1
Posted 03/01/2011 by Wade in Comics
 
 

Smallville: Tien jaar Superboy

Reign of the Super-Man

Als we vandaag even ‘Doc’ Emmet Brown zijn befaamde Delorean mochten lenen en een tripje naar 1933 zouden nemen met een tekening van de hedendaagse Superman zouden twee mannen hem helemaal niet herkennen. De twee mannen in kwestie zijn Jerry Siegel en Joe Shuster. We schrijven het jaar 1933, Jerry Siegel en Joe Shuster werken samen aan een kortverhaal voor Science Fiction @3: een science fiction fanzine gepubliceerd doos Siegel. Het verhaal in kwestie: “The Reign of the Super-Man” over een personage die niets met de hedendaagse held gemeen heeft. Deze Super-Man was een kale zwerver genaamd Bill Dunn die door een gestoorde geleerde genaamd Professor Ernest Smalley (Smallville?) gerekruteerd werd in een gaarkeuken om mee te werken aan een experiment in ruil voor een degelijke maaltijd en propere kleren. Het serum dat Smalley toedient aan de zwerver Dunn, geeft hem telepatische krachten. Gecorrumpeerd door zijn nieuwe gaven vermoord hij Smalley en wilt de wereld veroveren. Jammer genoeg is het effect van het serum maar tijdelijk en nu Smalley dood is kan Dunn niet aan een nieuwe dosis geraken en is gedoemd om terug te keren naar de gaarkeuken.

hedendaagse Superman

Nu anno 2011 is Superman het boegbeeld van morele waarden binnenin het DC Universum, een meer dan onbaatzuchtige superheld die zijn goddelijke krachten gebruikt ten goede van de mensheid. Een ras dat hij gemakkelijk over zou kunnen heersen met het arsenaal aan gaven dat hij ter beschikking heeft. Superman is hét symbool van DC (ok tegenwoordig kun je dit misschien betwisten door het enorme succes van Batman) en geeft zijn fans niet enkel entertainende verhalen mee maar ook morele waarden en opvattingen over het leven. Zo is de “Blue Boyscout” niet enkel een vegetariër geworden maar weigert hij ook om ooit een leven te nemen, moest hij dit wel doen zal hij direct zijn cape aan de haak hangen omdat alles dat Superman dan voor staat verdwijnt. Een rolmodel voor jong en oud dus en een die uit geen enkele vorm van media of merchandising is weg te denken: comics, films, t shirts, speelgoed, games, tv-series, noem maar op. Toch is het slechts over deze laatste dat we het over gaan hebben, namelijk: Smallville. Waarom? Simpele vraag met een simpel antwoord, ik vind dit een meer dan geslaagde vertaling van het comic format naar het televisiescherm en perfect aangepast aan onze tijd. Blijf dus lekker voor je scherm zitten voor een korte bespreking van de tien seizoenen van Smallville. Don’t worry, ik ga het zo spoilervrij mogelijk houden voor jullie.

Lex Luthor

Seizoen 1: Freak of the week

Clark Kent is een brave boerenjongen die zonder er om te zagen zijn adoptie ouders helpt met karweitjes. Op school is hij niet zo’n held, Clark is al jaren verliefd op de mooie Lana Lang maar telkens hij haar ziet doet hij iets zoals struikelen of dingen laten vallen. Gelukkig heeft hij zijn twee goede vrienden Chloe Sullivan en Pete Ross die hem al “heel zijn leven” kennen. Hij doet zijn best op school, heeft sterke familie waarden en lijkt een doodnormale jongen te zijn. Wat de buitenwereld echter niet weet is dat Clark ver weg van Smallville is geboren: tien jaar geleden kwam hij naar de aarde tijdens een meteorietenregen en werd gevonden door Martha en Jonathan Kent die hem opvoedden als hun eigen kind. Op een dag redt Clark het leven van rijkeluiszoontje Lex Luthor en de twee worden goede vrienden. Smallville geeft een frisse kijk op het personage Superman voor ie zijn blauwe spandex en eeuwig wapperende rode cape aantrok. Seizoen een dient vooral als introductie voor de personages en voelt aan als ‘Freak of the week” wat wilt zeggen dat Clark iedere aflevering het precies tegen een nieuwe “freak” moet opnemen.

