1
Posted 04/02/2011 by Wade in Comics
 
 

Age of Apocalypse: the whole epicHoe zou het Marvel universum er uit zien zonder professor Charles Xavier? Dat is waar het in ‘Age of Apocalypse’ uit 1994 – 1995 om draait: een wereld zonder Xavier. Wanneer Legion (zoon van Xavier) terug reist in de tijd om Magneto te vermoorden, zodat zijn vader’s droom van vrede tussen mutanten en mensen werkelijkheid zou kunnen worden en hij eindelijk de vader zou worden die Legion wilt dat hij is, vergat de jonge mutant één belangrijk feit: de vriendschap tussen Xavier en jonge Erik Lensher. Legion reist terug naar een tijd voor dat de meningsverschillen tussen de twee vrienden tot conflicten leidde en wanneer Legion zijn missie wilt volbrengen, springt Xavier voor zijn vriend en redt zo diens leven maar verandert het Marvel Universum voor altijd maar niet ten goede. Ongetwijfeld een van de populairste X-Men verhalen aller tijden, Age of Apocalypse lijkt het allemaal te hebben: stevige verhaallijnen, onverwachte allianties, geweldige art en een duister hopeloos plot. Al is het verhaal intussen al 15 jaar oud, het blijft een fan-favourite en graag geven we je hier bij Brainfreeze een korte, spoilervrije review.

Legion Quest

Elk verhaal heeft haar begin: een korte maar krachtige inleiding die de lezer in het verhaal moet meesleuren en de basis moet leggen voor wat gaat komen. Voor Age of Apocalypse is dit de ‘Legion Quest’ verhaallijn die de wereld van de X-Men gedurende lange tijd volledig zou veranderen. Wanneer David Haller (Legion), zoon van Xavier, na lange tijd wakker wordt uit zijn coma merkt hij dat al zijn gespleten persoonlijkheden eindelijk samengesmolten zijn. Om zijn tekortkomingen als zoon, en zijn misdaden tegen mutanten en mensen goed te maken, besluit Legion om er voor eens en voor altijd voor te zorgen dat Xavier zijn droom van gelijkheid tussen homo sapiens sapiens en homo superior te verwezenlijken. Om dit te bereiken, concludeert Legion dat Magneto zal moeten sterven. In plaats van Magneto in het heden te vermoorden, wilt hij naar het verleden om hem te doden voordat hij ooit Magneto zou worden en Xavier’s plannen dwarsbomen. Echter, enkele van de X-Men waaronder Bishop en Storm worden mee in het verleden gezogen en wanneer Lilandra met een waarschuwing komt van de Watchers doen de X-Men in het heden er alles aan om Legion tegen te houden.

X-Men: Alpha

In X-Men Alpha volgen we in het begin Bishop die alle hoop verloren heeft en ronddwaalt in de ruïnes van wat ooit Seattle was. Zo goed als alle mensen zijn hier verdwenen; sommigen zijn gevlucht maar de meesten zijn slachtoffer gevallen aan de genetische zuivering van de heerser van Amerika: Apocalypse. Toch zijn er nog een enkelingen die hun thuis niet willen verlaten. Een van deze, een jong meisje, die probeert te ontsnappen aan Unus en zijn Infinites: soldaten van Apocalypse die zijn territorium moeten vrijwaren van genetisch inferieuren (mensen). Reeds twintig jaar loopt Bishop rond in deze hel op aarde, reeds twintig jaar weet hij dat er iets niet klopt maar wat? Tijdens zijn gevecht met Unus en de Infinites komen de X-Men hem te hulp, maar niet de X-Men die wij al decenia lang kennen: dit zijn Magnetos X-Men! Oog in oog met de meester van het magnetisme, komen Bishop zijn herinneringen aan de ‘echte’ wereld en Legion Quest terug te boven.

X-Calibre

In dit verhaal volgen we Nightcrawler, maar helemaal niet de Nightcrawler die we gewend zijn. Hij koestert enorme wrok jegens de kerk, komt niet op voor ongerechtigheid en gebruikt nogal rap geweld om iets te bereiken. Toch, in deze wereld waar Apocalypse ieders doen en laten domineert is hij een van de good guys en neemt deze taak ook serieus. De vorige keer dat we Kurt (hier heet ie Darkhölme en niet Wagner) zagen was in X-Men Alpha; hier kreeg hij van Magneto de opdracht om zijn moeder Mystique te zoeken. Deze smokkelt mutanten en mensen die aan Apocalypse willen ontsnappen naar het zogenaamde Avalon waar Homo Sapiens Sapiens en Homo Superior naast mekaar leven in vrede. X-Calibre komt een beetje over als een aanklacht tegen mensensmokkel en de erbarmelijke toestand waarin men deze mensen vervoert. Iets dat Nightcrawler maar vanzelfsprekend lijkt te vinden, “the end justifies the means”. Het enigste dat belangrijk is, dat is dat hij zijn missie volbrengt en Mystique hem helpt om Destiny te vinden zodat deze de claims van Bishop kan bevestigen. Bishop beweert namelijk dat deze realiteit een travestie is van de echte wereld en nooit had mogen bestaan. Zal Destiny meegaan met de Darkhölmes om Bishop zijn ongeloofwaardig verhaal te bevestigen? Of blijft ze veilig in haar toevluchtsoord Avalon? Geschreven door niemand minder dan Warren Ellis en introduceert Dead Man Wade, de Deadpool van dit universum.

Gambit and the X-Ternals

Gambit en zijn X-Ternals (Sunspot, Jubilee, Strong Guy en Lila Cheney) vormen een soort van moderne Robin Hood bende. Ze stelen van Apocalypse en zijn uitverkorenen (de rijken) en geven dit aan wat er nog overblijft van de mensheid in het rijk van de onsterfelijke despoot (de armen). Aan dit ‘simpel’ leventje komt echter een einde wanneer Gambit zijn oude vriend Magneto hem om een dienst vraagt, een die de Cajun vrij simpel lijkt: steel een kristal. Het gaat hier echter niet om eender welk kristaal maar om het mystieke M’Kraan kristal! Niet alleen wordt dit zwaar bewaakt maar het bevindt zich niet eens op onze planeet. Een onmogelijke opdracht? Dan kennen jullie ieders favoriete dief Gambit nog niet.

Generation Next

In Generation Next volgen we een team van jonge mutanten die getraind worden door Colossus en Shadowcat die in deze realiteit overigens getrouwd zijn. Hun leerlingen bestaan uit Chamber, Mondo, Husk, Vincente en Skin. Net zoals al de andere teams krijgt ook Generation Next een opdracht van Magneto: ze moeten zien in te dringen in de kern van Seattle om daat Ilyana, de zus van Colossus te gaan redden. Zij is namelijk de enige overlevende transdimensionale teleporterende mutant maar is momenteel een slaaf van de sadistische Sugarman. Een van de volgelingen van Apocalypse en heerser in de kern van Seattle. Een zeer gevaarlijke opdracht weer dus met weinig kans op slagen, maar net als in alle andere realiteiten zal Colossus zijn zusje niet in de steek laten. Deze Age of Apocalypse versie van hem vindt zelfs geen enkele opoffering te groot om dit doel te bereiken. Ik zweer het je, je gaat dit geen sympathieke kerel vinden.

Pagina 1Pagina 2»

Comments

comments


Wade

 
avatar