2
Posted 06/03/2011 by chromium in Columns
 
 

Vroeger was het beter (en ander gezever) #4

Alles smaakt beter met een beetje nostalgiesaus, en om iedereen aan tafel te krijgen, wil ik jullie graag af en toe verblijden met wat verhalen uit de oude doos.Toen comics nog stonken naar oude kranten en je telkens je handen moest wassen nadat je er eentje gelezen had. Ik krijg er nu al trek van.

Normaal ben ik de kalmheid zelve, “Zen” is niet voor niks mijn tweede naam, maar het is toch wel frustrerend dat ik vandaag alweer in de file moest staan en daarna zelf de rommel thuis moest opkuisen en dit jaar waarschijnlijk weer naar Frankrijk op reis ga.

Waar is godverdomme mijn jetpack ? En mijn vliegende auto…mijn huis-slaaf-robot en waarom zijn er nog altijd geen overkoepelde onderwater steden ? Dit werd ons toch uitdrukkelijk beloofd in de comics van de 60’s ? Ging 2000 geen schitterend Utopia zijn waar de dagdagelijkse sleur slechts in Bokrijk als curiosa te bewonderen viel ? Ging de eeuwige vijand – zwaartekracht – niet eindelijk onze “bitch” worden ?

Leugens…allemaal leugens. Niks is er van in huis gekomen. Oké, we kregen wel videophones, 3D-TV en full body X-ray scanners op de luchthavens, maar ik wil verdorie Marty McFly op zijn vliegend skateboard door mijn straat zien glijden (en met wat geluk ook op zijn bakkes zien vallen)

Vroeger waren de beloftes en vooral de toekomst gewoon beter, maar waarschijnlijk niet op 29 oktober 1986…De dag dat we natuurlijk allemaal herinneren als de dag dat de wereld bijna ontplofte en 90% van de bevolking stierf als gevolg van de waterstofoorlog. Oh, ja natuurlijk… ook niet gebeurd. Zelfs de Atomic Knights uit Strange Tales van 1960 speelden met onze (door de X-ray scanners op de luchthavens vreselijk gekrompen) kloten

Wat een mooie toekomst schotelden John Broome and Murphy Anderson ons voor. Bijna iedereen naar de eeuwige jachtvelden. Jezelf,  wat familie en vooral babes en coole maten bleven natuurlijk overleven om samen avonturen mee te maken en vooral om rond te rijden op reusachtige gemuteerde Dalmatiërs in glimmende harnassen. De vijanden waren idioten die elke maand binnen de 10 pagina’s op dappere wijze werden verslagen en de honden lieten elke dag zichzelf uit.

Vier jaar duurde de leugen! Van Strange Adventures #117 (juni 1960) tot #160 (January 1964). Zo beschaamd was DC over de leugen dat ze sindsdien de Waterstofoorlog en de Atomic Knights uit de DC continuity gehaald hebben en het allemaal verklaard hebben met de “Bobby-uit-Dallas-clausule” (het was allemaal een droom).

Ik wou een toekomst waar ik, gezeten op een grote hond, kon schelden tegen de buurtjongens op hun hoverboards omdat ze teveel lawaai maakten en mijn robot bang maakten. In plaats daarvan kreeg ik een idiote bril om naar de TV te kijken en overijverig luchtvaartpersoneel die zich telkens een breuk lachen om mijn mismaakt sleutelbeen.

Vroeger was het beter.

Comments

comments


chromium

 
avatar
Als kind viel Chromium in de ketel met nostalgiesaus, waardoor hij voor zijn hele leven lang al hunkert naar periodes die hij zelf niet meegemaakt heeft. Uitwasemingen daarvan zijn terug te vinden op de (Engelstalige) comics-blog “nuff Said” http://www.chromium.be/