1
Posted 13/03/2011 by Timaeus in Comics
 
 

Review: Zatanna 10

Zatanna lijkt een titel die van de radar van de meeste comic lezers is gebleven. Niet verwonderlijk want het personage heeft zeker niet de horden fans die DC iconen zoals Superman en Batman hebben. Daarnaast is het ook op promotioneel standpunt redelijk stil rond deze titel. Deze puntjes hebben ervoor gezorgd dat ik deze titel nog niet in mijn vizier had, maar nu is niets minder waar. (spoilers!)

Zatanna #10 is geschreven door Paul Dini, een naam die voornamelijk een belletje doet rinkelen als man achter de talrijke, gelauwerde DC animated reeksen en verantwoordelijk is voor het creëren van Harley Quinn. Dini schrijft echter ook comics en in Zatanna kan hij ervaringen als amateur magiër gebruiken om de juiste sfeer te scheppen rond het personage en hij doet dit ook met verve.

Issue 10 neemt ons mee op tocht door een van de meest mysterieuze residenties die je in Gotham City kan vinden, Shadowcrest. Shadowcrest is een Victoriaans huis dat Zatanna van haar vader Zatara over heeft geërfd en een bibliotheek aan magische kennis heeft die kan wedijveren met die van de toren van Doctor Fate. Daarnaast liggen er ook talrijke magische artefacten verspreid die enorm machtig zijn en daardoor ook heel gevaarlijk. Deze unieke kijk geeft Zatanna ons met als gezel Stringleshanks, een pop die Zatanna poogde te vermoorden omdat hij door haar vader Zatara ten onrechte in het lichaam van zijn marionet is gestopt. De tocht voelt echt aan als een ware ontdekking en dompelt je onder in de magische wereld van mysteries die deze titel ons schenkt. Chauncey en Abelard, de dierenbeelden die tot leven zijn geworden, geven ook dat gevoel mee dat je je temidden een griezelfilm bevindt.

Deze issue bestaat toch niet alleen uit deze ontdekking van Shadowcrest, maar ook wordt er aan wat plotontwikkeling gedaan. Brother Night, de vijand waar Zatanna het in de eerste issues tegen opnam (volg zeker Brainfreeze voor een review hiervan), lijkt de gevangenis waar hij in opgesloten zit werkelijk in een chaos te omvatten met een dokter en een cipier die op verschrikkelijke wijze aan hun einde zijn gekomen. Maar ook Oscar Hampel, de ware identiteit van Stringleshanks, is geen onbeschreven blad want nadat Zatanna hem aan een magische leugendetectortest onderwerpt, komt uit dat Hampel heel wat op zijn kerfstok heeft waaronder enkele moorden. Zatanna weigert hierop Hampel te bevrijden uit zijn vloek, maar onze pop reageert hier niet goed op. Hij neemt enkele magische objecten en roept zijn wens om terug mens te worden luid in de gangen van Shadowcrest. De spreuk mislukt omdat deze voor eigen geluk wordt gebruikt en dit heeft nare gevolgen voor Zatanna in een cliffhanger die tegelijkertijd enorm creepy aanvoelt maar ook je doet wensen dat we al 30 dagen later zijn (maar dat laat het karma van de magie ons niet toe).

Jammer genoeg is deze issue de laatste die het artwork van Cliff Chiang tentoon spreidt want het brengt je heel in de sfeer die het boek schept. Vooral de passages met de marionet Stringleshanks en Brother Night zijn zo akelig weergegeven dat je je in een magische horrorfilm waant.

Kortom moest je nog niks hebben gehoord van Zatanna, pik deze titel dan zeker op als je een fan bent van magische, grenzend aan horroesque taferelen die toch een DC Comics personage als hoofdpersonage heeft. De naam Paul Dini alleen al zou een lezer moeten overtuigen deze titel een kans te geven.  

Comments

comments


Timaeus

 
avatar