0
Posted 29/12/2010 by Wade in Comics
 
 

Superman & Batman Generations

“Superman & Batman Generations” is de verzamelnaam voor drie verhalen van John Byrne (Iron Man, The Untold Legend of the Batman) uit de Elseworld limited series waarin DC haar helden in een verhaal zet dat buiten de continuïteit van het DC Universe valt. Alle drie de titels zijn geschreven, getekend en geïnkt door John Byrne zelf en opvallend aan de serie is dat integendeel tot in de mainstream comics tijdlijn, de personages in deze drie verhalen wel gevoelig zijn aan de tijd en ouderdom. Wat in het verhaal als gevolg heeft dat de superhelden opgevolgd worden door hun kinderen en nakomelingen. Een zeer interessant gegeven dus en waardig om eens de tijd voor te nemen om een review te maken. Ik heb hiervoor gekozen voor het eerste van de drie verhalen: “Superman & Batman Generations (an imaginary tale)”.

Het eerste van de drie verhalen begint in 1939 en eindigt in 2919, behoorlijk wat tijd dus om een goed verhaal uit te werken. En het maakt het ook extra moeilijk om geen spoilers te geven. Het verhaal begint in 1939 wanneer Bruce en zijn vriendin naar de Metropolis World’s Fair trekken waar hij herkend wordt door twee reporters die je direct zult herkennen als Lois Lane en Clark Kent. Natuurlijk moet er wel iets mis gaan met deze twee helden op een locatie en dat gebeurt ook in de persoon van een enorm kolossale robot onder controle van de Ultra-Humanite. Toch heeft deze gebeurtenis een belangrijk en positief gevolg: de eeuwigdurende vriendschap tussen Batman en Superman. Hierna spring het verhaal tien jaar vooruit in de tijd naar 1949 en wordt Lois Lane gekidnapt, raar genoeg door niemand minder dan de Joker, Batman zijn aartsvijand en niet die van Superman. Gelukkig kan Superman rekenen op de hulp van zijn oude vriend en diens protegé Robin (Dick Grayson). Maar staat de Joker er ook alleen voor of is er meer gaande dan onze helden eerst dachten? Op dit punt wordt het moeilijk niets te spoilen dus ga ik het tamelijk kort houden. In 1959 wordt Batman lastig gevallen door het wezen wiens naam ik niet kan uitspreken Mr. Mxyzptlk, dat een hangar tot leven brengt en los laat op Gotham City terwijl Superman moet afrekenen met Bat-Mite. Een komisch verhaaltje dat weinig bijdraagt tot het uiteindelijke verhaal om eerlijk te zijn en vermits ik beide villains niet zo goed ken, had ik er persoonlijk niet zoveel aan. Het dient volgens mij vooral om aan te tonen dat Batman ouder aan het worden is. 1969 is geen goed jaar voor Superman en Batman: de zoon van Clark doet dienst in het leger tijdens de Vietnam oorlog en Bruce Jr. wilt da zijn vader stopt met er voor te zorgen dat hij niet gerekruteerd wordt. Toch is er goed nieuws voor de twee vermits ze allebei een opvolger gevonden hebben: Clark’s dochter wordt Supergirl en Dick Grayson is de nieuwe Batman. Over de volgende decennia zullen Gotham en Metropolis het duo van Supergirl en Batman verwelkomen (niet wetende dat het inmiddels Bruce Junior is onder de cowl) en het huwelijk tussen Kara Kent en Bruce Wayne Jr terwijl Bruce Senior mysterieus verdwijnt en de wereld de geheime identiteit van Superman ontdekt. Het plot blijft zich ontwikkelen tot in 1999 en vindt zijn einde in 2919 gevolgd door een flashback van Clark over Superboy en Robin; de mannen die ooit Superman en Batman zouden worden.

Zoals ik eerder zei is het interessant om te zien dat twee van ‘s werelds grootste en meest gekende helden ook onderhevig zijn aan de tand des tijds vermits dit een andere dimensie geeft aan het verhaal en ze als het ware een nalatenschap doorgeven aan hun kinderen. Dit heeft vooral een groot effect op het personage Bruce Wayne die, gedreven door zijn enorm gevoel voor verantwoordelijkheid en zijn obsessie met zijn queeste, het niet al te goed aankan dat zijn lichaam ouder wordt en hij de mantel van Batman moet doorgeven. Trouwe Batman lezers zullen wel doorhebben dat hij het hier niet zomaar bij gaat laten uiteraard. Op Superman heeft dit niet echt een effect, de Man Van Staal veroudert namelijk enorm traag dankzij de stralen van onze zon die hem zijn superkrachten geven. Maar het interessante aan deze “Generations” is dan weer het feit dat zijn vrienden en zijn geliefde Lois wél ouder worden en dat men hetzelfde verwacht van Clark Kent. Ik moet zeggen dat ik op de Joker na de tekenstijl van Byrne enorm kan waarderen. De lijnen zijn vloeiend en zijn inkleuring past bij de sfeer van de scène, zo is Metropolis warmer en “vrolijker” gekleurd terwijl het in Gotham eerder donker en grim is. Ook tekent hij de klederdracht en haarstijl van zijn personages zoals die in de mode was in de tijd waarin het verhaal zich afspeelt (Dick Grayson en Joker Junior met bakkebaarden). Er is voldoende detail aangebracht in de achtergronden maar gelukkig niet teveel in de gezichten zodat je geen krassige effecten krijgt zelfs niet bij oudere personages zoals de bejaarde Lois Lane. Het verhaal zelf is ook zeer goed opgebouwd met een wel doordacht plot dat zich geleidelijk aan ontwikkelt over de hele collectie en niet vluchtig. Als lezer is dit plezant omdat je enorm ontspannen dit verhaal kunt uitlezen en je langzaam aan de personages ziet groeien. Uiteraard zijn er enkele minpunten zoals bepaalde voorspelbare plotwendingen die ik niet ga vermelden zodat ik het verhaal niet spoil. En dan is er ook nog het belachelijke einde waarin iets totaal overbodigs gebeurd dat niet aansluit bij al wat voorheen gebeurde. Dit vergeet je gelukkig even als je de flashback leest over Superboy en de eerste Robin.

Integendeel tot de hedendaagse Superman/Batman verhalen is er niet zo’n groot verschil in het karakter van de twee titelhelden. Clark is hier niet super naiëf en Bruce Wayne is niet de verbitterde cynicus die we tegenwoordig zo gewend zijn geworden. Byrne grijpt gelukkig ook niet terug naar de campy versie maar gebruikt zo een beetje een kruising tussen de twee. Je zou kunnen zeggen dat het hier om een vrolijke Bruce Wayne gaat met momenten. Net zoals Clark beziet hij de dingen vanuit een min of meer positief standpunt en wilt de wereld veranderen zodat er geen criminaliteit en onrecht meer bestaat. De tactieken van beide helden verschillen uiteraard nog steeds maar geen van beide geeft de ander een preek op een bepaald moment. Mijn besluit is dus dat deze eerste van “Superman & Batman Generations” misschien geen must-read verhaal is voor iedere Batman fan onder jullie maar dat iedereen er toch van kan genieten.

Comments

comments


Wade

 
avatar