1
Posted 17/12/2010 by Wade in Comics
 
 

Rurouni Kenshin: Trust and Betrayal

Dit is de eerste OVA van de gelijknamige televisieserie, ook gekend als Samurai X. Net als in de serie is het hoofdpersonage de roodharige Kenshin Himura. Zowel de OVA als de de laatste afleveringen van de televisie-serie zijn van dezelfde studio (Studio Deen) en beide geregisseerd door Kazuhiro Furuhashi. Toch is de tekenstijl zeer verschillend dan die van de TV-serie. Dit is volgens mij echter bewust gedaan om de toch dramatische sfeer van Trust en Betrayal nog meer te benadrukken en omdat deze OVA (in tegenstelling tot de tv serie) geen humoristische noot heeft. Kenshin, de tv-serie, is eerder meer komisch getekend omwille van de inhoud dus deze overstap is meer dan logisch. Integendeel tot de Samurai X film vormen Trust en Betrayal een chronologische voorgeschiedenis voor de tv serie. Ze vertellen namelijk over de jeugd van Kenshin Himura en zijn dus eigenlijk zijn origins verhaal. Maar niet direct iets voor de fans van de flauwe humor uit de serie.

Trust & Betrayal vertellen het verhaal van de jonge Kenshin Himura die later gekend zal worden  als de hitokiri Battousai, een meedogenloze moordenaar wiens capacitieten met de katana ongeëvenaard worden geacht. Het speelt zich af tijdens de bloederige burgeroorlog op het einde van het Edo-tijdperk toen Japan onderverdeeld was in verscheidene fracties. Één van deze fracties stond gekend als de Ishin Shishi geleid door Katsura, de opdrachtgever van Kenshin en vele andere hitokiri (min of meer huurmoordenaars). Tussen zijn vele assassinaties door ontmoet de jonge Kenshin (hij is zo’n 14 – 16 jaar oud schat ik) de oudere Tomoe die hem net iemand heeft zien doden en letterlijk bedekt wordt in het bloed van zijn slachtoffer. Hun “relatie” verandert regelmatig naarmate de OVA vordert en heeft soms een heuglijke maar meestal donkere sfeer rondom zich hangen. Ook wordt het bloederige en trieste verleden van de piepjonge Kenshin (toen nog gekend als Shinta) onthuld in het begin van de OVA. Het focust ook kort op zijn tijd met zijn leermeester Hiko Seijuro die zijn leven redt en hem onderwijst in de Hiten Mitsurugi zwaardkunst. Fans van de televisieserie Samurai X zullen zeker de politieagent Hajime Saito herkennen, ook al heeft hij een relatief kleine rol.

Zoals eerder vermeld is de tekenstijl is veel realistischer dan die van de serie maar altijd zeer mooi afgewerkt. Ook het fuseren van echte en geannimeerde beelden is naar mijn mening zeer geslaagd en origineel. Dit geeft het ook meer het gevoel dat je naar een film aan het zien bent en niet gewoon naar een tekenfilm/anime. Wat op zich veel meer waarde geeft aan de personages en het verhaal. De regisseur en tekenaars maken echt gebruik van de achtergrondbeelden om de voor hun gewenste sfeer te creëren en meer dan vaak vertelt de achtergrond ons onbewust iets over de sfeer van de (komende) scene. Vermits het er zéér bloederig aan toegaat in deze Trust & Betrayal, zul je veel rood gespetter op het scherm zien verschijnen vergezeld van doorkliefde hoofden en afgehakte ledematen die weg vliegen. Net als de achtergrondbeelden en eigenlijke tekeningen, draagt de muziek veel bij aan het verhaal en iedere scene. Zo koos men zorgvuldig voor rustige muziek tijdens intieme scenes en zeer snelle oppeppende deuntjes tijdens een actiescène. Toch vloeit het geheel zeer mooi in mekaar en werkt het niet afleidend zoals vaak wel het geval is.

Persoonlijk vind ik Trust & Betrayal een van de betere OVA’s die ik ooit gezien heb en past de tekenstijl die men hier toepast veel beter bij het verhaal dan die van de anime. Ik mistte om eerlijk gezegd wel Kenshin zijn vele oro momenten maar dit had totaal niet gepast en smakeloos overgekomen hier. De meeste mensen zullen vermoedelijk ook direct de OVA’s willen zien van hetzelfde creatieve team die zich na de serie afspelen. Laat ik je alvast waarschuwen dat deze een nog veel donkerdere en nog meer droeve sfeer hebben dan Trust & Betrayal. Trust & Betrayal: zeker en vast, zonder enige twijfel een aanrader. Als je nog niets voor je onder de kerstboom ziet liggen is dit een ideaal geschenk voor de anime liefhebber.

Comments

comments


Wade

 
avatar