3
Posted 06/12/2010 by Art Grafunkel in Columns
 
 

‘Noeg Gezegd #5

Of het vroeger écht beter was, dat moet je aan Chromium vragen. Maar vroeger was er tenminste het WEF.

Watte? “WEF”?

Yep. Kom even dichterbij, neem je knuffel goed vast en luister naar wat Nonkel Grafunkel te vertellen heeft.

Lang, lang geleden… toen de dieren nog spraken en Fanta enkel in kartonnen dozen verkrijgbaar was… zo rond het jaar 2001 dus… piepte en kraakte mijn internetverbinding thuis uiterst enthousiast maar ze werkte voor geen kilobit. Ik was dus genoodzaakt om het internet te ontdekken vanop het grafisch bureautje waar ik toen werkte: één van de zeldzame plaatsen waar ze toen bliksemsnel internet hadden via een fancy kabelverbinding. Ik leerde er webcomics kennen, blogs, persoonlijke sites van striptekenaars en -auteurs, comicnieuwssites, en dat allemaal dankzij één enkel fenomeen… het WEF.

WEF was het acroniem voor Warren Ellis Forum, en het was een forum.

Van Warren Ellis.

Ellis kende toen een creatief hoogtepunt die hij misschien nooit meer zal halen: “Transmetropolitan” (DC/Vertigo) was aan het afronden, hij had van het prulstripje “Stormwatch” (Image/Wildstorm) een harde, intelligente superheldenreeks gemaakt, en “Planetary” (Image/Wildstorm) was net gelanceerd… Als deze titels je nog niets zeggen, geen nood: check de Archonia link onderaan… en kopen. Je zal er geen spijt van hebben.

Ellis had dus een internetforum, natuurlijk deels ter promotie van ‘s mans eigen stripwerk, maar ook om een intelligent discussieplatform aan te bieden voor zowel lezers als professionals. Op z’n hoogtepunt waren er tot 2 500 bezoekers per dag, met 10 000 posts per week. Om orde in die chaos te houden leek vrijheid van meningsuiting te stoppen aan de poorten van het WEF: de moderators waren de onbetwiste ordehandhavers en Ellis zelf was de wet: “Don’t be an arsehole. Be pure. Be vigilant. Behave.” Streng en (meestal) rechtvaardig, om de eikels en trollen uit het vaarwater te houden van de doelgroep waar het WEF voor opgericht was: de “meerwaardezoeker”. Heel wat hedendaagse comic(semi)pro’s hingen er toen nog als gewone sterveling rond, zoals Brian Michael Bendis, Robert Kirkman, Matt Fraction, Kelly-Sue Deconinck, Heidi McDonald, Steve Niles, Brian Wood, Jonathan Hickman, Kieron Gillen, Colleen Doran, Chris Arrant, Rich Johnston… Het forum kreeg echter de reputatie elitair te zijn en werd overstelpt met Ellis-groupies, waardoor het discussie-aspect wat verloren ging en het soms wel eens verviel in een ‘wankfest’.

Maar het bleef toch vooral een plaats voor stripanalyses, striprecencies, stripfilosofie en -psychologie, discussies over webcomics, distributie en promotie… En het was ook een heel grote, hechte, passionele gemeenschap. Toen de uitgeverij Top Shelf Comix dreigde bankroet te gaan, werd er plots door de WEF’ers voor 20 000 $ strips gekocht. … Op één enkele namiddag.

Ik herinner me nog heel levendig één van de hoogtepunten van het WEF: het was 11 september 2001 en twee vliegtuigen hadden zich net in de WTC-torens geboord. De verslaggeving op het nieuws was onduidelijk en websites zoals die van CNN of BBC waren al snel overbelast maar het WEF bleek zich in een mum van tijd om te vormen tot een ware informatiehub: New Yorkse WEF’ers leverden live verslag, anderen hielpen om op allerhande manieren in contact te komen met mogelijke vermisten en iedereen was er om elkaar te steunen. Ik ben op dat moment heel eventjes de chatroom in gekropen: hallucinant, tragisch, maar ook hoopgevend.

Dankzij het WEF, dat liep van ‘98 tot ‘02, leerde ik ook m’n eerste “internetbuddies” kennen… je weet wel, van die beste vrienden die je eigenlijk (haast) nooit in levende lijve ontmoet: Kopenhagen is nu eenmaal niet echt bij de deur (Hei Árni!), en een vlucht naar Perth duurt al gauw zo’n 568 uren. (Right, Ben?)

Het WEF was dood en begraven… en werd laatst een allerlaatste keer opgespit, als een 1 april grap van Ellis zelf… en wéér begraven. Wat later kwam de man nog op de proppen met fora als Die Puny Humans, daarna The Engine en z’n huidige messageboard Whitechapel.

De grondige analyses en psycho-analytische benaderingen interesseren me niet zozeer meer, ik heb het nu wel gehad. Toch kan ik het niet helpen af en toe met nostalgie terug te denken aan het WEF… let wel, met een STEVIGE dosis nostalgie want naar hedendaagse maatstaven is het een hopeloos rommelig en log forum dat zichzelf bij momenten inderdaad oh-zo-geweldig vond. Een zootje ongeregeld dat gemodereerd werd door een ander zootje ongeregeld.

Maar het was ook toch een ietsiepietsie-klein-beetje mijn zootje.

‘Noeg Gezegd!

Nog even “drentelen langs memorielaan”: zelfs in 2001 werd er reeds over onze geliefkoosde F.A.C.T.S.-beurs gezwetst op het WEF: KLIK


Transmetropolitan – geschreven door Warren Ellis, getekend door Darrick Robertson
Stormwatch (v1) – geschreven door Warren Ellis, getekend door Tom Raney

Planetary (v1) – geschreven door Warren Ellis, getekend door John Cassaday


Comments

comments


Art Grafunkel

 
avatar
Creatief brein achter ‘Noeg Gezegd!