1
Posted 12/03/2011 by Timaeus in Comics
 
 

Amazing Fantasy bereikt het miljoen

Van 12 dollarcent naar 1.1 miljoen dollar gaan. Het lijkt een weddenschap die de volgende pokergod maakt met zijn publiek, maar dit keer gaat het over iets dat comicverzamelaars over de hele wereld zal doen schrikken. Dat comics verzamelen, naast ze te lezen, big business is, verbaast niemand. Het opkomen van verscheidene veilingshuizen, het bestaan van de CGC als wijze van de bewaring van comics te laten vastleggen, de vele kopers die hele verzamelingen opkopen om deze dan opnieuw te verkopen met winst, … wijzen er allemaal op dat de comicwereld niet enkel bestaat uit elke maand je centjes samenrapen om de nieuwste avonturen van je superheld te kunnen aanschaffen, maar er een handel is die gelijkend is aan de kunsthandel. Waar mensen vroeger een Monet of Manet kochten, lijkt een Detective Comics 27, Showcase 22 of Brave and the Bold 28 nu ook een kunstobject te zijn geworden.

Toch lijkt de mythische grens van 1 gevolgd door 6 nullen er toch een te zijn die slechts weinig comics kunnen bereiken. Tot voor kort konden enkel de twee populairste Amerikaanse helden Superman en Batman deze grens overschrijden met hun allereerste verschijning in respectievelijk Action Comics #1 en Detective Comics #27. Deze beide Golden Age (periode vanaf 1938 tot de vroege jaren 1950) comics leken tot voor kort dan ook een select clubje te vormen dat door niemand zou worden vervoegd.

Maandag echter liet CEO van comicsveilingsite ComicConnect.com Stephen Fishler los dat ook Amazing Fantasy #15 de grens van het miljoen doorbroken had. Deze issue was de eerste keer dat Peter Parker, beter bekend onder de naam Amazing Spider-Man, de pen van tekenaars Steve Ditko en Jack Kirby had ontsnapt en meteen een van de hoogste verkopende Marvel titels van die tijd werd. Dat terwijl het bestuur van Marvel even voordien de Amazing Adult Fantasy (enkel bij issue 15 werd de Adult weggelaten) had laten stopzetten met als laatste publicatie deze Amazing Fantasy #15.

De reden achter deze forse prijs is dat deze kopij van Amazing Fantasy bekend staat als de best bewaarde versie op deze aardkluit en dat de vorige verzamelaar de schijn hoog hield dat hij niet ging verkopen. Wanneer hij er dan toch een onwerkelijk hoog bedrag op plakte en dat tevens werd betaald, werd er zo geschiedenis geschreven. Daarnaast is met de talrijke filmfranchises die Marvel uit de grond stampt waaronder de Spidey reboot, de prijs van de belangrijkste Marveltitels enorm de lucht ingeschoten wat dit recordbedrag mogelijk maakte.

Ik steek alvast mijn Flash:Rebirth #1 en mijn andere eerste verschijningen veilig achter slot en grendel opdat ze ooit nog dergelijke bedragen zullen opbrengen.

 

Comments

comments


Timaeus

 
avatar