2
Posted 29/12/2010 by bilalben in Comics
 
 

Richard Stark’s Parker: The Hunter

Richard Stark is een pseudoniem van Donald Westlake. Een auteur die vooral naam maakte als schrijver van crime fiction.

Film noir/pulp en misdaad zijn belangrijke kenmerken in zijn verhalen over de crimineel Parker. Toen Darwyn Cooke, bekend van DC: The New Frontier, Catwoman en zijn bewerking van Will Eisner’s The Spirit, besloot om de boeken van Richard Stark te bewerken in een aantal Graphic Novels kon ik niet wachten om het te lezen. Darwyn Cooke is in mijn ogen één van de meest getalenteerde tekenaars die zich met comics bezig houdt. Voeg daarbij de verhalen over een meedogenloze misdadiger als Parker en het kan bijna niet verkeerd gaan.

The Hunter begint met een stuk of 13 pagina’s waarin geen woord valt. Dit blijkt een ijzersterke intro te zijn want hoewel er niets gezegd wordt, brengen de tekeningen je direct naar het New York van de jaren 60. De aparte tekenstijl valt direct op maar voor je het weet kun je het je niet voorstellen dat het anders zou kunnen zijn. Darwyn Cooke weet op een geniale manier de sfeer over te brengen door zijn tekenstijl, het is duidelijk te zien dat de man met veel liefde aan dit project gewerkt heeft. Op een gegeven moment zie je Parker’s gezicht voor het eerst als hij in de spiegel kijkt en dat is op een prachtige manier geïllustreerd. De tekeningen komen niets te kort en er zijn ook geen onnodige details toegevoegd. Een rauwe wereld wordt er geschetst, een sfeer die helemaal aansluit bij het verhaal.

The Hunter begint met een man die vastbesloten en zelfverzekerd ergens naar toe gaat. Terwijl je de man volgt kom je steeds meer te weten over hem. Zo kom je erachter dat hij zich Parker noemt en uit is op wraak. Door middel van flashbacks zie je dat hij bij een roofoverval belazerd wordt door zijn vriendin en een mederover. Zij laten hem voor dood achter en gaan er vandoor met het geld. Parker overleeft het en leeft vanaf dat moment maar voor één ding en dat is halen waar hij recht op heeft. Van daaruit ontvouwd zich een wereld van harde gangsters, heerlijke vrouwen en onbetrouwbare zakenfiguren, kortom: crime zoals het hoort.
Parker is een keiharde kerel die nooit zijn doel vergeet. Hoewel een echte misdadiger, hij leeft van roofovervallen en is niet verlegen om zijn pistool te gebruiken, weet hij toch je sympathie te winnen. Dit komt door de wereld waarin hij zich bevindt, een wereld waarin niemand ‘goed’ is. Iedereen heeft wat op zijn kerfstok staan, iedereen liegt, bedriegt en probeert rijk te worden over de rug van een ander. Parker heeft in ieder geval een aantal principes waar hij naar leeft en als lezer zit je gewoon te wachten tot hij de verantwoordelijken te pakken krijgt. Liefhebbers van Criminal van Ed Brubaker zullen veel plezier beleven aan The Hunter. Inmiddels is er een vervolg verschenen, genaamd The Outfit. Darwyn Cooke heeft aangegeven dat hij vier adaptaties wil maken van de boeken van Richard Stark over Parker. De derde zou in 2012 op de markt moeten komen. De boeken zijn in mooie hardcover formaat uitgegeven door IDW.

Comments

comments


bilalben

 
avatar
True Believer!