1
Posted 22/03/2011 by Wade Wilson in Comics
 
 

Review: Batman: Battle for the Cowl

“Gotham must always have a Batman.” Wijze woorden van een niet al te scrupuleuze Amanda Waller en tevens het uitgangspunt van deze “Batman: Battle for the Cowl”

De aan deze verhaallijn voorafgaande jaren zijn niet goed geweest voor Batman en zijn alter ego Bruce Wayne. In “Batman R.I.P.” werd hij dan geconfronteerd met de zogenaamde Dr. Hurt, de man achter de Black Glove die eveneens  beweert niemand minder te zijn dan Bruce zijn vader, Thomas Wayne. In een poging om alles waar Batman te vernietigen, drogeert Dr. Hurt de Dark Knight en gaat achter al diens bondgenoten om met hen af te rekenen. Gelukkig wist Batman zichzelf weer te redden en kon hij Dr. Hurt op tijd tegenhouden.

Tijdens de “Last Rites” verhaallijn leren we dat Batman zijn laatste confrontatie met Hurt overleefd heeft en dat hij zich weer bij de Justice League voegt om de dood van de New God, Orion te onderzoeken. Jammer genoeg wordt Batman gevangen genomen door een van Darkseids lakeien, Granny Goodness, die hem opsluit in een of ander kloon apparaat. Haar bedoeling is om een leger van hersenloze, en dus bestuurbare, “Batmen” te maken die als soldaten kunnen dienen voor Darkseid. Batman weet echter te ontsnappen tijdens de geheugenoverdracht en zorgt ervoor dat de klonen zijn jarenlange trauma’s in één keer ervaren. Dit blijkt veel meer te zijn dan ze aankunnen en ze plegen zelfmoord. Batman breekt uiteindelijk zijn ene regel: geen vuurwapens gebruiken en schiet vervolgens Darkseid dood. Echter voor deze sterft, vernietigt hij Batman met zijn Omega Sanction. Later zouden we weten dat hij echter in een zeer, zeer ver verleden van Gotham City is beland en dus de aanval van Darkseid overleefd heeft. Maar toen Superman het lichaam van “Batman” naar diens partners bracht, brak er al snel chaos uit in Gotham City toen de criminele onderwereld door had dat Batman verdwenen was …

Een lange inleiding die juist genoeg informatie bevat om “Batman: Battle for the Cowl” te kunnen volgen zonder al teveel te spoilen zodat je toch nog kan genieten van de hier op voorafgaande verhaallijnen.

In “Batman: Battle for the Cowl” bevindt Gotham City zich in een diepe crisis. Two-Face en de Penguin vechten het onder elkaar uit om de heerschappij van Gothams criminele onderwereld, en veranderen hierdoor de stad in niets minder dan een waar oorlogsgebied. Commissaris Gordon en de zijnen hebben na al die jaren door dat ze veel teveel op Batman vertrouwden en zelf de stad niet meer onder controle kunnen houden. Om dit alles nog erger te maken duikt er een nieuwe Black Mask op die besluit om de vendetta tussen Harvey Dent (Two-Face) en de kleine ukkepuk Oswald Cobblepott (Penguin) nog erger te maken door beide kampen aan te vallen op een manier waardoor ze mekaar verdenken. Zelfs dit is nog niet genoeg chaos voor Black Mask, want hij besluit ook nog eens om Arkham Asylum op te blazen en enkele van haar gevangenen vrij te laten en te rekruteren voor zijn meesterplan.

Het is te midden van al deze chaos dat Nightwing (Dick Grayson) beroep doet op de hele Batman Family en enkele van hun trouwste bondgenoten zoals Huntress, Knight & Squire en Catwoman om helpen orde te scheppen in de chaos die nu heerst over zijn mentor zijn geliefde Gotham City. Al snel wordt duidelijk dat er uiteindelijk toch iemand de Batman-mantel, en alle lasten die er mee gepaard zijn, zal moeten overnemen van Bruce Wayne. De logische opvolger vond ik altijd Dick Grayson maar deze blijkt zo zijn redenen te hebben om dit niet te doen.