Seizoen 2: Red kryptonite and hidden caves

Clark Kent

Het tweede seizoen gaat verder op de cliffhanger van seizoen 1 (om spoilers te vermijden breid ik hier niet over uit). Clark ontdekt ook een nieuwe gave (op een nogal onhandig moment ^^), het zogenaamde heat vision waardoor hij letterlijk hitte/vuur vanuit zijn ogen kan schieten. Maar hij ontdekt ook dat er niet enkel groen kryptoniet bestaat, er is ook een rode variant. En ook al bezorgt deze hem geen onmenselijke pijn, het effect is misschien zelfs erger te noemen vermits het al Clark zijn remmingen, moraal en waarden wegneemt en hij een op geld en machtsbelust ‘problem child’ wordt. Op een dag zakt Clark door de grond en ontdekt een mysterieuze grot vol met grotschilderingen met rare symbolen. Eerst is hij gewoon gefascinnerd maar al snel ontdekt hij dat ze misschien wel iets met hem te maken hebben.Voor Pete heeft dit seizoen ook een grote verandering, hij zal een steeds grotere last moeten toornen en Lex zijn ambities doen hem clashen met zijn vader Lionel. Er zijn nog steeds meteorfreaks maar de nieuwe verhaallijnen zorgen ervoor dat het niet meer “freak of the week” is zoals in het eerste seizoen.

Seizoen 3: Enter Jor-El

In het begin van seizoen 3 zit Clark nog steeds in zijn zelf-opgedrongen ballingschap in Metropolis en onder de invloed van de rode variant van kryptoniet. Hij is niet bepaald gierig met zijn geld dus doet hij enkele louche zaakjes om zijn steeds lege portefeuille terug bij te vullen. Zo geraakt hij in contact met de gevaarlijke ganster Morgan Edge (sublieme bijrol van Rutger Hauer) die hem inhuurt om iets te gaan stelen bij niemand minder dan Lionel Luthor. Tegelijk met Lionel zijn interesse in de grotten die Clark ontdekte in het vorige seizoen, groeit ook de interesse in Clark zijn doen en laten en diens connectie met de mysterieuze grotten. In dit seizoen begint ook de groei van het personage Lionel Luthor en speelt hij een steeds grotere rol maar dit wordt traagjes opgebouwd. Lana worstelt dan weer met haar groeiende gevoelens voor Clark en haar nieuwe vriend Adam Knight terwijl Lex steeds meer de duisternis in zijn hart zijn persoonlijkheid laat overnemen en Clark zo gefocust is op de taak van Jor-El dat hij dit niet ziet. Er is ook een grappige cameo voor Perry White in dit seizoen.

Lois & Clark

Seizoen 4: Conspiracy of the Stones of Power

Een geherprogrammeerde Clark keert terug naar Smallville om een taak te vervullen voor zijn vader Jor-El: hij moet heel de wereld afzoeken naar de zogenaamde “Stones of Power”. Als deze in sterfelijke handen vallen zal dit namelijk het lot van de aarde verdoemen en Clark moet dit dus ten alle kosten voorkomen. We zien hier ook voor de eerste keer Lois Lane verschijnen die op zoek is naar haar verdwenen nicht Chloe Sullivan. Lana keert na een mysterieuze gebeurtenis in Parijs weer terug naar Smallville en wordt gevolgd door haar nieuwe geliefde Jason Teague. Ondertussen zit Lionel Luthor nog steeds achter de tralies te wachten op zijn dag in de rechtbank en hoopt hij op een eerlijk vonnis. De vriendschap van Clark en Lex begint meer en meer te verwateren waardoor deze meer opgaat in zijn vele obsessies. Om het allemaal nog moeilijker te maken voor onze helden komt er ook nog eens een geheime samenzwering op de proppen die ook achter de “Stones of Power” zoeken. Toch probeert Clark een zo normaal mogelijk leven te leiden en wordt zelfs lid van het football team van zijn school. Er is ook een kleine cameo voor een jongen die sneller kan lopen dan Clark: Bart Allen.

Green Arrow

Seizoen 5: The Fortress and Zod

In de allereerste aflevering van dit seizoen bevindt Clark zich op de noordpool met het “Crystal of Knowledge” en gooit dit instinctief in de verte, niet wetende wat er gaat gebeuren. Plots groeit zijn “Fortress of Solitutde” uit de grond en kan Clark eindelijk praten met zijn vader Jor-El die hem wilt helpen zijn ware lot te ontdekken en hem waarschuwt van een komend kwaad dat Clark moet verslaan. Tegelijkertijd arriveren er twee strijders van Krypton in Smallville door middel van een tweede meteorietenregen maar integendeel tot Clark hebben ze geen nobele bedoelingen. Het zijn volgelingen van Zod die ten alle koste Kal-El willen vinden. Lex zijn achterdochtig gedrag tegenover Clark stagneert weer enorm en hij werpt zich volledig op zijn obsessie met buitenaardse wezens als hij het schip van de volgelingen van Zod te pakken krijgt. Clark ontmoet ook een wel zeer indrukwekkende professor op de universiteit en probeert een zo normaal mogelijke relatie met Lana te behouden. Er is ook een cameo voor Aquaman (vind hem nog altijd enorm lame) en een voor Cyborg.

