0
Posted 19/10/2010 by Koen in Comics
 
 

Review : BLACK BLIZZARD (Yoshihiro Tatsumi)

Uitgeverij Drawn & Quarterly begon enkele jaren geleden met het publiceren van het werk van Yoshihiro Tatsumi. Hij lanceerde de term ‘gekiga’ (letterlijk vertaald : dramatische afbeeldingen) in 1957 om zijn strips te onderscheiden van manga dat zich toen vooral op kinderen richtte, een beetje vergelijkbaar met Will Eisner die zijn strips “graphic novels” begon te noemen in plaats van “comics”. Aangezien Japan toen nog niet de natie van manga-verslindende volwassenen was, bleef Gekiga een marginaal verschijnsel en is Tatsumi’s naambekendheid, zelfs onder Japanse stripliefhebbers, zeer miniem.

Ik heb al genoten van de donkere kortverhalen vol verdorvenheid en wanhoop die werden gebundeld in ‘Abandon the Old in Tokyo’, ‘The Pushman and Other Stories’ en ‘Good-Bye’ alsook van zijn nog te vervolgen, boeiende biografische strip ‘A drifting Life’.

Toen Drawn & Quarterly ‘Black Blizzard’ aankondigde, een beeldverhaal dat de 21jarige Tatsumi in 1956 tekende, heb ik geen moment getwijfeld om dit tussen mijn pre-orders te plaatsen. Eenmaal ik het boekje in handen kreeg was er wel een beetje ontgoocheling : de pulperige uitgave van 127 pagina’s op gerecycleerd papier leek me voor 19,95 $ wat te duur, zeker in vergelijking met de prachtige hardcovers die deze uitgeverij voor een vergelijkbare prijs uitbrengt.

Het verhaal : Een orkestpianist, Susumu Yamaji, is als moordverdachte vastgeketend aan een andere gevangene onder begeleiding van een politieagent. Ze zitten op de trein, waarschijnlijk op weg naar de gevangenis. De trein ontspoort door een lawine en de twee gevangenen slagen erin te ontsnappen. Wanneer ze wat kunnen rusten in een verlaten huisje komen we te weten hoe de pianist in deze situatie terecht kwam. Ondertussen lijkt zijn kompaan drastische maatregelen te overwegen om van mekaar los te komen.

Na meer dan 50 jaar is het moeilijk om aan te voelen hoe belangrijk dit werk is. Aan het ontstaansproces van deze strip zijn enkele pagina’s van ‘A Drifting Life’ gewijd. Hierin labelt collega-tekenaar Masaki Sato ‘Black Blizzard’ als “de manga van de toekomst”. Vandaag leest dit als een melodramatische, donkere thriller waarbij de jonge artiest op een schitterende wijze de sfeer van de hard-boiled detectivefilms van de jaren 40-50 alsook verhaalelementen uit ‘De Graaf van Monte-Cristo’ weet te integreren.

Cover van oorspronkelijke uitgave

Het eind van het verhaal is echter wat zwakjes wanneer er sprake is van een deus ex machina van jewelste om de eindjes van het verhaal aan mekaar te knopen.

Het geheel leest zeer vlot, zelfs cinematografisch, soms lijkt het een opeenvolging van story-boards. De auteur weet de lezer ondanks de schijnbaar simpele tekeningen toch te doen opgaan in deze actie-thriller. Wat het tekenwerk betreft dien ik op te merken dat Tatsumi de ganse strip in 20 dagen op papier zette. Op den duur begon hij zoals een hardloper als in een roes door te werken met een runners high.

‘Black Blizzard’ zou ik, ondanks zijn fortes, enkel durven aanraden aan de fans van Tatsumi alsook striplezers die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van manga. Het is een mooi staaltje van wat de Japanse mangalezer las in de jaren ’50. Ik heb er alvast van genoten.

Comments

comments


Koen

 
avatar
Notorious comic geek – Brugge