Comic Collector software heeft nieuwe versie uit
De Comic Collector, een stukje software dat ik al enkele jaren gebruik (ik denk vanaf versie 2.0) en dat ik niet meer weg kan denken uit mijn comic-leven. Vroeger toen ik begon met comics te verzamelen kende ik alle covers uit het hoofd. Was heel makkelijk, gewoon winkel binnenstappen en direct zeggen : “Die heb ik al, die nog niet”. Heel leuk als je slechts enkele comics in de verzameling hebt. Maar nu ik over de 5000 comics zit is dat helaas niet meer te doen.
Mijn eerste poging om alles in een Excel bestand bij te houden was heel edelmoedig. Maar tenzij je echt enkele uren besteed aan een goed basis document te maken, wordt het snel heel onduidelijk en chaotisch. Toen kwam ik Collectorz Software tegen, de eerste keer is het nog altijd eens flink zweten om je collectie toe te voegen, maar het onderhouden is des te makkelijker. Ook krijg je allerlei extra informatie onmiddellijk uit de database voorgeschoteld. Covers, schrijvers, tekenaars, publicatie datum, uitgeverij en zelfs korte inhoud en personages. En met een simpele klik duid je aan of je de comic al reeds in bezit hebt of op je verlang lijstje wilt. Dit in combinatie met mijn iPhone applicatie is gewoon ideaal. Damn wat een promo-praat, maar kan er niet aandoen dat ik blij ben met dat stukje software.
Comic Collector komt vandaag uit met een nieuwe versie. En naar aanleiding van die 5de versie heb ik Sytske Hermans van het Collectorz Team eens aan de tand gevoeld.
Brainfreeze : Collectorz software bestaat al een mooie 10 jaar en jullie zijn stevig gegroeid in die tijd. Kan je ons vertellen hoe het allemaal begon?
Sytske : Het is begonnen met Alwin Hoogerdijk die in 1995 in zijn vrije tijd aan een hobby project begon. Alwin is programmeur en wilde zichzelf een nieuwe programmeertaal aanleren. Aangezien hij tegen een berg CDs in zijn eigen collectie zat aan te kijken, begon hij aan een database programma voor het beheren van zijn eigen muziek. In 1996 had hij een 1.0 versie en dacht hij, laat ik dat voor de gein eens op internet zetten. Tot zijn verbazing verkocht hij zowaar zijn software, Keep it Compact. Vanaf dat moment begon hij serieus met het doorontwikkelen van zijn muziek database programma maar naast zijn dagelijkse baan als programmeur.
In 2000 is hij samen met een andere programmeur Collectorz.com begonnen, waarbij beide mannen hun baan opzegden om full time aan Collectorz.com te werken. Keep it Compact werd Collectorz.com Music Collector en meteen in 2000 werd Movie Collector gereleased. Daarna volgden in rap tempo Book Collector, Comic Collector en MP3 Collector.
Vandaag de dag biedt Collectorz.com 7 titels aan op 6 platformen en werken er 12 man.
Een van de verschillende software oplossingen die jullie bieden is de Comic Collector. Waarom zou een Comic verzamelaar dit zeker in huis moeten halen?
Tja, ik kan alleen maar aan het gebruiksgemak denken. Voer je series in door op serie naam te zoeken en vink de issues aan die je hebt of wilt kopen. Het invoeren gaat makkelijk en snel en alle data wordt gedownload, inclusief een plaatje van de cover. De lol zit hem niet alleen in het invoeren, maar ook in het meenemen van je collectie op je iPhone, iPad of Android via CLZ Comics.
Ga shoppen op basis van je bestaande collectie, je wish list of check gewoon in de winkel of je die ene comic nu wel of niet hebt. Ik kan alleen maar zeggen: installeer de probeerversie en kijk zelf hoe het werkt: Download gratis proef versie! De probeerversie is volledig functioneel en alleen beperkt in aantal comics die je kunt invoeren, namelijk 100. Een ander voordeel van de Collectorz.com serie is dat als je 1 appje kent, je heel gemakkelijk ook de andere kunt gebruiken! Dus als je je strips hebt ingevoerd, begin dan eens aan je DVDs, CDs, boeken of video games.
Comic Collector versie 5.0 is vanaf vandaag beschikbaar, wat zijn de grote veranderingen en nieuwigheden in deze versie?
De grootste nieuwe feature is het invoeren van comics via de barcode. Nu kan je je comics toevoegen door met een barcode-scanner ze een voor een in te scannen. De US Comics gaan zogoed als allemaal in de database aanwezig zijn vanaf de release, maar bij de Europese strips zal het iets trager gaan. Dit vooral voor de verschillende vertalingen en versies die verschijnen. Comic Collector is vanaf versie 5.0 ook beschikbaar voor de Apple gebruikers.
Als je de volledig lijst van nieuwe veranderingen en nieuwigheden wilt bekijken kan je op de website terecht.
Jullie hebben niet alleen het Software pakket voor PC/Mac maar ook nog eens Comic Collector Connect en de iPhone & Android Collector Apps. Hoe werken deze allemaal samen?
Je kunt vanuit de desktop versie syncen naar CLZ Comics voor iPhone, iPad en Android. Het zijn add-ons, geen stand alone apps. Nog niet zeg ik daarbij, want de stand alone versie staat voor dit jaar op de planning. Connect kan je gebruiken in plaats van de desktop software of ook als add-on gebruiken. Je kunt nu al vanuit Comic Collector naar Comic Collector Connect syncen en weer terug. Het leuke aan Connect is dat je je collectie kunt delen met vrienden en familie en een mobiele viewer heeft.
Dit is bijvoorbeeld mijn eigen stripboekenverzameling: http://connect.collectorz.com/users/barbarella/comics/view/
Wat kunnen we in de toekomst nog verwachten van Collectorz?
Het grootste project wordt dat alle appjes los en stand alone te gebruiken zijn maar dat zo ook allemaal onderling met elkaar kunnen syncen. Ons doel is dat het eigenlijk niet uitmaakt in welke appje je persoonlijke database zit, je kunt op elke mogelijk platform je data beheren en wijzigen of overzetten naar een andere.
Als je nog vragen hebt of meer informatie zoekt rond al de Collectorz software oplossingen dan kan je terecht op hun website : www.collectorz.com
Had het eigenlijk nog niet volledig nodig, aangezien ik nog geen 100 comics heb, maar aangezien het er toch al 80+ waren heb ik dan vorige week ineens de Pro versie gekocht (incl Android App en Connect abo). Ik had op voorhand van die wedstrijd moeten weten, lol. Maar goed. Ik vind het inderdaad een briljant stuk software.
Enkel is het met trades naar mijn mening wel niet altijd even gemakkelijk ze in de database te vinden. De trades van Devil’s Due Legend of Drizzt en van Garth Ennis’ Punisher Max run vooral waren een serieus probleem om te vinden in hun geheel. De ene keer zitten ze in een aparte serie beschreven, de andere keer in de hoofdserie, dan weer god weet waar ergens. Soms duurt het langer om de juiste trade te vinden dan als ik offline een nieuwe comic zou toevoegen, maar dat werkt dan weer niet goed samen met Connect.
Kan iemand mij vertellen in welke mate deze software werkt met Vlaamse (lees: in België uitgegeven, Nederlandstalige) strips?
Een probleem met dergelijke software die ik vroeger uitprobeerde, is namelijk dat die geen database heeft van Belgische uitgaven. Als dit wel zo is, is dat fantastisch.