7
Posted 05/11/2010 by Wade Wilson in Comics
 
 

Welcome to the Family: Wolverine

Welkom bij een nieuw element op Brainfreeze waarin we enkele comics kort bespreken die we onze lezers willen aanraden. Je kunt dit als een soort review beschouwen maar dan een incomplete als het niet gaat over verhaallijnen die reeds afgelopen zijn. Het doel van deze nieuwigheid is gewoon om jullie enkele comics aan te raden. Ik heb besloten om te beginnen met een figuur die jullie allemaal ongetwijfeld zullen kennen:

Wolverine, die mutant met een skelet en klauwen van adamantium en anger management problemen, heeft in zijn leven al enorm veel tegenslag gehad. Men mag zelfs zeggen: meer tegenslag dan wat anders. Hij werd heel zijn lange leven gemanipuleerd door de regering en blijkbaar ook door een figuur die zich altijd in de schaduw hield, Romulus. Nu neemt het schrijversteam van Jason Aaron (Wolverine), Marjorie Lui (X-23), Daniel Way (Dark Wolverine) en Rick Remender (Uncanny X-Force) Wolverine op een nog ergere reis: ze brengen hem naar de hel.

De vier verenigen hun verhalen zodat ze dezelfde plot volgen, namelijk dat Wolverine in de hel zit terwijl er iets of iemand in zijn lichaam huist. Tevens de reden dat ik voor de eerste keer dat we dit doen gekozen heb voor wat men bij Marvel “the Wolverine Family” noemt.

Uncanny X-Force gaat over Wolverine die een nieuwe X-Force samenstelt, ook al heeft Cyclops hem het bevel gegeven om het team voorgoed te ontbinden. De nieuwe samenstelling bestaat uit mensen die bereid zijn om alles te doen om hun doel te bereiken en zeer bedreven zijn in wat doen. Ook hebben ze allen een donker verleden dat ze wensen te vergeten en willen goed maken. Wolverine is uiteraard de leider en wordt vergezeld door Fantomex, Psylocke, Archangel en Deadpool. Een zeer dodelijk en gevaarlijk team dus. Hun doel? Simpel: een sekte tegenhouden die een manier schijnt gevonden te hebben om één van het Marvel Universums gevaarlijkste vijanden terug tot leven te wekken: Apocalypse. De sekte wilt namelijk dat hij een nieuwe Age of Apocalypse brengt en hen ervoor beloont.

Rick Remender kan de verschillende personages tot een intrigerend geheel samenbrengen . Zo is de sfeer bijvoorbeeld anders als je Deadpool ziet dan wanner je Archangel ziet. Het geheel wordt ook mooi aangevuld met de tekeningen van Jerome Opena. Verwacht deel 2 op 24 november.

X-23; Wolverines gevaarlijke en mooie kloon-dochter krijgt ook haar eigen serie die samenloopt met de algemene verhaallijn omtrent Wolverine. X-23 heeft het momenteel al moeilijk genoeg nu haar leeftijdsgenoten in Utopia weten dat ze deel van X-Force was en ze zijn niet enkel kwaad omdat ze ‘slechte dingen’ heeft gedaan maar omdat ze hen niet vertrouwde en het geheim hield. De laatste tijd wordt ze ook geplaagd door nachtmerries van een duister figuur die haar toespreekt vanuit de hel en vraagt dat ze zich bij hem aansluit. Wanneer ze Wolverine ziet en merkt dat haar vader niet langer in zijn lichaam huist, stapt ze in zijn voetsporen en doet er alles aan om te overleven.

Schrijfster Marjorie Liu heeft al ervaring met het personage en voelt zich dus duidelijk op haar gemak. Ze  weet wat ze doet en hoe het personage hoort te reageren. Wat ze ook doet is het personage toegankelijk maken voor zowel een mannelijk als een vrouwelijk publiek. X-23 is namelijk geen tere jonkvrouwe in nood, ze kan meer dan haar mannetje staan en zal het in deze reeks wel bewijzen. De tekeningen van Will Conrad zijn mooi uitgevoerd al dacht ik bij het zien van de cover dat het er iets voor vrouwen uitzag, maar schijn bedriegt.

Dark Wolverine gaat dan weer over Wolverines altijd even ambitieuze zoon die ook even getormenteerd is als zijn vader maar een ander pad gekozen heeft. Met zowel Romulus als zijn vader uit het beeld kan hij eindelijk krijgen waar hij volgens hem zoveel recht op heeft: alles! Nu Romulus zijn imperium aan diggelen geslagen is moet hij er zelf een zien op te bouwen en dat schrikt deze arrogante telg van de Wolverine clan niet af. Integendeel, Daken komt precies pas echt in zijn element dankzij schrijvers Daniel Way en Marjorie Liu. Hij heeft de tijd van zijn leven: vrouwen, mannen, geld, geen Wolverine, …

Maar deze reeks gaat niet enkel over Daken die zich begeeft tussen de jetset en in de modellen wereld vertoeft. Je komt ook te weten dat hij er misschien voor iets tussen zit dat zijn vader momenteel het speelgoedje van de duivel geworden is. En als hij het niet persoonlijk veroorzaakt heeft dan wist hij ervan en heeft diegene die wel verantwoordelijk is niet tegengehouden.

Niets staat nog in zijn weg en dit voel je door ieder issue dat al uitgekomen is (2 tot op heden). De arrogantie druipt met momenten zelfs van de tekeningen.

Natuurlijk mogen we de belangrijkste telg van deze clan niet vergeten, de man om wie heel deze verhaallijn uiteindelijk draait en wiens lichaam momenteel schone kuis houdt tussen zijn oude vrienden en vijanden: Wolverine zelf. In Curse of the Mutants was hij een vampier en enige tijd later blijkt hij in de hel te zitten. Iemand heeft zijn ziel weten te scheiden van zijn lichaam en nu moet hij de duivel dienen in de hel. Ondertussen huist er iemand in zijn lichaam die niet enkel gebruik maakt van de mutantgaven maar ze precies nog lijkt te verhogen en er enkele aan het lijstje toevoegt.

Het feit dat Wolverine in de hel zit lijkt maar een bijkomstigheid te zijn als het ware. Naarmate het verhaal vordert (kom je vrij snel te weten) wordt het duidelijk dat ‘Wolverine’ iedereen die hij kent uit de weg probeert te ruimen. Volgens schrijver Jason Aaron is dit niet omdat hij Wolverine haat, zoals kwatongen beweren, maar omdat hij zijn rogue gallery wilt vernieuwen en zijn bondgenoten wilt verfrissen en de banden met zijn familieleden wilt versterken. Dit alles zou Wolverine uiteindelijk min of meer ten goede moeten komen. Tekenaar Giuseppe Camuncoli en schilder Frank D’Amata brengen echt een pareltje van hel op papier en de extra verhaaltjes op het eind van iedere issue zijn telkens in een andere verbluffende stijl gedaan.

Wolverine bevindt zich dus in de hel terwijl zijn dochter voor haar eigen leven vecht en hem wilt bevrijden. Ondertussen heeft zijn zoon de tijd van zijn leven en wilt vermoedelijk niet dat zijn vader ontsnapt. Hoe dit allemaal afloopt? Lees de vier reeksen die we je hier net hebben aangeraden:

  1. Uncanny X-Forve
  2. X-23
  3. Dark Wolverine
  4. Wolverine

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be