1
Posted 16/03/2011 by Steven in Comics
 
 

Mcfarlane-Special “We Are Venom”

Venom is een naam die bij iedere comicfan rillingen over de ruggengraat veroorzaakt. Hij is één van de meest legendarische tegenstanders van Spider-Man. Moorden, afgrijselijke schreeuwgeluiden, een sterke haat voor Spider-Man is wat dit monster het meest typeert.  Althans hier wordt hij heel vaak mee geassocieerd. Venom staat voor velen gelijk aan een hersenloos wezen dat sneller doodt dan dat Reed Richards zich kan uitrekken. Venom heeft ondertussen al heel wat hosts versleten, waaronder de meest beruchte Eddie Brock. Hij zal hier vrij algemeen vermeld worden omdat zijn verhaal bijzonder complex is. In navolging van deze special zal Eddie Brock verder worden uitgediept de volgende special. In deze special gaan we vooral op zoek naar het beeld van Venom. Klopt het beeld van de geweldloze bruut echter wel?

Het ontstaan van een fenomeen

Het verhaal van Venom is sterk vervlochten met dat van Spider-Man. De twee hebben elkaar gevormd tot wat ze nu zijn. Venom en Spider-Man begonnen aan hun complexe relatie in de Secret Wars storyline. Spider-Man en nog wat andere helden trekken naar een buitenaardse planeet om af te rekenen met hele resem van superschurken. Spidey zou Spidey niet zijn als hij niet gewond zou raken. Zijn pak werd zeer ernstig beschadigd en hij moest dringend op zoek naar een vorm van vervanging. Andere helden zetten hem op weg naar een soort van machine die zijn pak kon herstellen. Spidey drukte echter per ongeluk op een verkeerde knop waardoor er een levensvorm zich aan hem hechtte. Spider-Man’s zwarte pak is geboren.

Spider-Man’s donkere kant

Het dient opgemerkt te worden dat dit zwarte pak de latere Venom zou worden. Van Venom zelf is er op dit moment nog geen enkele sprake. Wat wel duidelijk is, is dat het pak leeft. Inderdaad, Venom is niet zomaar een pak maar een symbioot. Dit wil zeggen dat hij een levensvorm is die geeft en neemt aan zijn gastheer. Op dit punt beseft Spider-Man dat zelf echter nog niet. Spider-Man ondervindt de voordelen van zijn nieuwe pak al erg snel. Het pak schonk hem de mogelijkheid om van kleding te veranderen in een oogwenk, zelf organische webben af te schieten (in plaats van zijn normale web-shooters). Het pak maakte eigenlijk een verbeterde versie van Spider-Man. Spidey was in de wolken met zijn nieuw gevonden krachten en wendde deze aan om dingen te doen die hij nooit voor mogelijk achtte. Al snel kwam echter de keerzijde van de medaille. Zoals ik al eerder opmerkte, leeft dit pak. Spidey begon een aantal dingen op te merken. Het pak maakte hem meer gewelddadiger en brutaler. Hij besloot bij Reed Richards te rade te gaan. Het is hij die ontdekte dat het wezen een soort van buitenaardse symbioot is die Spider-Mans lichaam wil overnemen. Hij vond ook tevens de remedie tegen het wezen: luide geluiden. Door een luid geluid te produceren gaat het wezen zich onthechten van zijn gastheer.

Reed Richards slaagt erin om Spider-Man en zijn nieuwe pak van elkaar te scheiden. Hij sluit het wezen op maar het ontsnapt en probeert zich terug aan Spider-Man te hechten. Spidey heeft ondertussen een geweldige afkeer tegenover zijn voormalige geluksbrenger ontwikkeld. De strijd tussen de twee komt tot het kookpunt in de legendarische klokkentorenscène. Het pak verlaat Spidey hier voorgoed. Het toeval wil nu dat in diezelfde klokkentoren één van Spidey’s rivalen in de journalistieke wereld getuige is van de strijd tussen de twee “geliefden”. Eddie Brock was vroeger een reporter bij een andere krant. Hij werd daar ontslagen door een reeks van onjuiste artikelen die had gepubliceerd over een mysterieuze moordenaar, de Sin-Eater. Het was Spider-Man die de moordenaar ontmaskerde en Eddie’s bedrog aan het licht bracht. Eddie verliest op dat moment alles waar hij waarde aan hecht. Eddie ontwikkelde hierdoor een hele diepe haat tegen onze held.

Daar is Venom

Het wezen dat verzwakt was door het gevecht met zijn oorspronkelijke gastheer, zag zijn kans mooi en hechtte zich aan Eddie Brock. Doordat het wezen de gedachten en krachten van zijn vorige gastheer bewaart en schenkt aan zijn nieuwe gastheer, komt Eddie niet alleen achter de echte identiteit van Spider-Man maar hij krijgt ook zijn krachten. Hetgeen het wezen en Eddie echt verbindt, is hun diepgewortelde haat tegen Spider-Man. Vanaf dit moment noemt het wezen zichzelf Venom. Venom is een enorm complexe superschurk/held. Hij werd een geduchte tegenstander van Spider-Man maar in zijn talloze gevechten met deze laatste, verwondde of doodde hij nooit omstaanders. Hij kreeg zelfs een eigen minireeks waarin hij een soort van anti-held was. Daarnaast werkten Venom en Spider-Man ook al eens samen tegen andere symbioten zoals Carnage. Venom en Eddie gingen al een paar keer uit elkaar gedurende heel deze strijd, maar ze vonden elkaar altijd weer.

