4
Posted 17/01/2011 by Wade in Interview
 
 

Comics Kaffée (Antwerpen)

Het is een zonnige zaterdagnamiddag. Je bent met een stel vrienden op stap in Antwerpen en je wipt even binnen in Mekanik-strip om je wekelijkse dosis leesvoer aan te schaffen. Terwijl je door de rekken snuffelt op zoek naar het nieuwste avontuur van bijvoorbeeld Peter Parker aka Spider-Man, begin je met je vrienden een levendige discussie over het reilen en zeilen bij Marvel en hoe ze Spider-Man maar blijven retconnen. Uiteraard wil je deze discussie elders gaan voort zetten, nadat je een aantal comics hebt gekocht. Vaak levert dit rare gezichten op of moet je een heel eind wandelen om een rustig plekje te vinden. Blaren op je voeten en vreemde gezichten als een stel ‘geeks’ begint over wie in de nieuwste issue van X-Men dood zal gaan, behoren tot het verleden.

Naast Mekanik-strip bevindt zich een klein en gezellig koffiehuis “Comics Kaffée” waarin comics hun rechtmatige plaats opeisen. Als bij toeval hebben ik en nog een aantal andere Brainfreezers dit leuke plekje ontdekt. Als je nog maar binnenkomt voel je al dat deze plek comics uitademt. Overal om je heen vind je verwijzingen naar comics: gaande van statues tot iconische portretten van superhelden en superschurken. Daarnaast kan je ook comics lezen in een rustig hoekje. Deze plek is heel toegankelijk voor comicfanaten maar ook voor mensen die niets van comics kennen. Dit maakt dat het er gezellig toeven is, en dat we er ondertussen al een aantal keren terug zijn gekomen. Nu enkele leden al “vaste klanten” zijn en omwille van het unieke concept, kon Brainfreeze kon uiteraard niet aan de verleiding weerstaan en besloot deze droom voor iedere comic liefhebber verder uit te spitten.

“Comics Kaffée” is het geesteskind van Yves Peeters, die reeds decennia geleden gebeten werd door de comic microbe en in zijn project zijn hobby en werk wist te combineren. Deze sympathieke man besloot om van zijn hobby een beroep te maken. Op het officiële kaartje lees je de essentie van “Comics Kaffée” : “Een koffiehuis in een uniek concept, relaxed zitten om de krant of strips te lezen, dagelijks verse soep, free PS3 gaming en internet”. Je kan “Comics Kaffée” nog het best vergelijken met een soort Planet Hollywood maar in plaats van films, staan comics centraal. Daarnaast hanteert deze zaak meer democratische prijzen voor de dingen die zij aanbieden. Zo had je een aanbod waar je een hotdog en drankje voor slechts 3 euro kon krijgen.  Dit vonden wij bij Brainfreeze allemaal interessant en dus proberen wij in dit interview een beeld te vormen van de man achter dit unieke concept: Yves Peeters. Wade en Steven waren de reporters van dienst.

Yves en Wade

Brainfreeze:

“Hoe bent u op het idee gekomen van het Comics Kaffée”

Yves:
“Ik speelde toch al een jaar of vijftien met het idee vermits ik graag in de horeca werk en ik lees enorm graag comics. Het is min of meer zo’n beetje al die tijd een droom van me geweest. Wat mijn bedoeling was, en ik dus zo’n beetje gedaan heb, was om een betaalbare versie van Planet Hollywood te creëren maar dan met als thema comics. Toen ik onderzoek deed bleek dat dit nergens in Europa bestaat. Maar het belangrijkste voor mij  was, en is nog steeds, een rustig en aangenaam praatcafé te runnen waar mensen die net bij Mekanik enkele comics gekocht hebben in alle rust deze kunnen lezen of gewoon hier een beetje over comics of zo te praten. Als dit zeer goed draait, zou ik eventueel wel een keten willen opbouwen maar dat is wel zeer veel werk. Dus zou ik eerder de naam en het concept als het ware “verhuren”.

Brainfreeze:
“Wat biedt u aan uw cliënteel dat andere cafées niet hebben? Waarom zou men komen?”

