5
Posted 12/12/2010 by Wade in Comics
 
 

Welcome to the family: Batman

Welkom bij de tweede editie van “Welcome to the family”. Ik weet dat het al even geleden is sinds de vorige editie maar toen ik besloot om voor Batman te gaan, wou ik eerst een beetje opzoek werk doen alvorens er aan te beginnen. Dit keer ga ik het niet over een familie van comics hebben maar eerder de vertaling van comics naar het kleine scherm. Ik ga even in het kort vijf van de Batman animatiereeksen bespreken. Namelijk: Batman (the animated series), The New Batman Adventures, Batman beyond, the Batman en Batman The Brave & the Bold. Laten we beginnen met de oudste telg van deze geanimeerde familie.

Batman: The Animated Series

Al dateert deze reeks al van 1992 is het na al die tijd nog steeds de beste adaptatie van Batman die ik op het kleine scherm gezien heb. Voor een tekenfilm is het zelfs behoorlijk serieus en donker, je zou zelfs kunnen zeggen grensverleggend. In een tijd waar men in tekenfilms geen vuurwapens toeliet, zag je deze wel in Batman TAS. Zelfs de Joker was niet langer die idiote karikatuur uit de live actie reeks met Adam West. Een van de grappige dingen i.v.m. deze Joker is dat hij niemand mocht doden (de serie was bedoelt voor kinderen) dus in plaats daarvan gaven ze hem Joker-Toxin waarmee ie zijn slachtoffers een permanente grimas en niet al te gezonde mentale gezondheid achterliet. Wat eigenlijk veel wreder is dan ze gewoon doodschieten. Doe daar nog eens de geniale lach bij van niemand minder dan Mark Hamill (Luke Skywalker uit Star Wars) en je hebt de perfecte villain. Het is misschien interessant om te weten dat dankzij deze reeks Harley Quinn ontstond en nadien opgenomen werd in de comics. De reeks bleef trouw aan de donkere stijl van de comics maar ontleende haar art deco gevoel aan de films van Tim Burton. Het plot is dan ook standaard Batman: Bruce Wayne is een miljardair die ‘s nachts in de huid kruipt van de vigilante Batman en het tuig van de straten van Gotham City wilt halen en in de gevangenis stoppen. Na een tijd krijgt hij hierbij de hulp van Dick Grayson (de eerste Robin).

The New Batman Adventures

Na 85 afleveringen werd Batman: The Animated Series echter stopgezet, vermoedelijk door de censuur die Fox begon op te leggen aan deze serie. Gelukkig werd na een haïtus van twee jaar een nieuwe reeks geproduced voor Warner Brothers met hetzelfde team. Vanwege enkel budgettaire problemen en om de tekenstijl meer te doen passen bij Superman: The Animated Series, werd een totaal andere tekenstijl toegepast. Soms was dit een goede verandering (bijvoorbeeld bij Scarecrow) maar vaak ook totaal niet (zoals bij Joker het geval was). De stemacteurs waren ook op een uitzondering na nog steeds dezelfden. Deze reeks speelde zich een aantal jaar af na de vorige en Batman bestrijdt nu samen met Barbara Gordon (Batgirl) de misdaad in Gotham. Dick Grayson is voor zichzelf gaan werken als Nightwing en dus rekruteert Batman al vrij snel de jonge Tim Drake als de nieuwe Robin. In deze reeks ligt de focus ook iets minder op Batman en meer op de andere personages.

