1
Posted 09/03/2011 by Timaeus in Comics
 
 

Happy Birthday: Power Girl

Als u dacht dat we het vergeten waren, bent u zeker mis. Een gebeurtenis als de 35ste verjaardag van het rolmodel van de vrouwen met een maatje meer, Power Girl, is ons zeker niet ontgaan bij Brainfreeze. In deze 35 jaar heeft Power Girl een serieuze reputatie opgebouwd en is ze van nieuweling bij DC Comics uitgegroeid tot een van de vaste waarden en is ze een favoriet die talloze fans maandelijk ertoe drijft elke appearance op te sporen en eraan hun duurverdiende centen te spenderen. In deze allereerste verjaardagsspecial wordt Power Girl in het spotlicht gezet en nemen we een diepere kijk op haar goedgevulde verleden.

De kijk van Jambers: wie is ze en wat drijft haar?

Power Girl is in theorie de Supergirl van een alternatieve Aarde, namelijk Earth-2, de planeet waar alle Golden Age superhelden hun leven verderzetten zonder de invloed van de nieuwere Silver Age helden. Ze heeft alle krachten die Supergirl ook heeft, maar qua persoonlijkheid verschillen beide enorm. Waar Supergirl dat bescheidene en lieve uitstraalt, lijkt Power Girl meer een vrijgevochten karakter uit te stralen en lijkt ze te willen bewijzen dat ze meer is dan enkel haar welgevormde uiterlijk.

Een glorieus begin

De eerste verschijning van Power Girl valt samen met de revival van een van de meest prestigeuze titels in de comicsgeschiedenis, All-Star Comics. Deze titel stelde ons voor aan de Justice Society of America, het eerste team dat alle grote spelers in DC Comics verzamelde en als groep uitspeelde in plaats van solo, maar ook aan Wonder Woman, de allereerste vrouwelijke superheld en hoewel ze de laatste tijd van haar sokkel aan het vallen is, nog steeds een van de fundamenten waarop DC is gebouwd. In 1976 werd deze titel met de originele nummering opnieuw verdergezet en vertelde deze de moderne belevenissen van deze ‘oudere’ helden. Om echter een jonger publiek aan te trekken dan de lezers die met de nostalgische bril terugkeken naar de helden van 25 jaar eerder, werd de samenstelling van de JSA verjongd door het toevoegen van Sylvester Pemberton alias de Star Spangled Kid, Dick Grayson in zijn Robin-identiteit en last but not least, een geheel nieuw personage zijnde Power Girl. Power Girl werd al snel tegenover de ‘seksistische’ superhelden van de oude stempel geplaatst en haar voornaamste eigenschap, haar brutaliteit en het feit dat ze niet op haar mondje is gevallen, werd zo uitgediept, maar door hierop te diep in te gaan heeft ze vaak het etiket ‘mannenhaatster’ meegekregen. In het boek zelf werden de relaties met Superman (haar adoptievader maar biologische neef), Wildcat (haar tegenpool) en Helena Wayne (haar beste vriendin) diep uitgewerkt. Deze relaties zullen haar personage tot op de dag van vandaag blijven domineren en zullen later een grote invloed spelen op de uitbouw van haar karakter. Helaas sloeg in 1978 het noodlot toe en door de recessie en het verminderen van de verkoop van comics werd er enorm gesnoeid in de titels van DC Comics met als grootste slachtoffers Firestorm, Aquaman en tenslotte All-Star Comics. All-Star Comics werd gecancelled omdat de titel niet de populariteit had die de andere titels die wel behouden werden, wel hadden maar ook de verhalen oninteressant en niet origineel waren. Power Girl, die op elke cover van All-Star Comics te zien was, bleek toch populair genoeg te zijn om haar in verdere titels zoals Infinity Inc. te doen figureren.

1, 2, 3, 4 »

Comments

comments


Timaeus

 
avatar