Yves:
“Zoals eerder gezegd, is dit een uniek concept in Europa. Er bestaat geen ander café met ditzelfde concept. Maar ik wou vooral een aangename praatcafé beginnen waar mensen die “in to comics” zijn zich thuisvoelen en zonder enige vorm van gene tegenover mensen die al eens “vies” kijken als ze je met een comic zien. Ik wou echt een zaak beginnen waar men allemaal comic fan is en met mekaar, en met mij, hierover in discussie kan gaan op een aangename manier en in een zeer rustige sfeer.”

Hulk vs Spidey

Brainfreeze:
“Een vraag die u alvast veel gekregen heeft en nog zult krijgen: waar heeft u de beelden die als uw decor dienen gehaald?”

Yves:
“De meeste zijn, zoals je wel ziet van Spider-Man omdat ze uit mijn privé-collectie komen en ik nu eenmaal een grote Spidey fan ben. Altijd al geweest overigens. Ik heb deze dus in enkele winkels gekocht en heel veel op F.A.C.T.S. omdat je daar al eens een goeie deal kunt maken. Je kunt er ook voor niet-zeldzame stukken altijd proberen afdingen dat de prijs misschien toch wel met een dertig euro ongeveer naar beneden gaat. Wat altijd leuk meegenomen is. Het is ook mogelijk dat ik in de toekomst enkele stukken vervang om in te spelen op de media. Bijvoorbeeld als de Green Hornet film in de zalen komt dan zou ik een beeld van de Green Hornet zelve, Kato en hun auto kunnen zetten met als achtergrond een poster van de film.”

Brainfreeze:
“Is er eigenlijk enige vorm van samenwerking tussen uw zaak en Mekanik?”

Yves:
“Officieel eigenlijk niet, zij doen hun ding en ik het mijne. De locatie kwam mij gewoon enorm goed uit, mensen kopen hun comics en kunnen hier aan een redelijke prijs, zeg maar studententarief, iets drinken en iets kleins eten en blijven in die comics sfeer die ze bij Mekanik opsnuiven. Uiteraard komen de mensen van Mekanik zelve ook hier binnen en zullen af en toe vermoedelijk wel eens mensen naar hier sturen maar dat doe ik ook.”

Brainfreeze:
“Zijn er screenings van bepaalde films of andere events gepland?”

Yves :
“Momenteel nog niet, ik wil eerst zien hoe de zaak evolueert en of we voldoende klanten trekken. Natuurlijk is dit in de toekomst wel allemaal mogelijk, dan spelen we hier bijvoorbeeld een film zoals Spider-Man en lopen er op de Meir twee mannen in een Spider-Man outfit flyers voor de zaak uit te delen.

Brainfreeze:
“Welke comics leest u eigenlijk zelf?”

Yves:
“Geen simpele vraag, ik lees vooral graag comics van helden. Hiermee wil ik zeggen van solo-helden en dus geen teams zoals Justice League, X-Men of Avengers waar men de personages al eens afwisselt en je niet anders kunt dan je afvragen wie dat nu weer is en hoe dat die doet wat hij doet. Dat gevoel heb ik vooral altijd gehad bij de X-Men, zeker bij het personage Phoenix: wat kan die nu eigenlijk allemaal doen, of beter wat kan die niet? Nee, geef mij dan maar Spider-Man en Batman, deze zijn voor mij geloofwaardiger. Ze hebben in mijn ogen meer de menselijke factor. Zo heeft Peter Parker dezelfde problemen die ik ook heb (gehad). Bruce Wayne, ondanks zijn onuitputbaar fortuin, is ook een zeer toegankelijk personage. Ik bedoel, net als zovele andere mannen lukt het hem maar niet om een lief te vinden en te houden. Langs de andere kant worden ze beide soms nogal uitgemolken met telkens een nieuw kostuum zodat men weer een nieuw popje kan maken of een zoveelste spin-off reeks om meer boekjes te kopen.”

Brainfreeze:
“U had het reeds gezegd maar, als u moest kiezen wie is dan uw favoriete superheld?”

