2
Posted 05/12/2010 by chromium in Columns
 
 

Vroeger was het beter (en ander gezever) #2

cup

Alles smaakt beter met een beetje nostalgiesaus, en om iedereen aan tafel te krijgen, wil ik jullie graag af en toe verblijden met wat verhalen uit de oude doos. Toen comics nog stonken naar oude kranten en je telkens je handen moest wassen nadat je er eentje gelezen had. Ik krijg er nu al trek van.

Ach, weet je nog, die eerste week van september 1986 toen het eerste nummer van Watchmen verscheen en je deze voor $1.50 kon oppikken bij je plaatselijke comic boer? Neen? Nu, ik ook niet, maar al was ik er niet bij, ik mis het toch…en deze keer niet enkel uit nostalgie.

Is ‘Watchmen’ de allerbekendste comic-serie? Natuurlijk niet, Spider-man, Batman en die kwiet met die grote “S” op zijn borst zijn veel en veel bekender. Maar toch is de Watchmen reeks een pionier, het is immers de redding geweest van de fanboys en comic geeks omdat ze nu eindelijk aan hun omgeving konden aantonen dat mannen die rondlopen met hun ondergoed bovenop hun broek niet altijd om te lachen zijn en dat zij als comic-fan eigenlijk niet in de onderklasse met de potloodventers en de treinspotters thuis horen.

We kunnen dus allemaal elkaar op de rug kloppen, ‘Watchmen’ was een commercieel en artistiek succes, het heeft zijn plek op de bovenste plank van je LCS (local comic shop) dubbel en dik verdiend…en toch was het vroeger beter.

Ja hoor, en dan vooral voor financiële redenen. Dave Gibbons vertelde me tijdens de herfst van 2010 dat hij zijn originele tekenplaten op het einde van de jaren ’80 per complete issue verkocht had aan de uitbater van een Londense LCS voor £1000 per nummer (22 pagina’s + de cover). Hierop verkocht de winkel ze aan jan publiek voor een meerprijs. Ze vroegen maar liefst tussen de 70 en de 150 pond per pagina. De covers werden alle twaalf samen verkocht aan Gareb Seamus, de uitgever van Wizard magazine (die ze nog altijd heeft).

Door de (voor toen) nogal hoge prijs duurde het meer dan een jaar voor alle pagina’s verkocht werden en langzamerhand verdween elke pagina in de collectie van de fans.

Twintig jaar later blijkt ‘Watchmen’ nog altijd te staan als een huis en de film, die niet echt een groot succes was, heeft de reputatie van de comic alleen maar sterker gemaakt. En wat goed was vroeger, is meestal nu overdreven duur (Chromium’s 2nd law of nostalgia economics). Gek genoeg zijn de comics zelf niet zo heel veel waard, er waren er heel veel gedrukt, wie ze kocht, zorgde er goed voor en ze zijn ad infinitum herdrukt en herdrukt.

Neen, wat de verzamelaars nu willen zijn natuurlijk die originele pagina’s die Dave Gibb ons indertijd in bulk verkocht.

Zelf heb ik een bijzondere interesse in ze en volg ik dan ook met argusogen alle pagina’s die te koop opduiken.

Veel werk hoef ik er niet in te steken want jaarlijks komen er maar een of twee pagina’s op de markt. Blijkbaar wil niemand er afscheid van nemen. In november 2010 kwam er wel een bijzonder pagina boven water, namelijk de eerste pagina van het eerste nummer. De eigenaar had ze indertijd zelf gekocht (voor een bedrag tussen de 70  en 150 pond) en wist dat het ondertussen een stuk in waarde gestegen was en hij kon de centen gebruiken.

Hij liet de pagina veilen door Heritage Auctions en de “markt” kon beslissen wat de pagina waard was na een startbod van slechts $1 in te geven.

De meningen waren verdeeld over hoe hoog de veiling zou eindigen. Het is namelijk de allereerste pagina van de serie. Daartegenover staat dat het eigenlijk maar een wat suffe pagina is, er is geen enkele van de protagonisten in kostuum te zien, er gebeurt bitter weinig, enkel is er een kleine cameo van Walter Kovacs te zien met zijn The-end-is-near bord.

Een andere verzamelaar durfde publiekelijk te uiten dat deze pagina wel eens voor $15,000 zou kunnen verkocht worden, maar hoongelach en gespot vielen hem te beurt.
Zelf gokte ik op iets tussen de $8,000 en $12,000.

Nu, op vrijdag 20 november 2010, liep de veiling af en werd bekend gemaakt voor hoeveel de pagina verkocht werd. Via de Heritage site kon je online meekijken en bieden (de bied-nu knop kan je makkelijk uitzetten als je gewoon wilt meekijken, kwestie van ongelukjes te voorkomen). Je moet Hertitage-lid zijn om de prijzen van afgelopen veilingen te kunnen bekijken, maar ik ga het hieronder gewoon even posten…
Prijs voor Dave Gibbons Watchmen #1 Page 1 :  $33,460.00

Ergens in een huis in Londen, keilt Dave Gibbons zijn PC uit het raam en vervloekt hij alles wat heilig is. Voor Dave was het vroeger toch beter.

Als kind viel Chromium in de ketel met nostalgiesaus waardoor hij zijn hele leven lang al hunkert naar periodes die hij zelf niet meegemaakt heeft. Uitwasemingen hiervan zijn terug te vinden op de (Engelstalige) comics-blog “nuff Said” http://www.chromium.be/

Comments

comments


chromium

 
avatar
Als kind viel Chromium in de ketel met nostalgiesaus, waardoor hij voor zijn hele leven lang al hunkert naar periodes die hij zelf niet meegemaakt heeft. Uitwasemingen daarvan zijn terug te vinden op de (Engelstalige) comics-blog “nuff Said” http://www.chromium.be/