0
Posted 21/03/2011 by bilalben in Comics
 
 

Happy Birthday: Bullseye

35 jaar geleden kwam er uit The House of Ideas een moordlustige griezel tevoorschijn die menig lezer de stuipen op het lijf deed jagen. Het zullen voornamelijk de bewoners van Hell’s Kitchen zijn die ondanks, of dankzij, de aanwezigheid van Daredevil gebukt gaan onder de terreur die Bullseye zaait. Ontsproten uit de breinen van Marv Wolfman (schrijver van Crisis on infinite earths) en John Romita senior (tekenaar van onder andere Amazing Spider-Man) maakte de aartsvijand van the Man Without Fear zijn debuut in nummer 131 van de Daredevil-serie. Deze noodlottige gebeurtenis voltrok zich in maart 1976. Zodoende kunnen we Bullseye feliciteren met zijn 35e verjaardag. Het idee was om een brute killer, een gewetensloze psychopaat tegenover de zich altijd van schuld bewuste Daredevil/Matt Murdock op te stellen.

Origin

Er is weinig bekend over Bullseyes achtergrond. Het enige wat er van bekend is, vertelde hij zelf tijdens een verhoor in een gevangenis waarna hij achteraf aangaf een aantal zaken verzonnen te hebben. Het is ook niet duidelijk hoe hij heet, al wordt hij wel eens Lester genoemd. Hij schijnt geboren en getogen te zijn in de New Yorkse wijk The Bronx waar hij samen met zijn broer en agressieve vader woonde. In een poging hun vader te vermoorden, staken de gebroeders het huis in brand. Hierna werd hij in een kindertehuis geplaatst. Als tiener ontwikkelde hij een groot talent in honkbal. Na een akkefietje tijdens een wedstrijd gooide hij een bal zo hard op iemands hoofd dat diegene er aan overleed. Hij mocht nooit meer de sport beoefenen en werd vervolgd vanwege doodslag. Zijn talent om te mikken was toen al opgevallen. Hier zou hij later profijt van hebben aangezien hij een succesvolle sluipmoordenaar zou worden in dienst van de National Security Agency. Als trainer van rebellen in Nicaragua kwam hij in contact met Colombiaanse dr

ugsdealers. Hij stopte met zijn baan en besloot om tijdens een bijeenkomst van verschillende bazen uit de onderwereld hen te beroven. Dit ging niet door vanwege het feit dat Frank Castle, beter bekend als The Punisher, hiervan op de hoogte was en op zijn manier hier een stokje voor stak. Bullseye ontsnapte nog maar net aan Punisher’s lynchpartij, de bazen werden allemaal vermoord en hij ging het gevecht aan met The Punisher. Op een gegeven moment was de DEA, de drugspolitie, er ter plekke. Punisher bleek gevlucht te zijn, maar Bullseye gaf zich aan. Uiteindelijk zou de DEA hem inzetten om te infiltreren in Kingpin’s criminele organisatie. Hoe het daarmee verging is niet bekend, maar het is duidelijk dat het anders gelopen is. Bullseye zal later de belangrijkste huurmoordenaar worden van Kingpin.

Frank Miller

Hoewel niet bedacht door Frank Miller heeft hij toch een grote invloed gehad op de ontwikkeling van Bullseye. Onder Miller werd Bullseye meer dan het zoveelste soort tuig waar er in Hell’s Kitchen zoveel van zijn. Bullseye zal zijn paranoia vooral op Daredevil richten. Het werd een persoonlijke strijd waarbij vooral Bullseye geen enkel middel schuwt om Daredevil pijn te doen. Frank Miller heeft sowieso een belangrijke rol gespeeld in de serie Daredevil als tekenaar en schrijver. Het was in deze periode (1979-1983) dat Bullseye een meer prominente rol kreeg in de Daredevil serie en waarin hij zich ontpopt tot een nachtmerrie voor zijn talloze slachtoffers in het algemeen en voor Daredevil in het bijzonder. Bullseye moordt zich naar de top van het criminele circuit. Zijn naam wordt steeds vaker in verband gebracht met de ene gruwelijke moord na de andere waardoor de grote jongens zich beginnen af te vragen wie deze Bullseye eigenlijk is. Kenmerkend is dat hij van ieder voorwerp een moordwapen kan maken. Speelkaarten gebruikt hij vaak op een vergelijkbare manier als ninja’s en shuriken (ninjasterren). Uiteindelijk ziet de Kingpin, echte naam Wilson Fisk en crimelord van New York, een goede kracht in hem en besluit hem in te zetten als huurmoordenaar. Bullseye zal zich vanaf dat moment vooral bezi

g houden met Daredevil. Kingpin ziet zijn zaken namelijk regelmatig getorpedeerd worden door de held die het als zijn plicht ziet (oh de ironie, red.) om de straten van Hell’s Kitchen schoon te vegen van al het gespuis. Als gevolg hiervan ontstaan er bloedige gevechten tussen de twee die decennialang zullen plaatsvinden. Op den duur raakt Bullseye geobsedeerd door Daredevil. Vanwege zijn versterkte zintuigen kan Daredevil zijn aanvallen ontwijken. Dit kunnen weinig mensen hem nadoen en zodoende groeit Bullseye’s frustratie met elke mislukte poging tot het doden van Daredevil. Helaas zal Bullseye andere, vreselijke manieren vinden om Daredevil kapot te krijgen waar de gehoornde held tot de dag van vandaag mee worstelt.