Twee Venoms?

De symbioot begon steeds meer en meer zijn tol te eisen op Eddie zijn lichaam. Toen hij kanker kreeg, vond de symbioot hem te zwak geworden en begon hem te manipuleren. Eddie begon door zijn kanker stevig na te denken over zijn daden als Venom. Hij besloot om voor eens en altijd af te rekenen met zijn verleden. Hij verkocht zijn symbioot aan Angelo Fortunato, een maffiazoon. Eddie gaf het geld dat hij hiervoor kreeg aan een goed doel. Venom en Eddie scheidden hier voorgoed. Eddie was het namelijk beu dat de symbioot hem steeds probeerde over te nemen

De symbioot zocht een nieuwe gastheer nadat hij Angelo Fortunato (die te zwak bleek om de symbioot te kunnen houden) van zich af had geschud, en vond deze in Mac Gargan, de huidige en toenmalige Scorpion. Deze Venom is verantwoordelijk voor het huidige beeld dat de meeste mensen hebben van de symbioot. Mac Gargan is een gestoorde en brute kracht die niet echt getuigt van veel intellect. Dit in tegenstelling tot de oorspronkelijke Venom. Deze Venom schuwt geen enkele vorm van geweld en neemt er zelfs plezier in om tegenstanders op een bloederige wijze tot hun einde te laten komen.

Ondertussen was Eddie Brock genezen van zijn kanker door Martin Li, alter ego van de maffiabaas Mr. Negative. Resten van de symbioot maakte hem tot Anti-Venom. Het komt tot een clash tussen Venom en Anti-Venom in een strijd om de symbioot. Anti-Venom slaagt erin om Mac Gargan te scheiden van de symbioot zodat deze geen verdere invloed meer op hem kon uitoefenen.  Mac Gargan wordt echter terug Venom en stond op het punt om Anti-Venom in een tweede clash te vermoorden. De symbioot was echter zijn voormalige gastheer niet vergeten en weigerde om hem te doden. Uiteindelijk werd ook Mac Gargan gescheiden van den Venom symbioot, nadat hij zich had laten verleiden tot enorm veel onmenselijke daden. Zo was hij lid van Norman Osborne’s Dark Avengers en voordien the Thunderbolts. Mac Gargan hernam zijn oorspronkelijke rol als Scorpion, terwijl de Venom symbioot nu deeltijds gehecht is aan Flash Thompson. Wie of wat deze laatste is, kan je terug vinden in verscheidene artikels op deze site.

Besluit

Het mag duidelijk zijn dat Venom van hetzelfde bedje ziek is als heel veel personages bij Marvel. Hij wordt constant aangepast aan verscheidene verhalen. Je kan niet zeggen van dit is Venom en dit is hij niet. Dit maakt hem zo interessant. Hij is namelijk een van Spider-Mans grootste vijanden maar tegelijkertijd ook één van de meest complexe. Bij de eerste Venom (Eddie Brock) had ik soms echt het gevoel van medelijden. De manier waarop hij omgaat met zijn haat tegen Spider-Man maar langs de andere kant ook relatief menselijk blijft, maakt hem boeiend. In mijn ogen is hij meer een anti-held dan een echte superschurk. Met die laatste titel gaat voor mij de 2de (eigenlijk derde maar de tweede was niet zo heel belangrijk) Venom lopen. Het is hij die het beeld heeft gezet van Venom als hersenloze bruut. Daarom is het bijzonder leuk dat ze de oorspronkelijke Venom terug hebben laten komen als Anti-Venom zodat het contrast tussen de twee nog groter wordt. De huidige Venom is een gevalletje apart. Hij past namelijk niet in het rijtje van echte symbioten, maar is een hired-gun voor het leger. Dit maakt hem in mijn ogen een atypische Venom en doet mij eerder denken aan een mix tussen Deadpool en The Punisher, maar het is zeker een interessante invalshoek.

Dient het nog gezegd te worden dat ik een Venom-fan ben in hart en nieren. Ik kan hem zeer zeker aanraden vanwege de complexiteit die ik heb aangehaald. Wat echter ook meespeelt, is dat Venom een heel belangrijke rol invult in het Spider-Man universum. Als je Spider-Man volgt, moet je echt weten wie Venom is en wat hij allemaal deed. Er zijn tal van personages aan hem onttrokken (waarover nog een specialvolgt). Je mag dus gerust stellen dat Venom een echte legende is die respect en eerbaarheid verdient.

Comments

comments


Steven

 
avatar
Steven "The Maniac" Hectors