4
Posted 30/10/2010 by Wade in Tv/Film
 
 

Tim Burton’s Superman

Sommigen onder jullie weten het misschien al maar ooit, in een lang vergeten tijdperk ergens in een melkwegstelsel als het onze, was Warner Brothers in onderhandelingen met Tim Burton om Superman te regisseren. Geen al te ver gezochte keuze vermits hij al tot tweemaal toe een kaskraker had gemaakt van een van hun andere superhelden: Batman.

De titel voor deze Superman film was Superman Lives. Tussen 1995 en 1996 had Warner Brothers schrijver/regisseur Kevin Smith (Clerks, Mallrats) benadert met de vraag of deze een script kon schrijven voor Superman. Men hoopte dat een verse kijk op het personage, en eventueel een het heruitvinden van het gehele concept, terug volk in de zalen zou lokken en meer comics zou verkopen. Tegen 1996 was Smith zijn script af, met tegenwerking van de producer Jon Peters (Wild Wild West). Deze had namelijk drie eisen:

  1. Superman zou een helemaal zwart pak dragen, Peters vond het blauw en rood “too faggy”;
  2. Superman zou ook helemaal niet mogen vliegen, als resultaat beschreef Smith Superman’s vliegen als een blauw-rode wazigheid;
  3. Superman zou en moest tegen een “huge fucking spider” vechten.

Dit was de uiteindelijke verhaallijn:

“Smith’s draft (titled Superman Lives) had Brainiac sending Doomsday to kill Superman, as well as blocking out the sun to make Superman powerless, as Superman is fueled by sunlight. Brainiac teams with Lex Luthor, but Superman is resurrected by a Kryptonian robot, The Eradicator. Brainiac wishes to possess The Eradicator and its technology. Powerless, the resurrected Superman is sheathed in armor formed from The Eradicator itself until his powers return, courtesy of sunbeams, and defeats Brainiac.”

Eerst werd Robert Rodriguez benadert als regisseur maar deze weigerde wegens andere verplichtingen. Uiteindelijk ging de studio naar Tim Burton en deze tekende een contract voor 5 miljoen en bracht onder andere Nicholas Cage (Ghost Rider, Con Air) aan boord om Superman/Clark Kent te spelen. Ook al was het Smith die Burton al van in het begin had voorgesteld als regisseur, smeet Burton direct zijn script buiten en wou zijn visie op het personage doen. Een jaar en dertig miljoen dollar later had men nog steeds geen halve film en Burton verleit het project voor Sleepy Hollow met als reden dat Peters teveel tegenwerkte.

Smith over Superman

Maar één van de dingen die ze met deze 30 miljoen hebben bereikt willen we je toch delen: het pak dat Superman zou dragen.

Comments

comments


Wade

 
avatar