Lionel Luthor

Seizoen 6: Good boy Lionel

Clark zit vast in de Phantom Zone terwijl Lex/Zod de aarde wilt omvormen tot het nieuwe Krypton met Lana Lang aan zijn zijde. Lionel Luthor begint ineens doelloos Kryptonische tekens te krabbelen en reageert nergens op, dit is het begin van de groei van het personage en diens rol als het orakel van Jor-El. Dit wakkert bij Lex nog meer haat en jaloezie aan jegens Clark en als Lex aankondigt dat hij met Lana gaat trouwen verdwijnt de vriendschap tussen de twee voorgoed. De rode draad in dit seizoen is echter dat wanneer Clark uit de Phantom Zone ontsnapte, er enkele van de gevangenen hem gevolgd zijn en hij deze wilt tegenhouden van de aarde als hun speeltuin te gebruiken. De Green Arrow/Oliver Queen speelt ook een belangrijke rol in veel afleveringen en we zien ook de introductie van Martian Manhunter en de eerste hints naar de Justice League wanneer Oliver Queen (Green Arrow), Victor Stone (Cyborg), Arthur Curry (Aquaman) en Bart Allen (Impulse). Martha Kent verhuist naar Washington om daar als senator voor Kansas te fungeren, grote veranderingen dus voor Clark.

Kara

Seizoen 7: Enter Supergirl

Dit seizoen pikt weer op waar het vorige stopte: Clark vecht tegen de laatste Phantom uit de Phantom Zone die dankzij zijn dna wist te veranderen in niemand minder dan Bizarro. Weer weten de makes van Smallville een klassiek Superman personage mooi te doen aansluiten bij hun eigen mythologie. Lana kondigt aan dat ze van Lex gaat scheiden en zij en Clark proberen hun oude vlam weer aan te wakkeren. Nog steeds hopeloos verloren in al zijn obsessies, richt Lex zijn aandacht op Clark zijn nicht die net in Smallville is aangekomen: Kara. Jarenlang had zij in haar ruimteschip liggen slapen maar eindelijk is ze wakker en gaat op zoek naar haar jonge neefje Kal-El. Seizoen zeven brengt weer een extra hoop intrige met zich mee als Lana haar Isis Foundation opricht om mensen met een meteoorgave te helpen en Lex lucht krijgt van het geheime vennootschap Veritas die zich bezighielden met een zoektocht naar de zogenaamde Traveller.

Seizoen 8: The Ultimate Destroyer

Clark Kent besluit eindelijk om zijn boeren leventje achter zich te laten en trekt naar de grote stad. Hij gaat naar Metropolis en vindt er werk in de Daily Planet met Lois Lane. Hij voelt zich ook meer en meer thuis te voelen in zijn lotsbestemming als superheld en redt de mensen van Metropolis als de Red-Blue-Blurr. Maar terwijl Clark zijn lot aanvaard, trekt Oliver er steeds verder weg van, achtervolgd door oude demonen. Chloe lijkt ook steeds meer bizar gedrag te vertonen nadat ze zich verloofd met Jimmy en meer en meer optrekt met ene Davis Bloome.  Dit seizoen dagen er ook weer enkele bekende personages uit het DC Universe op zoals Plastique, the Legion of Super-Heroes, Winslow Schlott, Zatanna en Doomsday.  Natuurlijk zou het Smallville niet zijn als er niet heel wat misgaat. Zo duikt Lana weer op als Clark en Lois steeds dichter tot mekaar groeien.

major Zod

Seizoen 9: Protector of Metropolis

Totaal teruggetrokken van zijn vrienden en familie, beschermt de Blurr Metropolis van al het geboefte en kwade dat zich in haar straten durft te begeven, steeds in de schaduw maar altijd daar. Seizoen 9 begint met een veel donkerdere toon dan de vorige seizoenen en toont een Clark die nu echt de eerste stappen zet om de superheld te worden die ooit meermaals heel de wereld zal redden en als een boegbeeld voor al dat goed is zal dienen. Helaas, nog geen blauwe tenue of rode cape maar een lange zwarte jas en zwarte t-shirt met het S-symbool op. In dit seizoen nemen Clark en zijn vrienden het op tegen onder andere Roulette, Metallo, Toyman en niemand minder dan Major Zod. Chloe doet haar uiterste best om haar vrienden en het Justice League terug bij mekaar te krijgen in dit seizoen om zo de nieuwste bedreiging te stoppen. Maar haar methodes zijn niet meer die van de brave Chloe die we gewoon geworden zijn. Oliver begint terug meer en meer zijn oude zelf te worden en neemt zelfs een leerlinge aan in de vorm van Mia Dearden (Speedy).  Lois die wordt dan weer geterroriseerd door nachtmerries van een niet zo rooskleurige toekomst. Het absolute toppunt van dit seizoen was voor mij de door Geoff Johns geschreven afleveringen “Absolute Justice” 1 en 2 waarin we niemand minder dan de “Justice Society of America” zien met Michael Shanks (Stargate SG1) als een geslaagde Hawkman.