Yves:
“Zonder enige twijfel: Spider-Man. Uiteraard weer door die zeer menselijke factor die altijd in de Spider-Man verhalen aanwezig is. Ware het niet voor zijn superkrachten dan was Peter Parker een doodgewone sullige puber met doodgewone alledaagse problemen die ik gemakkelijk kan herkennen. Hij heeft het net als iedere andere puber niet gemakkelijk met het opgroeien en een man worden, hij heeft geen geld, helemaal geen geluk met vrouwen als je je Gwen Stacey nog herinnert. Dit maakt hem zeer toegankelijk en menselijk, iets dat voor mij als lezer zéér belangrijk is. Ik wil gewoon geen afstandelijke onkwetsbare held, hij moet menselijk zijn en fouten hebben. Dat is gewoon veel interessanter. “

Brainfeeze:
“Elke held heeft een Nemesis, dus wie is uw favoriete villain?”

Yves:
“The Joker, het is gewoon een super kerel weet je. Ok, het is een smeerlap en hij is door en door slecht maar hij zorgt voor interessante verhaallijnen. Zo heb je zijn origine als de originele Red Hood en wordt ie nadien de ultieme nemesis van Batman. Het feit dat deze twee mekaars absolute tegenpool zijn, maakt voor interessant leesvoer. Joker doet ook gewoon wat andere villains ongetwijfeld denken, hij heeft gewoon geen enkele vorm van beperkingen. Wat hem interesseert is: I’m havin a blast, this is fun!”

Brainfreeze:
“Wie is uw favoriete schrijver en wie uw favoriete tekenaar?”

Yves:
“Dat is moeilijk te zeggen maar als ik dan toch moet kiezen dan ga ik voor Brian Michael Bendis. Simpele reden: hij is zeer goed in de menselijke factor in een verhaal te brengen en zijn verhaallijnen zitten meestal enorm goed in mekaar. Zo ben ik een enorme fan van zijn werk met de Ultimate Spider-Man reeks. Dat is gewoon van topkwailiteit. En favoriete tekenaar heb ik echter niet zo zeer, uiteraard vind ik John Romita (senior en junior) zeer goed maar in mijn mening maakt het niet zo veel uit of de tekeningen goed zijn. Het verhaal is namelijk belangrijker, als dit niet goed zit maakt het niet uit hoe goed de tekeningen zijn, al zijn het kunstwerkjes op zich daar vind ik niets aan zonder een goed verhaal.”

Brainfreeze:
“Is er een bepaald verhaal of event dat u van zegt: Dit is nu eens mijn favoriet?”

Yves:
“Ja *gaat boven comic halen* Batman: The Cult. Het verhaal is gewoon zo enorm donker, past ook geweldig bij het figuur Batman en zijn leefwereld. Het gaat over zo’n zot die er in slaagt om Batman te ontvoeren en hem letterlijk vol drugs stopt zodat Batman verslaafd geraakt. Batman doet hier echt tamelijk waanzinnige dingen in, zo loopt hij op een gegeven moment rond met een machinegeweer! En de tekeningen zijn ook zo old-school jaren ’90, niet volledig met computer gemaakt zoals de dag van vandaag zoveel gebeurt.”

Brainfreeze:
“Als afsluiter, wat is volgens u de beste comic verfilming?”

Yves:
“Dan moet ik zeggen The Dark Knight, dat is pas een sterk verhaal se! Men zegt altijd dat de sequel altijd slechter is dan de eerste film maar ik vind deze veel beter dan Batman Begins en dat was al zo’n straffe film. Het geheel zit gewoon enorm goed in mekaar, hoe die Joker zoveel stappen op voorhand al die dingen kan plannen en dat die plannen dan (behalve op het einde) nog eens blijken te slagen! Zelfs als je het comicgedeelte niet leuk vindt is en blijft dit een uitstekende actiefilm. Zo’n beetje het genre Casino Royale, noem het James Bond maar dan met Batman. Komt er ook nog eens bij dat mijn favoriete villain, the Joker, er in voorkomt.”

Comics Kaffée kan je vinden op de Sint Jacobsmarkt 75 te Antwerpen, vlak naast Mekanik Strip en op 2minuten wandelen van de Roosevelt Plaats. En natuurlijk vind je ze ook op Facebook.

Comments

comments


Wade

 
avatar