1
Posted 14/03/2011 by Wade Wilson in Comics
 
 

Review : Batman: The Return of Bruce Wayne

Batman: The Return of Bruce Wayne is een limited series van DC die zes issues in beslag neemt. Het geheel is geschreven door Grant Morrison (Batman & Robin, All-Star Superman) en maakt deel uit van zijn grootse vernieuwingen in het Batman Universum zoals Batman Inc., Batman: Europe, enz. Hij wordt bijgestaan door tekenaars zoals Chris Sprouse (Ultraverse Origins, Superman Plus) en Frazer Irving (Robin, Azrael: Deaths’s Dark Knight). Gelukkig heeft men bij DC deze reeks inmiddels ook al uitgegeven als hardcover.

Deze mini-serie vertelt het verhaal van Bruce Wayne en wat er met hem gebeurde nadat Darkseid hem neerschoot met zijn Omega Beams. Batman belandt in het verre, verre verleden in een prehistorisch Gotham City met niets anders om te overleven dan zijn utility belt en zijn instinct. Helaas voor Bruce herinnert hij zich totaal niets meer en weet hij dus ook niet wie hij is. Gedurende het verhaal maakt Bruce enkele sprongen in de tijd. Hij begint in de prehistorie waar hij een jonge Vandal Savage ontmoet, gaat dan naar de jaren van de heksenjachten in Salem, krijgt te maken met Blackbeard de piraat, bevecht nogmaals Vandal Savage in het Wilde Westen, maakt een tussenstop in zijn jeugd en krijgt een kijkje op “The End Of Time”. Tijdens zijn tijdreizen beïnvloedt Batman het verleden tamelijk. Dit leidt tot onder andere het ontstaan van de primitieve stam “The Bat-People” die in een grot waken over Batman zijn cowl die hij achterliet bij deze mensen hun voorouders in de prehistorie. De Wayne familie en hun geschiedenis wordt zo ook een beetje uitgebreider en we komen enkele dingen te weten over Thomas Wayne en de moord op Bruce zijn ouders. Zal Batman zijn overlevingsinstinct hem terug kunnen brengen naar zijn eigen tijd? En wat is die Omega Energy waar de Justice League zich zo’n zorgen om maakt?

Zoals altijd weet Morrison een goed onderbouwd verhaal te vertellen dat trouw blijft aan de mythe en geschiedenis rondom Batman en zijn leefwereld. Persoonlijk vind ik het werk dat hij momenteel verricht met Batman en de Batman-family zeer goed. Hij brengt de personages letterlijk in een nieuw tijdperk en de verhaallijnen zijn geloofwaardig (voor zover dat lukt in een superheldenverhaal red.). Bruce Wayne heeft enkele openbaringen die als rechtstreeks gevolg de Batman Incorporated verhaallijn zullen hebben waardoor niet langer Dick en Bruce zelf Batman zullen zijn. Iedere issue speelt zich af in een ander tijdperk wat er wel een beetje toe leidt dat sommige delen nogal gehaast overkomen maar voor mij voelde het aan alsof dit de bedoeling was. Beschouw het zo’n beetje als een poging van de  schrijver om zijn lezers te laten voelen hoe raar, verwarrend en snel het allemaal gaat voor de verloren Bruce Wayne.

Al bij al is en blijft dit voor mij een mooi verhaal dat de Batman mythos verder zal verrijken en een goed begin is voor zij die (opnieuw) de avonturen van de Dark Knight willen volgen. Ik raad deze mensen dan wel aan om zich ineens ook Bruce Wayne: The Road Home aan te schaffen. Deze miniserie bestaat uit een aantal one-shots van enkele bondgenoten en vijanden van Batman en hoe zij de terugkeer van Bruce ervaren.

De tekenstijl is zoals het hoort bij een Batman verhaal: ruw, donker en het geheel heeft een meer dan hopeloze uitstraling. Op de Wilde Westen issue met Jonah Hex na past de tekenstijl steeds bij het verhaal en blijft deze ook redelijk consistent. Het is niet echt simpel om veel te zeggen over de tekenstijl wanneer je deze echt goed vindt … De verschillende covers en “uniformen” die Batman doorheen zijn reis door de tijd draagt, zijn echt geweldig goed aangepast aan de tijdsperiode waarin ie zich bevindt. Net als de achtergronden en decors zijn deze tevens mooi geïllustreerd. De manier waarop Batman zijn cape draagt en de vleermuizen die zich rondom hem verzamelen passen ook mooi bij het idee achter Batman als een symbool: hij moet schrik brengen in de harten van zijn vijanden!

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be