in een aparte trade waarvan later een review zal verschijnen.

‘Molecule Man’ start met een spotlight op Dark Avenger Ares. De god van de oorlog komt er namelijk achter dat zijn jonge zoon, god van de angst in spé Phobos, is ingelijfd in de ondergrondse rebellengroep Secret Warriors. Dit brengt hem in rechtstreeks conflict met hun leider/trainer Nick Fury, voormalig hoofd van S.H.I.E.L.D. en, zelfs al voor Norman Osborn zijn oude job overnam, één van de meest gezochte voortvluchtigen in het land.

Na deze kleine omweg waarin we een softere kant van Ares krijgen te zien betreffende de training van zijn zoon door Nick Fury begint het uiteindelijke verhaal dat de bulk van deze trade vormt: het conflict tussen Osborn’s Avengers en de Molecule Man.

De Molecule Man, echte naam Owen Reece, is een terughoudende maar extreem krachtige superschurk die voor het eerst verscheen in Fantastic Four #20 uit 1963 en belangrijke rollen speelde in ondermeer Secret Wars I en II. Mocht deze figuur je niet zo meteen bekend zijn, geen nood, want op het eind van deze trade wordt er een handige encyclopedische geschiedenis en krachtenbeschrijving van hem gegeven. Belangrijk om te weten is dat de mentaal zeer angstige en onzekere Owen Reece als de Molecule Man de kracht heeft om (uiteraard) moleculen te controleren. Aangezien zowat alle materie hieruit is opgebouwd, maakt dit hem tot één van de machtigste figuren uit het gehele Marvel universum.

Er zijn duidelijk grotere machten aanwezig in het Marvel universum dan Osborn en zijn organisatie H.A.M.M.E.R.

De Dark Avengers komen met hem in conflict wanneer hij achter enkele mysterieuze verdwijningen blijkt te zijn in het kleine stadje Dinosaur (leuk detail: dit stadje, gevestigd in de staat Colorado, bestaat echt en bevat effectief straatnamen genoemd naar bekende dino’s). Wanneer het team arriveert blijken zij echter geen partij te zijn voor de krachten van de Molecule Man. Wat hieruit volgt is vooral een interessante karakterstudie van Norman Osborn, die door deze haast omnipotente vijand doorheen al zijn angsten, leugens en geheimen wordt gesleurd (de droomsequenties werden geschilderd door Greg Horn, wat een duidelijk contrast oplevert met de donkere tekeningen van Deodato).

Verder zijn het wederom de kleinere karaktermomenten tussen de leden van het team die zorgen voor de leukere momenten in deze trade. Wanneer de vijand van een superheldenteam (of in dit geval, team van superschurken) krachten bevat zoals deze van de Molecule Man, faalt het conventionele superheldengevecht en dient er op het einde steeds een deus ex machina ingezet te worden om het verhaal af te ronden. Van deze formule wordt hier, spijtig genoeg, dus ook niet afgeweken.

Al haalt deze ‘Molecule Man’ niet het niveau van zijn voorganger, toch hebben Bendis en Deodato alweer een niet te missen hoofdstuk in de Dark Reign-saga afgeleverd. Er is ditmaal een grotere rol weggelegd voor Osborn’s assistente Victoria Hand en er zijn leuke karaktermomenten voor Ares, Bullseye en Moonstone (als respectievelijk Hawkeye en Ms.Marvel).  Bendis slaagde er, naar mijn mening, overigens in het personage van de Molecule Man wat interessanter en dreigender te maken dan in zijn vorige, lauwere verschijningen in de Marvel-canon.

Na zijn vernedering door de Molecule Man en andere recente tegenslagen krijgt Norman Osborn het steeds moeilijker om zijn Green Goblin-persona in de hand te houden. Ook het persoonlijke verhaal van The Sentry dreigt een zeer gevaarlijke weg in te slaan. Deze twee plotelementen zullen tot een climax komen in de derde, en tevens laatste trade van Dark Avengers, waarvan jullie spoedig een review mogen verwachten.

Bestel alvast dit tweede volume nu op Archonia.com.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.