1
Posted 01/12/2010 by Lav in Comics
 
 

Review: Cowboys and Aliens

Tegenwoordig is het een grote trend om comics en graphic novels te verfilmen. Maar de comics zijn niet altijd even bekend. Cowboys and Aliens is hier een voorbeeld van.

Het verhaal was me niet bekend en dus besloot ik om eerst deze graphic novel, geschreven door Fred Van Lente en Andrew Foley, te lezen.

“Cowboys and Aliens” is een titel die me doet denken aan een fantasierijke en actievolle, naïeve jongensdroom. Maar al snel maakt de auteur in de proloog een duidelijk verband tussen cowboys en aliens, met name de koloniale eigenschappen van de twee die parallel met elkaar getoond worden.

Tijdens een confrontatie tussen Indianen (Apaches) en een caravan blanken, crasht er een buitenaards schip in het Wilde Westen van Amerika. Ondanks hun crash zijn de aliens verheugd dat ze zijn aangekomen op een planeet die naar hun mening niemand toebehoort en dus vrij over te nemen is in de naam van “House of Dar”.

Al snel wordt duidelijk dat het hele verhaal bedoeld is als een lesje moraal : een bevolkingsgroep dringt het territorium van een andere binnen en eigent zich alles toe vanuit het superioriteitsgevoel. De machtsgeile bevelhebbers hebben hierbij geen oor naar de argumenten van hun onderdanen. Cowboys en Indianen moeten hun verschillen aan de kant zetten om samen naar een oplossing toe te werken.

Ondanks het science fiction element behoudt de graphic novel een zeer grote western sfeer met veel actie en shoot-outs. Maar de overgangen gebeuren vaak abrupt en het verhaal is zeer voorspelbaar.

Visueel is het ook niet echt een hoogvlieger. Zo is er bv. tussen de gezichten van Apaches en Aliens jammer genoeg maar weinig onderscheid te bespeuren.

Ook werkt het kleurgebruik soms tegenstrijdig met de klassieke western sfeer die men wil creëeren.

Hoewel het in eerste vijf paginas nog wel interessant leek te beginnen, moet je inhoudelijk niet te veel verwachten van de Graphic Novel. Een actievol clichéverhaal, dat misschien wel ideaal voor een Hollywood film kan zijn.

Als je nu “Cowboys and Aliens” online probeert te kopen zal je zien dat er een hoog prijskaartje aan vast hangt, wat (tenzij je een supergrote fan bent) niet de moeite is om hier voor neer te leggen. Toen het in 2006 gepubliceerd werd kon je deze 115 pagina’s tellende comic voor amper 4 dollar kopen maar nu is ze zeer moeilijk te verkrijgen wegens niet meer in druk. Wellicht kan hier nog verandering in komen naarmate de release van de film dichterbij komt.

Er zijn geruchten over hoe Scott Rosenberg (het hoofd van Platinum Studios, uitgever van “Cowboys and Aliens”) met het oog op een mogelijke verfilming de verkoopcijfers zou hebben gemanipuleerd. Om hier meer over te lezen verwijs ik u naar een artikel van Rich Johnston op bleedingcool.com

De trailer van de film toont aan dat het verhaal van de comic niet helemaal zal gevolgd worden. Het concept blijft uiteraard wel hetzelfde maar het draait rond andere personages.

http://www.youtube.com/watch?v=gfKWPNgTUlw&feature=fvst&feature=player_embedded

Het lijkt hier te gaan om een man, Jake, die niets meer weet van zijn verleden (uiterst orgineel natuurlijk). Zijn armband lijkt een wapen te zijn, het verschilt nogal met het wapen dat het hoofdpersonage in de comic opraapt en wat me doet hopen dat de aliens er hopelijk in dit verhaal iets indrukwekkender gaan uitzien.

Wat wel zeer merkwaardig is, is de afwezigheid van Apaches in de trailer en het lijkt alsof deze weinig tot geen rol in de film spelen. Ook is de stoere cowgirl Verity hier niet aanwezig maar wel een dame die hopelijk meer zal zijn dan een hulpeloze “damsel in distress”.

Het lijkt me een typische zomer blockbuster die wel voor een uur of 2 entertainment kan zorgen.  De film wordt momenteel eind juli in de cinemazalen verwacht.

Comments

comments


Lav

 
avatar