2
Posted 15/10/2010 by Koen in Comics
 
 

Review : Martha Washington (Miller/Gibbons)

Tijdens F.A.C.T.S. hebben wij van Brainfreeze de eer om niemand minder dan Dave Gibbons te interviewen, iemand die toch al zo’n 30 jaar een grote naam in de wereld van comics is. Sedert de verfilming is men geneigd om zijn naam enkel te verbinden aan ‘Watchmen’, de door hem getekende klassieker waarmee Alan Moore en Gibbons de comicswereld verstomden. Zo zou men deze man toch wel tekort doen als men de énorme omvang van zijn werk aanschouwt. Hij had tot nu toe een rijkelijk gevulde loopbaan, gaande van tekenwerk voor ‘Dan Dare’ in het tijdschrift ‘2000 AD’ tot zijn schrijfwerk voor ‘Green Lantern Corps’.
Één van de mijlpalen in zijn carrière zal natuurlijk de reeks comics rond het personage Martha Washington blijven. Dit was, begin jaren ’90, samen met de titel ‘Hard Boiled’ de introductie van Frank Miller (‘Sin City’, ‘300’, ‘The Dark Knight Returns’, enz…) bij uitgeverij Dark Horse waar hij de garantie had gekregen zijn creativiteit meer de vrije loop te kunnen laten.

Er verschenen 3 story-arcs rond Martha Washington : ‘Give Me Liberty’ (1990), ‘Martha Washington Goes to War’ (1994) en ‘Martha Washington Saves the World’ (1997) alsook enkele one-shots waarvan de laatste (‘Martha Washington Dies’) werd gepubliceerd in 2007. De bundels waren al meerdere jaren moeilijk te vinden en het was dan ook feest toen Dark Horse midden 2009 een prachtige omnibus op de markt bracht waarin dit alles is verzameld, aangevuld met commentaar door Gibbons en Miller alsook een verzameling covers & sketches.

Het eerste (en tevens mijn favoriete) verhaal is ‘Give Me Liberty’ waarin we het hoofdpersonage in armoede zien opgroeien in een afgesloten ghetto met de ironische benaming ‘The Green’. Op school blijkt ze een groot talent te zijn in het manipuleren van computerdata. Wanneer ze in 2011 als zestienjarige is ingelijfd door het Amerikaanse leger wordt Martha een hoofdrolspeler in de dolgedraaide politieke situatie waarin het Amerikaanse continent zich bevindt. Miller gooit alle remmen los in deze humoristische doch enorm zwartgallige toekomstvisie. Het toekomstbeeld dat hij begin jaren ‘90 schetste lijkt vandaag op bepaalde vlakken meer en meer profetisch, zeker bij verhaalelementen als de gesmolten poolkappen of een oorlog om landbouwgrond in het Amazonegebied. In de daaropvolgende story-arcs is er minder sprake van politieke satire en meer rechttoe rechtaan avonturenverhalen die weliswaar niet gespeend zijn van maatschappijkritiek.
Hier kon men zeker een langlopende reeks van maken maar Miller heeft er voor gekozen het te houden bij de tussen 1990 en 1997 verschenen verhalen en de epiloog ‘Martha Washington Dies’ (2007). Welke avonturen Martha tussen deze titels beleeft wordt aan de fantasie van de lezer overgelaten.
Mijn enige puntje van kritiek is dat Miller de teugels niet goed in handen leek te hebben bij het schrijven van ‘Martha Washington Goes to War’. Dit avontuur, geïnspireerd door Ayn Rand’s roman ’Atlas Shrugged’ (vertaald als ‘Atlas in Staking’), heeft een nogal onevenwichtig verteltempo, iets wat kon verholpen zijn met een extra twintigtal pagina’s.

Gibbons wist dit dystopische toekomstbeeld op een voortreffelijke manier voor te stellen. Martha Washington is niet echt een sexy supervrouwtje, maar er werd wel een iconisch personage waar je geen genoeg van kan krijgen op papier gezet. Deze verzameling is onbedoeld ook een getuige van de evolutie van inkleuring van comics in de jaren negentig. Ten tijde van ‘Give Me Liberty’ is er nog sprake van relatief traditionele inkleuring. In 1992 schaft Gibbons voor zichzelf en de inkleurder Angus McKie een Mac-computer aan en McKie begint enthousiast te experimenteren, soms wat te enthousiast als hij bv. de stammen van bomen met fotoafbeeldingen van boomstammen vult. Op het eind zien we een evenwichtige computerinkleuring zoals dit in de meeste comics nu het geval is.

De enorme hardcovereditie van Dark Horse zal door zijn prijs (en misschien ook zijn omvang) niet iedereen aanspreken maar de softcover is toch een must voor elke zelfverklaarde stripliefhebber. Arboris heeft in de periode 1991/1992 een vierdelige Nederlandstalige versie van ‘Give Me Liberty’ onder de titel “Liberty” uitgebracht. Uitgeverij “De Vliegende Hollander” heeft een integrale uitgave gepland voor deze periode maar een exacte datum waarop deze in de winkelrekken zal worden gedropt is nog niet bekendgemaakt.

Comments

comments


Koen

 
avatar
Notorious comic geek – Brugge