0
Posted 10/03/2011 by Wade Wilson in Comics
 
 

Review: Superman: Nightwing and Flamebird

Vandaag review ik voor jullie Superman: Nightwing and Flamebird, een comic die deel uitmaakt van de New Krypton verhaallijn.

Nu Superman de aarde verlaten heeft om een leven te beginnen op New Krypton en het Amerikaanse leger uit paranoia jacht maakt op Kryptoniërs, valt de taak om ons te beschermen van sleeper-agents uit New Krypton op de nieuwste incarnatie van Nightwing en Flamebird. Intussen heeft Superman nemesis General Zod zijn oude job als militaire leider terug gekregen en hij hoopt aan de hand van zijn sleeper agents de xenofobische Amerikaanse regering de eerste slag te laten geven zodat hij een gerechtvaardigde oorlog kan beginnen. Dit zien Nightwing en Flamebird niet zitten, ze willen namelijk net zoals Superman vrede tussen beide werelden en besluiten achter de sleeper agents te gaan. Vermits het Amerikaanse leger generaal Lane toestemming heeft gegeven om jacht te maken op iedereen die van de planeet Krypton afkomstig is, dragen onze twee nieuwe helden speciale pakken waardoor men vermoedt dat deze hen speciale krachten geven. Zullen ze er in slagen op tijd alle sleeper agents op te sporen en op te sluiten in de Phantom Zone? Of weet General Zod van hun plannen af en stuurt hij iemand naar de aarde om met het nieuwe dynamische duo af te rekenen?

Flamebird

Sommige onder jullie kennen misschien het origin verhaal van het Nightwing en Flamebird team. Voor anderen onder jullie klinkt dan weer enkel de naam Nightwing bekend in de oren vanwege Dick Grayson. Graag vertel ik jullie even waar deze twee namen vandaan komen, het verhaal van de originele Nightwing en Flamebird:

“In de oude legenden van Krypton wordt verteld van twee draken genaamd Flamebird en Nightwing. Deze twee krachtige, gevleugelde draken zoeken steeds naar mekaars gezelschap. Het duo wordt gekenmerkt door hun sterke emoties. Ze zijn passie, woede en verdriet. Dit is tevens de sleutel tot hun uiteindelijke val die gedoemd is om in tragedie te eindigen. De twee worden keer op keer gereïncarneerd zodat deze cyclus keer op keer opnieuw kan beginnen. Tijdens een trip naar de Bottled City of Kandor nemen Superman en Jimmy Olson een gemaskerde heldenpersona aan gebaseerd op deze oude legende. Het recentste team bestaat uit Chris Kent en  Thara Ak-Var, beide blijken de levende avatars van de twee draken te zijn.”

Om dit verhaal te kunnen volgen, moet je de benodigde kennis hebben van Superman, zijn vijanden en bondgenoten. Ook moet je de voorafgaande verhaallijnen gelezen hebben, zeker en vast alles van de New Krypton verhaallijn dat hieraan vooraf ging. Schrijver Greg Rucka (Batman Detective Comics, World of New Krypton) doet zijn best om de lezer up to date te brengen en enkele personages en gebeurtenissen te verduidelijken maar slaagt hier niet genoeg in. Volgens mij gaan vele lezers die de gebeurtenissen in het wereldje van Superman niet gevolgd hebben, deze trade lezen terwijl Wikipedia open staat op hun computer. Persoonlijk heb ik deze verhaallijn gevolgd en nog heb ik enkele keren bepaalde personages en gebeurtenissen waar men het over heeft, moeten opzoeken om verder te kunnen volgen. Dit zorgt er jammer genoeg voor dat een aangenaam verhaal een beetje begint te vervelen en het langer duurt dan zou mogen eer je het uitgelezen hebt. Het is zeker niet het beste Superman verhaal dat ik tot op heden heb gelezen (All Star Superman baby!!!) maar het is zeker en vast een mooie uitbreiding op de mythos rondom Superman en New Krypton. De iets wat gecompliceerde, en met momenten, romantische gevoelens de ietsjes oudere Thara Ak-Var en de jonge Lor-Zod vond ik zowel mooi als tragisch en zal volgens mij dan ook menig lezer aanspreken. Ze zorgt ook voor enkele grappige momenten zoals wanneer Lor-Zod/Chris zijn adoptie-moeder de twee bij mekaar ziet en het haar opvalt hoe het duo naar mekaar kijkt. Dan schiet de bezorgde mama Lois in actie. ^^

Nightwing

De tekenstijl van het verhaal zelf leunt nauw aan bij de heersende stijl in het DC Universum: vloeiend en zeer mooi gedaan. Tevens een extra reden om meer DC comics te kopen en minder van Marvel: niet alleen is de tekenstijl binnen een bepaalde run van een bepaalde comic hetzelfde, doorheen alle DC comics zie je dat de stijl altijd min of meer gelijkend is. Bij Marvel vind je in één enkele run van een reeks soms om de issue een nieuwe tekenaar met een nieuwe tekenstijl. Eddy Barrows (52, Birds of Prey) is de man die de nieuwe Nightwing en Flamebird succesvol tot leven heeft gebracht met zijn potlood en hierbij werd bijgestaan door Sidney Teles, Diego Olmos en Pere Pèrez die de covers voor zich namen. Het leuke aan eens een Superman verhaal te lezen in plaats van weer eens Batman, is dat de hele leefwereld er veel mooier uit ziet en vooral véél kleurrijker. Hoe deprimerend of hopeloos de verhaallijn de helden ook maakt, Superman verhalen zijn veel kleurrijker en daardoor ook hoopvoller net zoals het S-Shield hoop weergeeft.

Ik vind het jammer dat ik dit moet zeggen over een dergelijke leuke comic maar ik kan deze helaas enkel aanraden aan mensen die, zoals eerder gezegd, de gebeurtenissen in de leefwereld van Superman gevolgd hebben. Je hebt een up-to-date kennis van dit universum nodig wil je ten volste van het verhaal genieten. Indien je dit niet hebt en je toch deze Nightwing and Flamebird wilt lezen dan raad ik je aan de overige trades van New Krypton ook te kopen of je kennis bij te schaven aan de hand van sites zoals Wikipedia. Al bij al is dit een leuke comic, geen topper die er boven uitsteekt maar good old fashioned entertainment!

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be