0
Posted 23/03/2011 by Arno in Comics
 
 

De terugkeer van Supreme Power

Het Squadron Supreme bestaat deze maand 40 jaar en dat moet gevierd worden. Zo dachten ze er bij Marvel ook over en zodus hebben ze het afgelopen weekend op C2E2 een nieuwe serie over het team aangekondigd. Zeer heuglijk nieuws, zeker wanneer je weet dat het ditmaal niet draait om de klassieke versie van het team, maar om een verderzetting van de zeer volprezen Supreme Power, een reimagining uit 2003 onder Marvel’s MAX imprint. De nieuwe 4-delige minireeks zal geschreven worden door Kyle Higgins (co-schrijver van ondermeer Captain America- Theater of War: Prisoners of Duty) en van tekeningen worden voorzien door Manuel Garcia (Widowmaker, Iron Man Noir).

Het originele Squadron Supreme werd gecreëerd door Roy Thomas en Sal Buscema en verscheen voor het eerst in The Avengers #85-86 uit 1971. De bedoelde analogie naar DC’s Justice League was duidelijk: zo deed Hyperion sterk terugdenken aan Superman, Nighthawk aan Batman en Doctor Spectrum aan Green Lantern. Het team maakte doorheen de jaren sporadisch een gastoptreden in verscheidene Marvel comics en kreeg in 1985-86 een eigen 12-delige reeks.

Het originele Squadron Supreme

Deze zeer invloedrijke serie, waarin het Squadron Supreme de controle nam over de Verenigde Staten in een poging een utopische samenleving te creëren, werd geschreven door Mark Gruenwald en maakte deel uit van de zogeheten deconstructie van het superheldengenre. Dit nog vooraleer latere reeksen zoals Watchmen en The Authority deze zelfde trend zouden hanteren.

In 2003 werd het Squadron Supreme geherwerkt door J.Michael Straczynski en Gary Frank in Supreme Power. Een soort Ultimate Marvel-versie van het Squadron Supreme zeg maar, maar dan wel onder Marvel’s MAX imprint voor volwassen lezers. Deze reeks, die 18 issues telde en waaruit ook enkele miniseries voortsprongen, werd zeer goed onthaald vanwege de realistische, volwassen en dreigende toon die het verhaal en haar personages uitstraalden. De hoofdvraag hierin luidde wat er nu precies zou gebeuren wanneer in de wereld van vandaag plotseling wezens met krachten gelijkaardig aan bv. een Superman, Flash of Wonder Woman zouden verschijnen. Voor het antwoord hierop raad ik je deze reeks ten zeerste aan en ik kan je alvast vertellen dat deze superhelden in situaties worden geplaatst waar DC en Marvel hun bekendste iconen nooit zullen laten komen.

De reimagining van het team post-Supreme Power

Hoewel op Supreme Power nog een tweede volume door JMS en Gary Frank volgde, dat weer gewoon Squadron Supreme werd getiteld en niet meer onder het MAX imprint verscheen, werd deze abrupt stopgezet na een cliffhanger in issue #7. Na een latere crossover van het team met het Ultimate Marvel-universum (Ultimate Power) en de daaropvolgende inclusie van Ultimate Nick Fury in een derde reeks door Howard Chaykin die nog maar weinig met het originele concept te maken had, zag de toekomst voor fans van de Supreme Power-incarnatie er maar pover uit.
Nu komt daar dus hopelijk verandering in wanneer het Squadron Supreme onder de naam Supreme Power zal terugkeren en opnieuw onder het label van Marvel MAX wordt geplaatst. Het is nog niet geweten waar precies in de opgestelde tijdlijn het verhaal zal plaatsvinden, maar schrijver Kyle Higgins vertelde Newsarama al dat hij zich vooral zal focussen op de personages Hyperion en Doctor Spectrum, die al op de eerste vrijgegeven cover staat afgebeeld en schijnbaar Hyperion’s rol in het Amerikaanse leger zal overnemen. Ook beloofde hij dat de nieuwe serie zeker en vast de zelfde sfeer zal uitstralen van de eerste Supreme Power-reeks.
Het blijft natuurlijk nog de vraag of dit nieuwe creative team het hoge niveau van JMS en Gary Frank zal kunnen benaderen, maar met deze back to basics-aanpak lijken ze toch al op de juiste weg te zitten. De hernieuwde Supreme Power staat gepland voor een release in juni.

 

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.