Dan duikt er op een nacht een nieuwe Batman op die wel de klederdracht en vechtstijl heeft van de originele Batman maar niet zijn compassie en morele code. Hij besluipt alle criminelen in Gotham City, maar in plaats van hen bij de politie af te leveren, stuurt hij ze recht naar de hel. Criminelen beginnen eindelijk terug bang te worden van de nacht, maar niet op een manier die Bruce Wayne had goedgekeurd. Wat gaan Nightwing en zijn kompanen doen? Kunnen ze deze nieuwste bedreiging tegenhouden en hun geliefde Gotham City, hun thuis, redden van de criminelen die haar ondergang zullen betekenen? En belangrijker nog: komt er een nieuwe Batman die weer orde zal brengen in plaats van chaos?

Het geheel is geschreven én getekend door Tony Daniel (Teen Titans, Flash: The Fastest Man Alive) waardoor de tekenstijl en de manier waarop het verhaal verteld wordt mekaar zeer mooi aanvullen. Laat ik eerst even kort mijn mening geven over het verhaal. Daniel stort de lezer regelrecht in de Chaos die Gotham City geworden is, in mijn mening is dit een goede keuze waar lang over is nagedacht. Op deze manier zorg je er als schrijver namelijk voor dat je lezers daadwerkelijk de chaos die in het verhaal heerst echt ervaren. Uit de dialogen tussen de verschillende personages merk je ook enorm goed dat iedereen onder een hoge dosis stress staat. Ze zijn kortaf tegenover mekaar, niemand heeft tijd om grapjes te maken (behalve zeer af en toe Dick Grayson), er wordt niets positiefs gezegd en de dialogen zijn vaak enorm vluchtig. Men moet altijd wel op de één of andere plaats zijn, iemand die men moet redden of een of andere supergestoorde crimineel die men moet tegenhouden zoals Mr. Freeze. Niet iedereen zal uiteraard mijn mening delen maar ik vind dat Daniels echt begrijpt wat Batman betekent binnen in het DC Universum en dat hij dit zeer adequaat weet aan te tonen met zijn “Batman: The Battle for the Cowl”. Er zal altijd een Batman moeten zijn die de criminele onderwereld afschrikt en zo van Gotham City een veel veiligere stad maakt voor onschuldige burgers. Hoeveel Robins, Knights, Squires, Catwomen, Huntresses, Oracles, Comissioner Gordons of Nightwings je er ook op af stuurt: niemand kan schrik brengen in het hart van de vele criminelen en geestelijk gestoorden in Gotham City zoals Batman dat kan!

De tekenstijl van Tony Daniel sluit, zoals ik eerder al zei, enorm mooi aan bij de donkere, hopeloze vertelstijl van “Batman: The Battle for the Cowl”. Als je de achtergronden bekijkt zie je duidelijk dat de overheersende chaos zijn tol begint te eisen op de stad. Her en der zie je een brand uitbreken of een vernielde auto staan en de gebouwen zelf zijn soms meer dan lichtjes beschadigd. Bijvoorbeeld het met de grond gelijk gemaakte Arkham Asylum. Zelfs de Batcave ziet er nog donkerder en grimmiger uit dan ooit tevoren, iets dat ik eerlijk gezegd niet voor mogelijk hield! Ook de personages blijven niet gespaard, kleerscheuren, haar dat tamelijk in de war ligt, helende wondes en vooral dikke, krassige lijnen. Deze hopeloosheid en donkere aard van het verhaal en de tekenstijl worden nog eens extra benadrukt door de donkere inkleuringen van Sandu Florea (Justisce Society of America, Nightwing). Nog nooit zag Gotham er zo mooi en tegelijkertijd onheilspellend uit!

Naar mijn mening is dit een verhaal dat iedere zichzelfrespecterende Batmanfan moet lezen. Veel fanboys zullen er niet tegen kunnen dat Bruce Wayne vervangen wordt maar als je het mij vraagt is dit een logische conclusie voor de Batman saga van Bruce Wayne. Hij sterft als de held die hij altijd al geweest is, en zo redt hij met zijn dood niet alleen Gotham, de stad die hij als jong kereltje zwoor te beschermen, hij zijn redding beperkt zich zelfs niet tot de hele wereld of ons universum. Nee, hij redde het Multiverse. Batman was altijd al voorbestemd om te sterven in de “line of duty” en was hier meer dan op voorbereid. “Batman: The Battle for the Cowl” had het begin van iets spannends kunnen zijn, een tijdperk van Batman zonder Bruce Wayne. Een wereld zonder Bruce, maar een wereld waarin zijn erfenis voort zal blijven leven in zijn drie “zonen”.

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be