2
Posted 05/11/2010 by Koen in Comics
 
 

Review: Ultimate Comics Spider-Man : The World According to Peter Parker (Bendis/Lafuente)

Op het eind van Ultimate Spider-Man leek het erop dat Peter Parker gestorven was tijdens de gebeurtenissen van ‘Ultimatum’. Bij de herlancering van deze titel blijkt dat dit natuurlijk niet het geval was. wat had je gedacht ?

Deze eerste trade begint 6 maanden nadat Magnetos vloedgolf Manhattan bijna van de kaart had geveegd. De stad lijkt heropgebouwd (dat was vlug 8O ) en er zijn nogal wat zaken veranderd in het leven van onze favoriete nerd. MJ heeft de relatie beëindigd en Peter bleef blijkbaar niet lang bij de pakken neerzitten want Gwen Stacey is nu zijn vriendin. Ook blijkt iedereen Spider-Man als plaatselijke held te aanzien na het nogal voorbarige overlijdensbericht dat J. Jonah Jameson over hem schreef voor de Daily Bugle.

De pionnen staan een beetje anders op het spelbord maar toch voelt het door Bendis’ schrijfstijl enorm vertrouwd : het gekibbel tussen de hoofdrolspelers, de relatieproblemen, de speelse toon. Een beetje te vertrouwd misschien aangezien ik hier nogal wat déjà vu-momenten ervaarde.

Het werd blijkbaar ook tijd voor een nieuwe tekenaar, namelijk David Lafuente. Hij is in de wereld van comics nog een groentje maar zijn werk voor de Ultimate Spider-Man Annual van 2008 beviel Bendis zodanig dat hij deze kans kreeg. De man heeft een gladde manga-achtige stijl dat me ook met momenten deed denken aan John Romita Jr. Lafuente weet overtuigende actiescènes neer te zetten, dat is zeker. Ik heb echter een probleem met de wijze waarop hij personages als Aunt May en Bobby Drake (Iceman) neerzet…maar man, de wijze waarop hij Peter Parker tekent zal ik nooit gewend worden vrees ik. Het lijkt soms een 12-jarig meisje, met die bizarre haarstijl. Die pre-puberale look haalt elke ernst of diepgang in de meer dramatische momenten uit de strip. De passages waarin Lafuente Spider-Man een gigantisch hoofd op een kinderlichaampje aanmeet maken het er ook niet beter op.

Ik kom nogal negatief uit de hoek met deze bespreking maar toch heb ik wel fun gehad bij het lezen van deze bundel. Peter’s nieuwe job in een hamburgerrestaurant geeft aanleiding tot enkele grappige situaties, de ultimate versie van Mysterio, de centrale ‘bad guy’ in deze story arc, klopt wel en het nieuwe misdadige duo, de Bombshells, hoop ik ook nog terug te zien. Persoonlijk vond ik de restyling van Mary Jane (minder vamp, meer brillende nerd) dan wel geslaagd.

Ik ben benieuwd waar het allemaal toe zal leiden en wat er gebeurde in de 6 maanden na “Ultimatum”, wie er nog in leven is en of ik toch ooit zal kunnen wennen aan Lafuente. Vorige maand werd op New York Comic Con alvast bekend gemaakt dat Sara Pichelli en David Lafuente vanaf volgend jaar, elk om beurt, een story-arc voor hun rekening nemen.
Deze reeks zal ondertussen verder worden gelezen in de hoop dat het weer dat niveau van de beste Ultimate Spider-Man-bundels zal halen.

Comments

comments


Koen

 
avatar
Notorious comic geek – Brugge