2
Posted 01/11/2010 by Koen in Comics
 
 

Review: I KILL GIANTS (Joe Kelly/JM Ken Niimura)


Barbara Thorson draag konijnenoren op haar hoofd en heeft een krachtige oorlogshamer in haar hartvormige draagtas. In haar vrije tijd doodt ze reuzen of is ze de perfecte Dungeonmaster tijdens het spelen van ‘Dungeons & Dragons’. Op school is haar leven een hel. Het feit dat ze een gesloten wijsneus is, die bij enige toenadering niet op haar mondje is gevallen, helpt helemaal niet.

Barbara is het favoriete mikpunt van een stelletje pestkoppen en de gruwel van de schooldirecteur bij wie ze regelmatig moet langsgaan. Ze heeft geen vrienden, behalve de elfjes en kabouters die ze tracht te beschermen en aan wie ze haar frustraties uit. Met haar broer en zus woont ze in een groot huis dicht bij de zee, waar van enige ouderlijke aanwezigheid geen sprake lijkt.

Haar wereldbeeld lijkt meer en meer barsten te vertonen door de interventies van de schoolpsychologe, zwaar uit de hand lopende pesterijen en de kans op een mooie vriendschap. Meer vertellen over de inhoud van ‘I Kill Giants’ zou een misdaad zijn. Zet je schrap voor een emotionele rollercoaster vol fantasie en jeugdtrauma’s, een boek die je na lezing ontroerd zal achterlaten.


Het krachtige schrijfwerk is van de hand van Joe Kelly. De man heeft eind jaren 90 naam gemaakt als de schrijver van Deadpool waarvoor hij veel lof kreeg van zowel critici als fans. Rond de eeuwwisseling werkte hij voornamelijk aan Superman met Pasqual Ferry. Zo beschreef Wizard Magazine Kelly’s issue #775 als ‘the greatest Superman story of all time’. Zijn bibliografie van de laatste 10 jaar is nogal omvangrijk met titels als Superboy, X-Men, Green Lantern, JLA, Supergirl, enz…

Met “I Kill Giants schreef hij een boek dat zowel door tieners als volwassenen enorm zal gesmaakt worden. Het is één van de meest ontroerende strips die ik ooit gelezen heb, zonder dat het goedkoop sentimenteel wordt. Ook de wijze waarop Kelly speelt met de grens tussen fantasie en realisme is bewonderenswaardig. Samen met een perfect verteltempo toont hij zich hier als een meester-verteller.

Niimura (www.niimuraweb.com), een Spanjaard met Japanse roots, maakt minstens evenveel indruk met zijn zwierige tekenstijl die ergens het midden houdt tussen manga en de tekeningen van Bill Watterson (Calvin & Hobbes) of Doug TenNapel. Die laatste twee tekenaars verbeelden toevallig ook magisch realistische avonturen van jonge protagonisten.

Ken’s stijl voelt enorm losjes aan, wisselend tussen meer gedetailleerde fragmenten en zeer schetsmatige illustraties. Hij zet zeer angstaanjagende tot vertederende scènes enorm doeltreffend neer. Wat mij persoonlijk het meeste aansprak was de dynamiek die in zijn tekeningen zat, iets wat me zowel bij een huiselijke scène als bij een spectaculair actiefragment nog meer in het gebeuren trok.

Ik heb mezelf de begin dit jaar verschenen Titan Edition aangeschaft, een oversized hardcover die de tekeningen van Niimura zo indrukwekkend mooi weergeeft dat het kwijl me bijna langs de mondhoeken liep. Deze parel van een uitgave bevat ook nog alle covers en promotietekeningen, een blik achter de schermen, een leuke ‘making of’-strip en het script van issues #1 en #7, aangevuld met schetsen. Zááálige uitgave…

Kelly en Niimura’s samenwerking heeft een stripklassieker opgeleverd.

Comments

comments


Koen

 
avatar
Notorious comic geek – Brugge