Verschillende rollen

Hoewel Bullseye voornamelijk op zich zelf acteert, treedt hij wel eens in teamverband op. Zo maakt hij deel uit van de New Thunderbolts, een team van voormalige supervillians die ingezet worden om niet-geregistreerde superhelden op te jagen in het Civil War-tijdperk. Later maakt hij deel uit van de Dark Avengers waarbij hij het kostuum en naam van Hawkeye zal dragen. Bullseye heeft ook in de Ultimate Universe van Marvel een rol in de serie Ultimate Elektra. Hierin heeft hij een geboortenaam, Benjamin Poindexter. Naast deze rollen, die qua setting verschillen van de reguliere Daredevil serie, komt Bullseye ook regelmatig voor in video games en zelfs in een film. Onder andere in Marvel Ultimate Alliance, te spelen op PS2, PS3, Xbox en Xbox360, waarin hij onderdeel is van Dr. Doom’s Masters of Evil.

De film Daredevil uit 2003 werd niet bepaald lovend ontvangen. De critici waren niet te spreken over het acteerwerk van Ben Affleck. Hoewel hij geen slechte Matt Murdock/Daredevil neerzette, schortte er teveel aan de film. Een later op dvd verschenen director’s cut was al wat beter, maar een succes zou het niet meer worden. De rol van Bullseye werd gespeeld door Colin Farrell. De film is niet zo slecht als beschreven door veel critici maar een topper is het zeker niet. Misschien komt het door de vele fantastische stripverfilmingen waardoor de lat heel hoog gelegd wordt, feit is dat het een gemiste kans was. Daredevil heeft namelijk de potentie om een film van topkwaliteit te produceren. Als men al het bronmateriaal doorneemt zal geconcludeerd kunnen worden dat het niveau van bijvoorbeeld Batman van Christopher Nolan gehaald kan worden, mits er kwalitatief sterke scenarioschrijvers en regisseur er aan gaan werken.

Relatie Daredevil-Bullseye

De strijd tussen Bullseye en Daredevil is episch. Niemand heeft de code van Daredevil om niemand te doden zo kunnen testen als Bullseye. Om spoilers te vermijden ga ik niet in op de verliezen die Daredevil door toedoen van Bullseye heeft moeten lijden, maar de kenners weten waar ik het over heb. Frank Miller heeft in zijn legendarische run op Daredevil de relatie tussen de twee kemphanen behoorlijk uitgediept. Een meesterlijke scene laat een gewonde Bullseye zien, liggend in het ziekenhuis, waarbij hij van niemand anders dan Daredevil bezoek krijgt. Bullseye wordt gedwongen mee te doen aan Russisch roulette en ondertussen vindt er een boeiende monoloog plaats waarbij Daredevil zich afvraagt wat zijn bestaansreden is. Zo gek heeft Bullseye hem inmiddels wel gekregen. Uiteindelijk zal Daredevil zich niet laten zinken tot Bullseyes niveau. Zij lijken tot in de lengte der dagen tot elkaar veroordeeld, zoals vele andere superhelden en schurken zoals Batman en Joker, Superman en Lex Luthor en Spider-Man en Green Goblin.

Het is deze strijd die mijn interesse heeft en het is deze strijd die Bullseye interessant maakt. Tijdens het lezen van Daredevil kun je niet om Bullseye heen. Persoonlijk geniet ik ook erg van de vechtstijl van Daredevil en Bullseye. Beiden zijn het experts in Martial Arts. Hierdoor zijn ze behoorlijk aan elkaar ge

waagd waardoor de vonken er niet alleen mentaal maar ook lichamelijk er vanaf vliegen als de twee heren elkaar ontmoeten. Hoewel het moeilijk is om sympathie op te brengen voor een brute moordenaar als Bullseye en het niet mijn stijl is om zulke types te feliciteren, mag deze killer toch even uitgelicht worden. Door hem hebben de wereldwijde lezers van Daredevil heel wat spannende, verschrikkelijke en kick-ass momenten kunnen beleven. Zijn aanwezigheid is toch wel een van de redenen waarom Daredevil tot een top serie van Marvel heeft kunnen uitgroeien.

Comments

comments


bilalben

 
avatar
True Believer!