Seizoen 10: Checkmate

Het aangekondigde allerlaatste seizoen van “Smallville” (ondanks geruchten van een elfde seizoen), zet de donkere toon van het vorige mooi verder vanaf de eerste aflevering. Clark engageert zich meer en meer om samen te werken met Green Arrow en de andere helden vanuit Watchtower terwijl ze het opnemen tegen het komende gevaar waar zowel Johnathan Kent als Lionel Luthor Clark voor gewaarschuwd hebben. Deze kwade kracht kwam door het gebruiken van het boek van Rao in onze wereld terecht en voedt zich met angst en haat. Zelfs met zijn vrienden achter hem en de terugkeer van zijn nicht Kara die Metropolis beschermt als Supergirl, is dit een haast onmogelijke taak. Verder moeten ze nog afrekenen met de overheid die haar eigen klopjacht is begonnen op superhelden en meta-humans en het ondergrondse Suicide Squad. Met gastoptredens van onder andere Desaad en Granny Goodness weten trouwe Superman fans dat er niet veel goeds op komst is … Hoe het afloopt? Kijk vanaf januari verder naar het tiende seizoen van “Smallville”.

My two cents: De schrijvers hebben een schat van informatie om verhaallijnen op te baseren en personages van over te nemen en maken hier ook dankbaar gebruik van. Dit zie je in het aantal cameo’s van verscheidene DC personages die als het ware een “Smallville make over” hebben gekregen zodat ze passen in de geest van het verhaal dat de schrijvers willen vertellen. Zo is bijvoorbeeld Brainiac (gespeeld door James Marsters uit Buffy) niet langer een super intelligente alien maar een super geavanceerde computer die alle informatie bevat die beschikbaar was op Krypton en ontworpen door onder andere de vader van Superman: Jor-El. De schrijvers hebben hem zelfs een bepaalde link gegeven tussen Zod en de ondergang van Krypton. Persoonlijk vind ik de naïviteit van Clark net zoals in de comics op momenten meer dan enorm ergerlijk wat voor mij duidelijk maakt dat de geest en de idealen waar Superman voor staan duidelijk aanwezig zijn in de reeks.

Toch blijft dit een adaptatie en verschilt het met de comics. Clark is en blijft een tiener en is ondanks zijn afkomst enorm menselijk dus hij heeft de nodige angsten en twijfels die iedere tiener heeft maar dan veel groter dankzij zijn krachten, zijn onwetendheid over zijn afkomst en het feit dat hij dit alles zelfs voor zijn beste vrienden geheim moet houden. Gelukkig kan hij steeds terugvallen op zijn liefhebbende ouders Johnathan en Martha maar ook dit wankelt na enkele seizoenen. Door al deze elementen (instabiliteit, dingen die verloren gaan, de onmogelijke liefdesrelatie met Clark en Lana, …) denk ik dat je dit best benadert als zijnde een drama reeks en niet zo zeer een actieserie.  Al bij al spoort “Smallville” de kijkers aan om eens een Superman comic vast te pakken en profileert ook enkele helden die misschien minder bekend zijn bij het grote publiek zoals Plastique, Stargirl, Hawkman en Green Arrow. Vooral deze laatste twee worden in mijn mening vrij goed geprofileerd en vertaald naar het kleine scherm waardoor je automatisch geïnteresseerd geraakt in hun avonturen. De schrijvers hebben ook van het amper ooit vermelde personage Lionel Luthor (vader van Lex) een volwaardig personage gemaakt die een merkwaardige transformatie doorgaat gedurende zijn persoonlijke verhaallijn. Hij begint waar Lex Luthor ooit zal eindigen en gaat geheel de andere kant op. Het personage Tess Mercer is dan weer ontstaan uit het samenvoegen van Lena Luthor en Mercy Graves.

Toch ben ik niet geheel positief over de reeks. Zo durft men wel eens bepaalde acteurs tweemaal gebruiken in een andere rol (zoals vaak het geval was bij “Stargate SG1”) en doen de vrij typische tv-acteurs helaas ook een optreden. Je herkent duidelijk twee cylons uit “Battlestar Galactica” in twee rollen die even onsympathiek zijn als die uit BSG.  De eerder vermelde naïviteit van Clark kan ook een beetje op de zenuwen werken en de eerste twee seizoenen moet je echt doorzetten en ze uitzien wat soms tamelijk moeilijk kan zijn wegens gebrek aan een samenhangende verhaallijn.  Maar al bij al vind ik het een aanrader voor iedere Superman fan.

toekomstige "Justice League"

Comments

comments


Wade

 
avatar