0
Posted 26/12/2010 by chromium in Columns
 
 

Vroeger was het beter (en ander gezever) #3

cupAlles smaakt beter met een beetje nostalgiesaus, en om iedereen aan tafel te krijgen, wil ik jullie graag af en toe verblijden met wat verhalen uit de oude doos. Toen comics nog stonken naar oude kranten en je telkens je handen moest wassen nadat je er eentje gelezen had. Ik krijg er nu al trek van.

Usain Bolt (broer van de bekende Disney hond) loopt de 100 meter in 9.58 seconden, mijn bakker ligt op minder dan 50 meter van mijn huis en soms doe ik er een kwartier over. De Bugatti Veyron Super sport (voor de vrouwen; dat is een auto..meestal een zilveren)  haalt een topsnelheid van maar liefst 431 km/u, wat het bellen achter het stuur toch wat moeilijker maakt.

En toch hebben we vaker en vaker over onthaasting (“Clap your hands if you’re working too hard…”).

Vroeger was het beter en hadden onfrisse sujetten als Usain al in de papschool geleerd om nu eindelijk eens stil te zitten en vooral op te letten zodat hij later een diploma kon halen en niet in een lapje lycra rondjes zou moeten lopen om toch rond te komen. Een comic lezen (een oude, betere comic) duurde uren en soms moest je opnieuw beginnen omdat je de veertien referenties naar andere verhalen eerst moest opzoeken. Ach heerlijke tijden. Nu heb je de zoveelste Ultimate superspiderdingesteam uit in en rond de vijf minuten, of hoe lang het duurt voor de Veyron van Gent in Brugge staat.

Maar ging vroeger eigenlijk alles wel trager? Spant mijn nostalgieklier samen met mijn rooskleurige Hans Anders-lenzen om me te verwarren, of gaat alles gewoon te vlug voor me?

Superhelden waren vroeger eigenlijk wel sneller dan nu (Daphne Millbrook uit “Heroes” laat me niet lachen) en deden niks liever dan tegen elkaar te racen, gewoon omdat er meer ruimte was op straat en alle villains die dag uit respect een dagje thuis bleven en wat zeurden tegen hun vrouw over hoe het vroeger beter was.

In Quasar #17 (december 1990) komen alle “snelle” Marvel heroes nog eens samen om uit te maken wie nu voor eens en altijd de allersnelste in het universum is. Quicksilver, The Whizzer, Captain Marvel, Speed Demon, Black Racer, Super Sabre, en de Eternal Makkari.

Superman werd wijselijk niet geïnviteerd daar hij een beruchte party-pooper is die weer zou zeuren over het overmatige drankgebruik typisch op deze feestjes. Iedereen wordt geklopt door een vreemdeling met geheugenverlies die zichzelf “Buried Alien” noemt…
Schitterend eerbetoon aan Barry Allen/Flash die op het moment dat Quasar #17 verscheen, in het DC universe stierf tijdens de Crisis on Infinite Earths saga.
Marvel gaf er een draai aan dat Barry Allen/Flash nu deel uitmaakte van de Speed Force en een natuurkracht was geworden. Heel zeldzaam moment in een Marvel comic om zo een concurrent te eren.

Nu doen ze het natuurlijk niet meer, neen laat ons maar lekker schrijvers en tekenaars van elkaar afsnoepen en helden creëren  die zo sterk op elkaar lijken dat je niet meer weet naar wie je een paypal-overschrijving moet sturen nadat je gered wordt door een gekostumeerde medemens…Marvel, DC of die twaalf andere uitgeverijen waar ik al vaag van gehoord heb ?

Ach vroeger…

Als kind viel Chromium in de ketel met nostalgiesaus, waardoor hij voor zijn hele leven lang al hunkert naar periodes die hij zelf niet meegemaakt heeft. Uitwasemingen daarvan zijn terug te vinden op de (Engelstalige) comics-blog “nuff Said” http://www.chromium.be/

Comments

comments


chromium

 
avatar
Als kind viel Chromium in de ketel met nostalgiesaus, waardoor hij voor zijn hele leven lang al hunkert naar periodes die hij zelf niet meegemaakt heeft. Uitwasemingen daarvan zijn terug te vinden op de (Engelstalige) comics-blog “nuff Said” http://www.chromium.be/