6
Posted 21/11/2010 by chromium in Columns
 
 

Vroeger was het beter (en ander gezever) #1

Inderdaad, de vlag dekt deze keer perfect de lading, vroeger was inderdaad beter. Sterker nog, gisteren was beter dan vandaag, maar morgen zal nog een stuk slechter zijn en ooit herinneren we vandaag als een schitterende dag. Wie weet schrijft Lou Reed er zelfs een liedje over. Alles smaakt beter met een beetje nostalgiesaus, en om iedereen aan tafel te krijgen, wil ik jullie graag af en toe verblijden met wat verhalen uit de oude doos. Toen comics nog stonken naar oude kranten en je telkens je handen moest wassen nadat je er eentje gelezen had. Ik krijg er nu al trek van.


Laat ons het vandaag even hebben over de twee oude rakkers, Marvel en DC. DC is natuurlijk beter (ouder, dus beter) maar dat doet niet ter zake. Marvel was al altijd jaloers geweest op het succes van DC tijdens de jaren ’50, het waren concurrenten maar bizar genoeg waren de twee uitgevers Martin Goodman (Marvel) en Jack Liebowitz (DC) niet alleen vrienden maar ook golf-buddies. Tijdens een van hun 18-hole uitjes in 1961 kon Jack het alweer niet laten om op te scheppen hoeveel meer comics hij wel verkocht dan Martin. Vooral hun nieuwe titel “Justice League of America” gooide hoge ogen en nog hogere verkoopscijfers.Gefrustreerd ging Martin naar kantoor (hij had ook nog eens verloren, dus echt aangenaam zal hij niet geweest zijn) en gaf zijn aangetrouwde neef, Stan Lee, de opdracht om de superhelden weer van stal te halen en een super-team te creëren in de trend van Justice League.

Nu, Marvel had al meer dan 7 jaar geen superhero comics meer gepubliceerd, het genre was enorm populair tijdens de jaren ’40 (Golden Age) toen Marvel nog Timely heette maar het genre stierf uit en werd rond 1954 stopgezet. Arme Stan was het zo beu als koude pap bij Marvel (dat op dat moment eigenlijk Atlas heette… ja vroeger was het beter maar vooral ook veel verwarrender) en wou een “serieuze” schrijver worden en geen auteur van romance- , funny animal en cowboycomics. Stan Lee beweert nu zelfs dat indien Martin Goodman die week niet met het JLA-clone idee was afgekomen, hij waarschijnlijk zijn ontslag had ingediend. En dat is volgens Stan Lee ook de reden dat Fantastic Four #1 (want dat is de JLA-clone waarmee Stan Lee afkwam) zo radicaal anders is dan alle andere superhero comics die tot dan toe waren verschenen. Stan had niks te verliezen, wou een andere richting inslaan en niet enkel meer comics maken voor de acht – tot twaalfjarigen, maar wou diepere, menselijkere thema’s invoeren.

Gelukkig was Goodman een hands-off uitgever en heeft hij nooit enige interesse getoond in de inhoud + richting van Fantastic Four #1. Het enige wat hem interesseerde was dat het een comic was over superhelden die samen in een team zaten en die vochten tegen monsters en schurken. En Stan ? Wel Stan deed zijn zin, maakte inderdaad een soortgelijke comic, maar in tegenstelling tot de JLA waren de helden niet echt vrienden (of zelfs vriendelijk tegen elkaar), ze waren zeker niet gelukkig en waren desondanks hun krachten zeer menselijk en niet gespeend van enig menselijke fout.

Het publiek was er gek op, Martin Goodman kreeg zijn team-boek bestseller, Stan kon zijn creatief ei kwijt en wij kregen comics volgens wat men al vlug de “Marvel Style” ging beginnen noemen. Marvel groeide langzamerhand van een dertien-in-een-dozijn uitgever naar de onbetwiste marktleider. Stan Lee werd een cultureel pop-icoon en Jack Liebowiz ging nooit meer golfen met Martin Goodman.

Als kind viel Chromium in de ketel met nostalgiesaus, waardoor hij voor zijn hele leven lang al hunkert naar periodes die hij zelf niet meegemaakt heeft. Uitwasemingen daarvan zijn terug te vinden op de (Engelstalige) comics-blog “nuff Said” http://www.chromium.be/

Comments

comments


chromium

 
avatar
Als kind viel Chromium in de ketel met nostalgiesaus, waardoor hij voor zijn hele leven lang al hunkert naar periodes die hij zelf niet meegemaakt heeft. Uitwasemingen daarvan zijn terug te vinden op de (Engelstalige) comics-blog “nuff Said” http://www.chromium.be/