1
Posted 28/10/2010 by Koen in Comics
 
 

Review: X’ed Out (Charles Burns)

Ik heb Charles Burns pas in 2005 leren kennen toen uitgeverij Pantheon de verzamelde editie van “Black Hole” uitbracht. Dit boek, over hoe jongeren in Seattle omgaan met een seksueel overdraagbare ziekte die mutaties veroorzaakt, greep me meteen bij mijn nekvel. Hierna heb ik ook nog zijn bij Fantagraphics verschenen bundels met ouder werk op de kop getikt (tevens aanraders) en dan was het lang wachten op zijn nieuwste : ‘X’ed Out’ die nu bij je stripspeciaalzaak op een koper wacht.

Centraal staat Doug, een jonge kerel die, geïnspireerd door William S. Burroughs, zich af en toe aan performance-art waagt. Op het podium scandeert hij beatnikpoëzie, begeleid door achtergrondgeluiden die op een cassettebandje staan. Tijdens die optredens draagt hij ook een Kuifje-achtig masker en noemt hij zichzelf Nitnit. Bij aanvang van het boek is Doug er slecht aan toe waardoor hij veel in bed ligt en pijnstillers moet nemen. In een hallucinatie of een droom ziet hij zijn jaren geleden gestorven zwarte kat, Inky, door een enorm gat in zijn slaapkamermuur stappen. Wanneer hij Inky volgt komt Doug in een vreemde wereld vol amfibische wezens terecht. Tussendoor zien we via flashbacks hoe hij verliefd werd op een mysterieus meisje en het lijkt er natuurlijk sterk op dat zij mee aan de basis lag voor zijn huidige toestand…

Burns gebruikt meerdere tekenstijlen in ‘X’ed Out’, afhankelijk van de de toestand waarin Doug zich bevindt. Wanneer Doug in die andere wereld (of dimensie ?) ronddwaalt refereert hij overduidelijk naar Hergé, het hoofdpersonage zelfs een flinke Kuif aanmetend. De cover is ook een ode aan Hergé’s Kuifje en dan meer in het bijzonder “De Geheimzinnige Ster” (1942). Dit is tevens het geval bij de uitvoering van het boek : de grootte van de hardcover en de portretten op de eerste en laatste bladzijden. Het was zelfs de bedoeling om het een tweeluik te maken zoals dit was bij enkele avonturen van Kuifje maar uiteindelijk zal het een driedelig verhaal worden.

Toch is dit geen verhaal voor Kuifje-liefhebbers geworden, integendeel. Het is weer typisch horror-Burns à la David Lynch (zie ook ‘Black Hole’) en lijkt meer te verwijzen naar zijn liefde voor fotografie en de eerder vernoemde Burroughs.

Ik heb eerlijk gezegd een klein beetje getwijfeld om dit boek aan te schaffen, vooral omdat je er natuurlijk op mag rekenen dat er over enkele jaren een mooie verzameling op de markt zal komen. Nadat ik het boek had uitgelezen was ik zeer content over de aankoop.
Dit eerste deel is een hypnotiserende trip die je vanaf de eerste bladzijde niet meer loslaat. Wanneer het tweede deel, genaamd ‘The Hive’, ooit uitkomt zal ‘X’ed Out’ met plezier herlezen worden.

Op 9 november signeren grootmeesters Charles Burns en Hanco Kolk in stripwinkel ‘Het Besloten Land’ tussen 16u en 18u. Meer info : www.hbl.be

Ook is Burns op 11 november te gast op de Antwerpse Boekenbeurs waar Kristoff Tilkin, journalist bij Humo, hem zal interviewen.
Interview Charles Burns : 13:00 tot 13:45 in de Gele Zaal
Signeersessie aan de stand van Pinceel : 14:00 tot 16:00 (standnr. 119 en 126)

Comments

comments


Koen

 
avatar
Notorious comic geek – Brugge