0
Posted 18/03/2011 by Wade Wilson in Tv/Film
 
 

R.I.P. Alfred

Het ziet er naar uit dat het een donkere dag wordt in Wayne Manor. Michael Gough die voor vier Batman films in de huid kroop van Bruce Wayne zijn butler, surrogaat vader en gewaardeerde bondgenoot van Batman, de butler Alfred Pennyworth, heeft het leven gelaten. Gough stierf op de respectvolle leeftijd van 94 en laat ons achter met een hele hoop geweldige rollen waarvan zijn meest bekende uiteraard die is van Alfred Pennyworth in de Batman films van Tim Burton en die van Joel Schumacher.

De acteur werd geboren op 23 november 1916 in Maleisië. Na de Tweede Wereldoorlog begon hij aan zijn acteercarrière te werken en versierde hij zijn eerste memorabele rol in de Hammer horror classics zoals “Horror of Dracula”. Later zou hij nog in enkele andere horror films verschijnen zoals “Dr. Terror’s House of Horrors” en “Konga”. Het waren cultrollen zoals deze die er voor zorgden dat Tim Burton hem later zou casten in beide van zijn Batmanfilms als Alfred Pennyworth. Een rol die hij formidabel zou brengen en later nog tweemaal zou herhalen voor de erbarmelijke Schumacher Batman films maar ook voor BBC radio adaptie van “Batman: Knightfall” uit 1994.

Voor enkele van zijn laatste bekende rollen zou hij weer samenwerken met regisseur Tim Burton. Hij speelde de angsthaas met een duister geheim, notaris Hardenbrook, in “Sleepy Hollow”. En gaf zijn stem aan de oude wijze Elder Gutknecht in “Corpse Bride” en later ook aan de Dodo Bird in “Alice in Wonderland”. Maar zijn allerlaatste rol bemachtigde hij in het genre dat hem bij de meeste Brainfreezers bekend heeft gemaakt: het superhelden-genre. Gough verleende namelijk zijn stem aan het personage Parasite in “All-Star Superman”.

Tijdens zijn lange en indrukwekkende carrière heeft Gough enkele rollen vertolkt die hem veel fanboyadmiratie hebben opgeleverd over de jaren heen. En dan heb ik het niet enkel over zijn werk als Alfred Pennyworth. Hij speelde namelijk ook niemand minder dan Leo Tolstoy in de televisie reeks “The Young Indiana Jones Chronicles” waar hij een jonge Indy onder zijn hoede neemt die van huis is weg gelopen. Hij speelde ook de personages Councillor Hedin en The Celestial Toymaker voor Doctor Who en was ooit getrouwd met Anneke Willis die de Doctor zijn bondgenote Polly speelde. De gamers onder jullie gaan hem dan weer kennen als Deckard Cain, die oude grijzaard uit Diablo en Diablo II die items voor je kan identificeren aan een prijsje.  En een grappig weetje is dat Gough in Top Secret reeds samenwerkte met Val Kilmer die later een grote ster zou worden en Batman speelde in “Batman Forever”.

http://www.youtube.com/watch?v=MCrSzNA-uAU&feature=player_embedded

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be