1
Posted 23/02/2011 by Timaeus in Comics
 
 

RIP: Dwayne McDuffie. You were a milestone.

Enkele uren geleden ging er een schok door de wereld van de comics en de animated series en films. Enkele sites brachten immers het nieuws dat Dwayne McDuffie, een icoon in de comicwereld, niet meer was. Nu ook zijn laatste werkgever, DC Comics, een kort bericht heeft nagelaten ter nagedachtenis van McDuffie is het stilaan de realiteit geworden dat dit niet om een misplaatst nieuwsbericht gaat, maar om de bittere realiteit. Volgens de laatste berichten is hij bezweken aan complicaties bij een chirurgische ingreep die maandagnacht (dinsdagochtend in onze tijd) heeft plaatsgevonden.

Diegene bij wie de naam geen belletje doet rinkelen, zullen toch geconfronteerd zijn geweest met zijn werk want hij was de man achter de alomgekende Justice League serie die de wereld bekend maakte met de zwarte Green Lantern John Stewart. Zijn invloed was zelfs zo groot dat er bij velen protest was dat er geen zwarte gecast was als Green Lantern in de gelijknamige film. En precies in deze problematiek lag McDuffie’s belangrijkste nalatenschap. Hij zette zich namelijk enorm in voor de diepere integratie van de Afrikaans-Amerikaanse superhelden in de comicwereld. De voornoemde John Stewart, maar ook zijn run met het personage Firestorm en vooral het oprichten van een eigen comics imprint onder DC Comics, Milestone Comics, om het multiculturele in comics te bevorderen met als grootste exponent Static. Daarnaast is hij ook de bedenker van Icon, het zwarte alternatief op Superman. Icon was een alien die gevonden werd door een slavenmeisje in het Virginia van de vroege 19de eeuw en gelijkaardig met Superman onder de mensen opgroeide en een carrière als superheld begon. Deze verwezenlijkingen zullen hem zeker een plaatsje tussen de illustere comicfiguren als Jack Kirby, Julius Schwartz, … in de striphemel bezorgen.

Het enige wat als een “smet” op zijn carrière kan worden gezien, is zijn run met Justice League of America die de titel enorm deed zakken in populariteit en leidde tot zijn ontslag bij de titel. Hierna heeft hij toch nog zijn oevre uitgebreid met kritisch geloofde series als Ben 10: Alien Force en Ultimate Alien, Justice League: Crisis on Two Earths en het meest tragische van alles, All-Star Superman die precies vandaag op het grote publiek werd losgelaten.

Eindigen doen we met een citaat van Dan Didio die in amper 4 regels perfect weergeeft wat McDuffie betekend heeft.

“Dwayne McDuffie left a lasting legacy on the world of comics that many writers can only aspire to. He will not only be remembered as the extremely gifted writer whose scripts have been realized as comic books, in television shows and on the silver screen, but as the creator or co-creator of so many of the much-loved Milestone characters, including Static Shock. The industry has lost a true talent.

Our sincerest condolences go out to the family and many friends he leaves behind.”

– Dan DiDio, Co-Publisher, DC Entertainment

Het is vanzelfsprekend dat wij bij de crew van Brainfreeze ons aansluiten bij iedereen en McDuffie’s familie en vrienden enorm veel sterkte aanbieden om om te gaan met dit verlies.

Comments

comments


Timaeus

 
avatar