2
Posted 21/11/2010 by Art Grafunkel in Columns
 
 

‘Noeg Gezegd! #4

Warren Ellis speelt met m’n k!#$%n.

En hij weet maar al te goed dat ik het niet anders zou willen hebben.

Ellis, schrijver van onder andere Transmetropolitan, Astonishing X-Men, en Fell, heeft een internetforum (www.freakangels.com/whitechapel) waar over alles wordt gediscussieerd. … Nee, echt: ALLES. Van discussies over de hedendaagse gebreken van de strip-distributiekanalen, diep-psychologische paneel-per-paneel-analyses van de laatste undergroundcomix van Hop Huppeldepup, tot een recept voor omelet met granaatappelpitten, en een manier om je iPhone om te vormen tot een blauwe go-kart in maar liefst vijf stappen.

Eén van zijn vaak terugkerende threads is REMAKE:REMODEL.

Warren Ellis

Warren Ellis, the man with the plan

Meestal vraagt Ellis hierin om, binnen de periode van een week, één of andere obscure stripfiguur uit vervlogen tijden visueel te herinterpreteren, en ze terug op smaak te brengen voor het hedendaagse strippubliek. Het gaat  dus niet zozeer om Batman of Spiderman (want, laten we eerlijk zijn, iederéén heeft al wel es een “betere” Batman of Spiderman getekend), maar hier komt Ellis op de proppen met Captain Justice, Miss Masque, Doctor Carnacki, Octobriana, of Rex Dexter… personages waarbij meer spierballen, grotere blaffers, of indrukwekkendere cupmaten niet helpen. Meestal helpt Ellis je ook niet aan afbeeldingen van de figuren, maar eerder tekstuele beschrijvingen en bizarre bijzonderheden die je fantasie prikkelen en de creatieve sappen in je hersenen doen borrelen, en vaak ook zelfs overkoken.

Een variant hiervan is de CHINESE WHISPERS UCHRONAL COVER REMODEL, waarin Ellis verwacht dat je… wacht… ik laat de man himself aan het woord…

“So here’s the deal:
You are an artist/designer. You have to put together the cover for issue 15 of a comic called AMAZING ADULT FANTASY. Now, the publisher has decreed that, with #15, the title will become simply AMAZING FANTASY. But, I dunno, you’re a drunk, or a drug fiend, or you have seizures or something, and you’ve totally forgotten about that. AMAZING ADULT FANTASY it is. Thing is, there’s a new character to be introduced on the cover. You remember that instruction. But you lost all the notes and pages — you used them for bedding or toilet paper, you don’t really recall. You know nothing about that character beyond its name, and that it apparently fits in a book called AMAZING ADULT FANTASY (which was once subtitled “The magazine that respects your intelligence”). All you know that is the title is AMAZING ADULT FANTASY, the issue number is 15, and there has to be a character called SPIDER-MAN on the cover somewhere.

And that’s it.

It’s up to you what kind of company you’re at. What kind of comics you make. What era you’re in. Who you are, even. Go nuts with it. You have one week. Go.”

Indien iemand anders zulke opgaves zou opstellen, zou iedereen z’n neus ervoor ophalen. De manier echter waarop Ellis je kan opfokken en prikkelen, dat doet niemand hem na. Gretig scherpen overal ter wereld mensen hun potlood, starten ze hun Photoshop, of kruipen ze snikkend in een hoekje… allen proberen ze de ander te overtroeven, of als eerste met dat bepaalde idee uit de kast te komen, of… wie weet… de meester hemzelve, Warren Ellis, tot een reactie uit te lokken.

Deze week vroeg Ellis om de nerd in je wakker te maken (en liefst met een loeiharde knal op z’n kop) met de opdracht: ontwerp een “steampunk” filmposter voor Batman. … Met een viertal geëxplodeerde blogs en een massa gesmolten fanboys tot gevolg.

Als toetje voegde hij er nog aan toe:

“Am expecting the goods from Art and Felipe this time around.”

Felipe is Felipe Sobreiro, een Braziliaanse tekenaar met een magnifieke Moebius-lijn, en prachtige texturen en tonaliteiten in z’n tekeningen. En Art… tja, dat ben ik dus.

M’n brein begon te pruttelen. Wat is precies steampunk? Wat was een typisch Victoriaanse poster? Welke lettertypes gebruikten ze toen? Hoeveel compromissen moet ik sluiten tussen de moeilijke gravures van de Victoriaanse periode, en de latere, iets “eenvoudigere” Jugendstil? Welke kunststroming was er toen populair? Welke acteurs? Welke tekenaars? Precies hoe geel ziet nu eigenlijk een vergeelde poster… en is die dan geplooid, verkreukeld, of eerder verfrommeld? … Ik verdiepte me in Mucha en Beardsley, Oscar Wilde, Victoriaanse acteurs en actrices, Jugendstil en Art Nouveau, en zocht naar de perfect vergeelde, verfrommelde, opgeknabbelde en terug uitgekotste textuur… en…

TADAAAA!!!

Steampunk Batman

Beetje steampunk, beetje Batman, beetje Oscar Wilde.Geen idee wat Ellis er uiteindelijk van vindt, maar hij zei tenminste…

“ALL participants are WINNERS.”

… en voor mij is dat reeds goed genoeg… en zeker ‘noeg gezegd!


Comments

comments


Art Grafunkel

 
avatar
Creatief brein achter ‘Noeg Gezegd!