Batman Beyond

Batman Beyond (of Batman of the Future) is een door Warner Brothers geproduceerde spin-off van de Batman: The animated Series reeks. Zo is Kevin Conroy nog steeds de stemacteur achter Batman en herken je in de film Mark Hamill als de Joker. De art deco look is uiteraard verdwenen vermits dit verhaal zich vele jaren later afspeelt (in 2039 om specifiek te zijn) maar het behoudt wel de donkere, grimmige sfeer van de vorige twee reeksen. Het is dan ook het chronologische vervolg in de Batman saga van Bruce Timm. In Batman Beyond draait het vooral om emoties, persoonlijke relaties, schrik voor technologie en het onbekende en Bruce Wayne die zijn strijd had opgegeven maar deze ziet herleven in de nieuwe Batman Terry McGinnis. Het verhaal begint eigenlijk al in 2019 wanneer een ouder worden Bruce Wayne een high-tech Batsuit aandoet om de dochter van een van zijn vriendinnen te redden van kidnappers. Door zijn ouderdom krijgt Bruce echter een hartaanval en moet hij zijn principes breken door een van de kidnappers met een pistool te bedreigen. Lucius Fox en de trouwe Alfred lijken allebei overleden te zijn en er is geen Robin en Batgirl meer. Nu is er ook geen Batman meer. Twintig jaar later in Neo-Gotham wordt tiener Terry McGinnis achternagezeten door de Jokerz straatbende nadat hij zijn liefje tegen een van hun leden had verdedigd. De achtervolging leidt hem naar Wayne Manor waar hij samen met Bruce Wayne (die inmiddels een afgesloten kluizenaarsleven leidt) en diens hond Ace de Jokerz wegjaagt. Maar Bruce krijgt weer een hartaanval. Terry helpt Bruce naar binnen en ontdekt per ongeluk de Batcave waardoor Bruce hem wegjaagt. Wanneer Terry zijn vader gedood wordt, gaat ie terug naar de Batcave en “leent” het high tech Batsuit. Eerst is Bruce hier niet over te spreken maar laat uiteindelijk Terry zijn erfenis als Batman overnemen en fungeert als diens Alfred en staat hem bij vanuit de Batcave.

The Batman

In tegenstelling tot de vorige drie telgen uit deze familie, maakt The Batman niet deel uit van dezelfde chronologische verhaallijn. Het is dus een verhaal op zich met geen connecties tussen het Batman universum van Bruce Timm. De reeks volgt ook niet dezelfde tekenstijl maar neigt meer naar die van de Jackie Chan tekenfilms. Zelfs de comics worden niet altijd even getrouw gevolgd, zo verschillen bijvoorbeeld enkele van de origins verhalen van de villains en heeft de Joker wel een geheel andere look dan ooit tevoren. Toch moet je dit niet zien als een slechte eigenschap. In seizoen één worden we geïntroduceerd aan een zesentwintig jarige Bruce Wayne die al reeds drie jaar optreed als de beschermengel van Gotham: Batman. Om dit doel te bereiken kan hij beschikken over zijn geheime Batcave, een enorm high tech Batmobile en zijn eeuwig trouwe butler Alfred Pennyworth die zowel Batman als Bruce Wayne bijstaat met raad en daad. Seizoen twee, drie en vier introduceerden het publiek dan weer aan commissaris James Gordon, Barbara Gordon (Batgirl) en Dick Grayson (Robin) respectievelijk. Seizoen vier gaf met de aflevering “Artefacts” ook een glimp van een mogelijke toekomst voor Gotham City en Batman en de Batman-familie (zo zag je o.a. Barbara Gordon als Oracle). Ondanks dat het geen vervolg was van de eerdere Batman reeksen bleef het vrij donker. Jammer genoeg was seizoen vijf meer een team up seizoen in plaats van puur Batman verhalen.

Batman: The Brave and the Bold

Voor mij is dit een terugkeer naar de campy jaren zestig Batman met Adam West en dus een echte animatieserie voor kinderen. Alle voorafgaande series kan ik ten zeerste aanraden maar bij deze kan ik enkel zeggen: “Als je ouder bent dan 12 jaar, blijf bij deze reeks weg als je geen fan bent van campy Batman.” De stemacteurs komen ook over als wat ze zijn: stemacteurs en niet meer als echte acteurs zoals het bij de andere series wel het geval is. Het kinderlijke van deze Batman: The Brave and the Bold uit zich ook in de tekenstijl die veel speelser overkomt in vergelijking met de grimmige stijl van de andere reeksen. Wat mij ook stoort is dat er niet echt een grote verhaallijn is, je krijgt gewoon telkens Batman die samen met een andere superheld uit het DC Universum tegen een of andere villain moet gaan vechten.

Comments

comments


Wade

 
avatar