0
Posted 29/10/2010 by Koen in Columns
 
 

Koen in Wonderland : F.A.C.T.S. 2010 – Een verslag

F.A.C.T.S. is de beurs die mijn nerd-hartje altijd wat sneller doet slaan.  Zoals vele comic geeks ben ik ook gefascineerd door games, fantasy, anime, televisiereeksen en films. Ik was dus op de juiste plaats, die zaterdag de 23ste oktober.  Vergezeld door Manu, kameraad & stripwinkelier maar die dag vooral cameraman voor Brainfreeze, trotseerden we het kille herfstweer voor deze jaarlijkse afspraak met onze passie.   

Crazy Malkavian ;-)

Eenmaal aangekomen viel meteen op hoe er dankzij de extra hall meer ademruimte voor de bezoekers was.  Eigenlijk was alles meer, groter en beter dit jaar.  De 20ste verjaardag van F.A.C.T.S. was duidelijk weerom een grote stap voorwaarts na de geslaagde verhuis van het ICC naar Flanders Expo vorig jaar.   

Wat deze beurs, in tegenstelling tot bv. de stripbeurs van Breda, zo betoverend maakt is de in grote getale aanwezigheid van cosplayers.  Je kan het zo gek niet bedenken : van sexy manga-meisjes tot een Transformer…alles blijkt mogelijk. 
Dit maakt dat er gans het weekend een magisch sfeertje hangt waarbij, naast het gapen naar de merchandise en special guests, je in de menigte je ogen ook de kost kan geven.  En dan zou ik nog de Star Wars-fanclubs vergeten die met indrukwekkende replica’s aanwezig waren.  De blikvanger dit jaar was zonder twijfel de indrukwekkende AT-AT.  

Manu & Serge Buysse

Ik had als hoofddoel de interviews met Frank Cho, Greg Capullo en Dave Gibbons maar er was nog ruim wat tijd vrij voordien.  Pas aangekomen in de Artists alley namen we in afwachting van het grote werk interviews af met de Zweed Simon Rohrmuller (tekenaar van de parodie Watchmensch) alsook niemand minder dan Serge Buysse, bekend van de rapgroep ‘Het Hof van Commerce’.  Buysse bleek naast een schitterende rapper ook nog een gepassioneerd comic-tekenaar te zijn.  Op F.A.C.T.S. vierde hij de release van zijn eerste graphic novel ‘Adventures in Cult City’, een langverwacht debuut dat de dinsdag voordien van de drukpersen rolde.  Hierover later meer.  

Voor Malkavian (die druk aan het werk was in de Artists Alley) en mij werd het al vlug duidelijk dat het interview met Cho om organisatorische redenen niet haalbaar zou zijn.  De teleurstelling hierover was vlug doorgeslikt want niet veel later konden we Dave Gibbons in de V.I.P.-ruimte aan onze vragen onderwerpen.  De man bleek een zeer vriendelijke kerel te zijn die de fanboy in zichzelf nog koestert.  (Bekijk het interview met Gibbons : klik

Capullo = Mr. Dangerous ?

Het gesprek dat we hierna met Capullo (tekenaar van o.a. Spawn en Haunt) hadden was grandioos.  Voordien viel ons al op hoe joviaal hij met zijn fans omging maar niks kon Steven en mij voorbereiden op de ongedwongen wijze waarop hij met ons praatte.  Ook Manu ging hierdoor wat creatiever met de camera om, lustig de fratsen van Capullo registrerend (klik hier voor een preview).

Vervolgens was het tijd om me eens over te geven aan mijn oude F.A.C.T.S.-routine : het gretig bekijken van de merchandise van de meer dan 130 internationale standhouders alsook enkele babbels met zowel mij minder –als meer bekende bezoekers.  Heb me de hardcovers van ‘The Wonderful Wizard of Oz,  ‘Old Man Logan’  en ‘I kill giants’ aangeschaft alsook een T-shirt van ‘Green Lantern’.  

De tijd vloog voorbij en al vlug was het bijna 18 u, tijd om de expo te verlaten.  In de Game Zone zag ik, onderweg naar de uitgang, de Kinect van XBox en ‘Just Dance 2’ van de Wii op een enthousiaste wijze uitgetest worden door enkele cosplayers, waaronder een nazi-zombie.
Wat heeft een mens nog meer nodig om met een gelukzalige glimlach op de smoel de expohallen te verlaten ?   

Art Grafunkel overhandigt zijn tekenwerk aan Conan

 

Comments

comments


Koen

 
avatar
Notorious comic geek – Brugge