2
Posted 12/11/2010 by Wade in Comics
 
 

The Amazing Spider-Man Chronology

Spider-Man, ieders favoriete webschietende nerd, heeft het de laatste jaren helemaal niet makkelijk gehad. En het toppunt hiervan? Dankzij de retcon op het einde van One More Day is zijn geschiedenis gewijzigd en is hij de liefde van zijn leven kwijtgeraakt. Marvel introduceert met nummer 648 een nieuw tijdperk in het leven van Spider-Man, genaamd Big Time. Maar het is geen retcon, maar een verse visie op het personage en een verderzetting van het verhaal. Nu Brand New Day afgelopen is, geven we je hier een opeenvolging van verhaallijnen zodat je zonder al te veel problemen kunt inpikken. Het is echter onmogelijk om een overzicht te geven van Brand New Day zonder enkele spoilers. Waar mogelijk zijn deze zoveel mogelijk weggelaten zodat je toch nog kan genieten van de verhalen die uitgebracht werden.

*Opgepast deze tekst bevat Spoilers*

Civil War:

Civil war is een cross-over event dat gepubliceerd werd in 2006 en 2007. Het begon met de introductie van de superhuman registration act. Alle superhelden kiezen een kant en het spreekt voor zich dat er spanningen ontstaan tussen de twee zijden. Spider-Man staat eerst aan de zijde van zijn mentor Tony Stark (Iron Man). Om zijn steun als Spider-Man te uiten ontmaskerde hij zich zelfs tijdens een live televisie-uitzending. Iedereen wist plots dat Peter Parker Spider-Man was. (Voor meer info over Civil War )

Het is een actie die hij zich snel zou beklagen, want één van zijn vele vijanden, Kingpin, zint op wraak en plaatst een premie op het hoofd van Peters familie. Aunt May raakt hierdoor gewond na een aanslag en Peter twijfelt plots aan zijn loyaliteit. Spanningen leiden tot een conflict met Iron Man, en Spider-Man duikt uiteindelijk onder. Hij sluit zich aan bij de Secret Avengers, die strijden tegen de registratie-wet.

Spider-Man: Back in Black:

I will find them. And when I do—-I’m going to kill them

Dit zijn Peter Parkers woorden terwijl hij zijn tante May naar het ziekenhuis brengt nadat ze door een sluipschutter verwond werd. Terwijl hij zich schuil moet blijven houden voor de voorstanders van de registratiewet krijgt hij te horen dat ze het waarschijnlijk niet zal halen. Daarom trekt hij terug zijn zwart kostuum aan.  Het gaat hier dus om een duistere verhaallijn i.v.m. de voorgaande verhalen.  Na een tijdje komt Spider-Man dan te weten dat de schutter een zekere Jake Martino is. Spider-Man gaat op jacht, maar wanneer hij in diens appartement komt, blijkt deze gevlucht te zijn. Spider-Man vindt hem uiteindelijk in de New Yorkse metro en breekt zijn arm. Hij ondervraagt hem over zijn opdrachtgever en zegt: “I’m going to kill you. AFTER you tell me who hired you. Tell me now, and I’ll end this fast. Hesitate, drag this out…and I’ll show you depths and levels of pain you’ve never even DREAMED of.”

Spider-Man leert uiteindelijk wie de opdrachtgever is en besluit hem te lijf te gaan. Een groot gevecht breekt uit, en Spider-Man beseft dat hij over de schreef ging. Zoals hij het zelf verwoordt: “I have become the very thing I set out to fight. A criminal.

One More Day:

Na de gebeurtenissen van de Back in Black-verhaallijn, roept Peter Parker de hulp in van Tony Stark en uiteindelijk vraagt hij ook raad aan Doctor Strange. Deze laatste vertelt hem dat hij niet kan helpen om Aunt May haar leven terug te geven.  Strange brengt hem in contact met o.a. Dr. Doom, de High Evolutionary en Dr. Octopus, maar geen van deze zijn in staat te helpen. Hij gaat dan maar naar het ziekenhuis om zijn tante bij te staan tijdens haar laatste momenten, maar komt onderweg Mephisto tegen, de duivel zelf. Deze biedt hem een deal aan: hij redt het leven van May, maar in ruil ontneemt hij de liefde van Peter en MJ. Het is MJ die haar man overtuigt om het te aanvaarden op voorwaarde dat ook niemand zich nog herinnert dat Peter eigenlijk Spider-Man is.  Op het einde van deze arc wordt Peter wakker in bed in het huis van zijn tante en moet hij naar een feestje van zijn vriend Harry Osborn die ineens terug leeft en waar ze toasten: “To a Brand New Day”.

Dit is één van de grootste retcons in Comic geschiedenis. Een retcon is een “rechtzetting” of verandering van het verhaal. Meestal in kleine hoeveelheid gebruikt, maar in dit geval was het GIGANTISCH. Niet iedereen was er van te spreken, maar het bracht de Spider-Man serie wel terug bij de essentie, een doodgewone knul die per ongeluk krachten kreeg door een spinnenbeet.

Brand New Day:

Brand New Day was niet alleen het begin van de avonturen van Spider-Man na de grote retcon uit de vorige verhaallijn, maar ook de terugkeer naar één enkele Spider-Man-titel. Meer nog, het werd een wekelijkse titel. Peter Parker en Mary Jane zijn nooit getrouwd geweest, Spider-Man heeft terug zijn artificiële webschieters, Harry Osborn leeft terug en heeft al die jaren in Europa gezeten, May is een vrijwilligster in een daklozencentrum en niemand herinnert zich nog Spider-Mans geheime identiteit. Sommige mensen menen zich te herinneren dat hij zich tijdens de Civil War heeft ontmaskerd, maar kunnen niet zeggen wie hij nu is. Het is ook honderd dagen geleden dat iemand Spider-Man gezien heeft en pas nadat Jameson de Daily Bugle verkoopt en Robbie aan Peter vraagt zo rap mogelijk aan foto’s van Spider-Man te geraken, dat de webslinger terug in actie schiet. Hij maakt al direct kennis met een nieuwe tegenstander genaamd Menace, die verdacht veel lijkt op de Green Goblin.

The Gauntlet en Grim Hunt:

De Gauntlet is geen uitgeschreven grote verhaallijn, maar wel een verzameling van issues waarin velen van Spider-Mans schurken teruggebracht worden. Onder andere Doctor Octopus, Rhino, Electro, Cameleon en Mysterio keren terug. Peter verslaat ze één voor één, onder andere met de hulp van zijn oude bondgenote, de Black Cat. Ook zijn privéleven krijgt weer wat kleur, want hij gaat op enkele afspraakjes met verschillende vrouwen.

In Grim Hunt wordt Kraven terug tot leven gewekt en vermoordt hij samen met zijn familie Kaine en Madame Webb. Deze laatste geeft haar krachten door aan een opvolgster, Arachne. Spider-Man en zijn bondgenoten jagen op de Kravinoffs en net wanneer hij Kraven met een speer wilt doorboren, houdt Arachne hem tegen. Die daad zou ervoor zorgen dat Spider-Man een meedogenloos monster wordt. Spider-Man herpakt zich en laat Kraven uiteindelijk gaan.

Bibliografie:

Al de verhalen die we hier besproken hebben, kan je vinden op Archonia.com. Zij hebben zelfs de volledige Bibliografie gebundeld zodat je niet moet zoeken op hun website, één handige pagina waar alles op staat.

Comments

comments


Wade

 
avatar