5
Posted 07/12/2010 by Malkavian in Comics
 
 

Breekt het tijdperk van de Digitale Comic aan?

Digitaal, het moet wel het buzzwoord zijn in de comic industrie van 2010. Met de opkomst van de iPad en verschillende andere digitale readers is de vraag of een digitale comic eraan komt natuurlijk meerdere keren gesteld.

Via de iPad Appstore kan je enkele programma’s downloaden waarmee je digitale comics kunt kopen. Marvel en DC hebben elk hun eigen online winkel en er zijn ook enkele onafhankelijke webshops. Maar echt goed geregeld is het niet, niet iedereen heeft een VISA kaart en zo lopen de uitgeverijen enorm veel mogelijke lezers mis.

BleedingCool.com kwam een document van Diamond Comics Distributors tegen ( met andere woorden de gasten van de Preview) dat Diamond naar de verschillende uitgeverijen had gestuurd. Daarin vertelde men dat Diamond aan het werken was aan een eigen Digitaal platform. BleedingCool ging op onderzoek en kreeg dit van Diamond te horen.

Diamond Comic Distributors has been working on a digital program which will be entirely focused on driving sales of Digital comic related content through brick and mortar comic book specialty retailers.

We anticipate making an announcement in the near future. Diamond doesn’t sell direct to consumers – as we’ve always preferred to drive sales through the comic book specialty retailer, who so loyally supports our suppliers, publishers and Diamond.

Kan dit de grote doorbraak betekenen voor de digitale comic? Komt er orde in de chaos? Diamond is de verdeler van comics wereldwijd die er dus voor zorgt dat ons geliefd medium wereldwijd in de rekken ligt. Zij staan tussen de uitgeverijen en de shops. Als Diamond het digitale tijdperk ingaat kan dat een stevige boost betekenen voor de verdere ontwikkeling van het formaat.

BleedingCool deed ook een rondvraag bij enkele grote shops om hun standpunt hierover te kennen. En over het algemeen zien ze wel wat in het idee, maar de vraag is vooral hoe het zal uitgewerkt worden. Er zijn dus enkele belangrijke vragen die de shops stellen :

 • Welke uitgeverijen gaan eraan mee werken?
 • Gaan alle titels beschikbaar zijn of slechts een selectie?
 • Wat zal de prijs zijn? Meer, minder of gelijk aan papieren versie?
 • Gaan ze iets “echt” moeten verkopen? Zoals bvb bij belkrediet voor GSM’s, of gaat het iets anders zijn?
 • Wat is het voordeel om het in een echte shop te verkopen? Kunnen de uitgevers het niet makkelijker zelf verdelen?
 • In een ideale wereld zou je een unieke code krijgen per aangekochte comic of toch een combinatie verkoop doen. Bvb 1,99 euro voor digitale comic, 2,99 voor papieren versie, 3,99 voor beide. Ik zou dan sommige trades via de laatste methode kopen: het papieren exemplaar om mooi in de kast te plaatsen, collectie te vervolledigen en natuurlijk om thuis te lezen, de digitale versie om mee te nemen op reis.

  De toekomst zal uitwijzen hoe het juist in zijn werk zal gaan, alsook of het een succes zal zijn. Persoonlijk lees ik liever de papieren versie maar zie wel voordelen aan het gemakkelijk verkrijgen van een digitale comic. Eén elektronisch toestel is genoeg voor een ganse boekenkast aan comics. Hopelijk hoeven we binnen enkele jaren aan onze kinderen niet uitleggen hoe een papieren comic er vroeger uitzag.

  bron: BleedingCool.com

  Comments

  comments


  Malkavian

   
  avatar
  The One & Only Malkavian