2
Posted 20/03/2011 by Arno in Comics
 
 

Review: Dark Avengers Vol.1 : Assemble

My name is Norman Osborn and I approve these Avengers!

Zo luidt de slagzin van dit eerste volume van de Dark Avengers- saga, bestaande uit nummers #1-6 van de reeks. Het klinkt misschien eerst wel een beetje vreemd dat Norman Osborn, beter bekend als Spider-Man’s nemesis de Green-freakin’-Goblin, aan het hoofd komt te staan van een incarnatie van Marvel’s primaire superteam The Avengers, ware het niet dat we met deze reeks in het midden van Dark Reign komen te zitten.

In Dark Reign wordt het Marvel universum op zijn kop gezet. Enkele prominente schurken worden door het grote publiek aanzien als helden terwijl de meeste werkelijke superhelden, zoals de andere Avengerteams New en Mighty, moeten onderduiken. Spilfiguur hierin is Norman Osborn, vrijgesproken van zijn misdaden als de Green Goblin en, als voormalig directeur van de Thunderbolts post-Civil War, publieksheld numero uno. Het was namelijk Osborn die, opportunistisch als hij is, de killshot maakte van het voorgaande Marvel event Secret Invasion. In de ogen van het grote publiek is het dus Norman Osborn, en niet de Avengers en co, die een definitief einde maakte aan de invasie van de Skrulls. Hierdoor kreeg hij de prestigieuze positie van director of S.H.I.E.L.D. toegewezen, wat hem Amerika’s ‘top cop’ maakt. Dit in navolging van ondermeer Nick Fury (tot Secret War) en Tony Stark aka Iron Man (periode post-Civil War/pre-Dark Reign).

Osborn doopt meteen de defensie-organisatie om tot H.A.M.M.E.R. (Marvel en hun acroniemen toch, hoewel voor deze gek genoeg nooit de volledige naam werd verklaard), neemt nieuw personage Victoria Hand aan als zijn persoonlijke assistente en start een nieuw, in zijn ogen ‘officieel’ Avengersteam. Enkele van deze Dark Avengers worden rechtstreeks gerecruteerd uit de voormalige Thunderbolts (Bullseye, Moonstone, en Mac Gargan als Venom) en van valse superheldenidentiteiten voorzien. Zo wordt Bullseye de nieuwe Hawkeye, Moonstone de nieuwe Ms.Marvel en Venom de nieuwe Spider-Man. Het team wordt aangevuld door voormalige Mighty Avengers Ares, god van de oorlog en The Sentry. Ook Daken, zoon van Wolverine, wordt opgetrommeld en in een oud pak van zijn vader gestoken. Het zootje ongeregeld wordt afgerond door de Kree Noh-Varr, aka Marvel Boy, als de nieuwe Captain Marvel. Norman Osborn zelf krijgt dan weer de sleutels van Avengers Tower compleet met Tony Stark’s arsenaal aan Iron Man-harnassen en meet zich hiermee de identiteit van de Iron Patriot aan, een combinatie van Captain America’s iconografie en Iron Man’s harnas.

Osborn en de zijnen komen in de Dark Reign-periode zowat in alle Marvel comics voor, maar het is uiteraard in hun eigen reeks dat de dynamiek van het team fantastisch tot uiting komt. De woordenwisselingen die zo typisch worden gebruikt door schrijver Brian Michael Bendis passen zeer goed bij de interne conflicten die zich voordoen tussen de leden van dit samengeraapte Avengersteam. De Dark Avengers doen zich voor als de grootste superhelden ter wereld maar bestaan voornamelijk uit misfits, psychopaten, moordenaars, schizofrenen, kannibalen of een combinatie hiervan, kortom een public relations-nachtmerrie met supervillains. Vandaar dat de tekenstijl van Mike Deodato Jr., donker, veelvuldig gebruik makend van schaduwen maar anatomisch gezien nog steeds superheroïsch, zo perfect past in deze reeks. Deodato Jr. was trouwens al eerder de tekenaar van de post-Civil War Thunderbolts (samen met schrijver Warren Ellis, gebundeld in de trades ‘Faith in Monsters’ en ‘Caged Angels’), waaruit deze Dark Avengers voortvloeit.

In ‘Assemble’ worden de leden van het team ingelijfd, aan het publiek voorgesteld en meteen in een gevecht gestort tussen tovenares Morgana Le Fay en überslechterik (maar min of meer vriend aan huis) Doctor Doom. Dat het leven van een Avenger grootser is dan dit van een Thunderbolt wordt met avonturen van dit kaliber al meteen duidelijk. Verder wordt de weg die dit team in de toekomst zal volgen al min of meer uitgestippeld met enkele revelaties over The Sentry en begint het duidelijk te worden dat, hoewel hij nu in een zeer machtige en prestigieuze positie verkeert, de dreiging van Norman Osborn’s tweede, ietwat groenere persoonlijkheid nooit ver weg is.

Dit eerste volume van Dark Avengers is een absolute must voor wie de Dark Reign-fase van het Marvel universum wil volgen, maar is zeker en vast ook aan te raden voor diegenen die eens een traditionele superheldencomic willen lezen met een ontraditioneel duister kantje. De personages en hun onderlinge relaties worden zeer goed uitgewerkt en de tekeningen zijn prachtig.

Ik ben nog steeds niet uitgeschreven over de Dark Avengers en zal volgende keer de verdere volumes in de reeks voor jullie bespreken. Geraak alvast snel up to date met het bestellen van deze eerste trade bij

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.