0
Posted 26/03/2011 by Arno in Comics
 
 

Review: Future Foundation #1 (spoilers)

Na de fatale, maar heroïsche opoffering van Johnny Storm, aka de Human Torch in Fantastic Four #587 en het daaropvolgende rouw-issue, eindigde Marvel’s eerste Silver Age-reeks om plaats te maken voor deze FF #1. FF staat voor Future Foundation en is van de hand van hetzelfde creative team van schrijver Jonathan Hickman en tekenaar Steve Epting dat de afgelopen maanden Fantastic Four verzorgde. Al slaat Marvel’s first family met deze reeks wel degelijk een nieuwe weg in en lijkt er een maand in comicbooktijd te zijn gepasseerd sinds de laatste issue van Fantastic Four, leest deze FF #1 toch vooral als een verderzetting van Hickman’s eerdere run. Met andere woorden, je kan de issue dus even goed als Fantastic Four #589 beschouwen. Als ik overigens hierover even een voorspelling naar de toekomst mag doen, betwijfel ik dat Marvel de 600ste issue van de reeks, waarmee het tenslotte voor de publisher pas echt begon, lichtjes zal laten voorbijgaan. Zoals het nu staat, zou de 12e issue (een jaar aan singles red.) van Future Foundation evenwel de terugkeer van Fantastic Four kunnen inluiden met issue #600. Al zou hiervoor een wedergeboorte van de Human Torch nodig zijn, deed het gesprek tussen de twee ex-terroristen van A.I.M. op de allereerste pagina van deze FF #1 mij hieraan al denken: “Do no fear a fundemental reordering of things, Robert. All death leads to rebirth.” Een statement dat zeer toepasbaar is op een superheldenuniversum, waar de dood tenslotte alleen maar een zoveelste obstakel is dat dient overwonnen te worden.

Maar ik dwaal af, hoe bevalt deze eerste Future Foundation nu? Wel, zoals je zou verwachten in een eerste issue wordt zeer snel de huidige status quo geschetst en de nieuwe mission statement duidelijk gemaakt: de knowhow en resources van het team aanzetten om de wereld op een positieve wijze te veranderen naar de toekomst toe. Zoals al duidelijk bleek uit de previews worden de Fantastic Three (Ben Grimm aka The Thing, Reed en Sue Richards aka Mr.Fantastic en Invisible Woman) aangevuld door Spider-Man, die de plaats van zijn beste vriend in de superheldengemeenschap, Johnny Storm, op diens aanraden (en door diens testament meegedeeld red.) overneemt. Spidey ontmoette de Fantastic Four voor het eerst in The Amazing Spider-Man #1 uit 1963, en doorheen de jaren vond ik het steeds een geslaagde samenwerking wanneer de webslinger omging met de superheldenfamilie.

De Future Foundation bestaat echter uit meer leden dan enkel deze vier superhelden. Andere bewoners van het Baxter Building (woonplaats en primaire hoofdkwartier van de FF) vullen de Foundation namelijk verder aan. Hieronder vinden we ondermeer Franklin en Valeria Richards (de kinderen van Reed en Sue), maar ook robots (Dragon Man), mutanten (Leech), Moloids en zelfs bewoners van Atlantis. De leukste scène in deze issue vond ik dan ook het moment waarop ze met zijn allen rond de tafel zitten voor een familiediner. Franklin steekt hier een vrij onconventioneel gebed af alvorens aan het eten te beginnen, dat tegelijkertijd heel logisch klinkt wanneer je weet dat deze familie van zeer uiteenlopende origines al te maken heeft gekregen met ondermeer goddelijke planeteneters, aliens, mythologische beschavingen en bovennatuurlijke demonen.

Schrijver Jonathan Hickman heeft al in zijn eerdere run op Fantastic Four laten zien dat hij duidelijk vat heeft op deze personages en de ‘larger than life’-situaties waarmee ze haast dagelijks te maken krijgen. In deze issue zet hij deze schrijfstijl verder en dropt hij alvast enkele hints voor latere verhaallijnen.

Toch lijkt mij de toekomst van de Future Foundation van korte duur te zijn. Superhelden in een filantropische organisatie met als doel om op een proactieve manier de wereld te veranderen is tenslotte steeds een ‘recipe for disaster’ in ongoing comics. Dit wordt verder in de hand gewerkt door de inclusie van Nathaniel Richards, de tijdreizende vader van Reed die nooit veel goeds voorspelt, en de grotere rol van Valeria, zo jong en nu al slimmer dan haar pa, die een niet te vergeten pact heeft gesloten met Fantastic Four-aartsvijand alsook suikernonkel (lang verhaal) Doctor Doom.

Ter conclusie lijkt deze Future Foundation me vooral een aanrader voor wie Hickman’s vorige run op Fantastic Four heeft gevolgd (vanaf Fantastic Four #570 of de eerdere Dark Reign: Fantastic Four-miniserie). De issue is niet zozeer een nieuw begin dan een gewone verderzetting van de vorige verhaallijnen in deze reeks. Dit gezegd zijnde, heb ik er het volste vertrouwen in dat Hickman in deze reeks de pure ‘superhero family fun’  van Fantastic Four kan voortzetten. Voorlopig ben ik dus nog wel even ‘along for the ride’ en benieuwd waartoe deze Future Foundation zal leiden.

Future Foundation #1, alsook de gebundelde edities van Hickman’s run op Fantastic Four, zijn beschikbaar op .

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.