2
Posted 10/10/2010 by Koen in Comics
 
 

Review: Cowboy Ninja Viking (A.J. Lieberman/Riley Rossmo)

De titel van deze reeks zet de mensen wat op het verkeerde been. Het gaat niet over één of andere held die gekleed is als een mix van cowboy, ninja en viking met de bijbehorende accessoires. Laat me eens pogen het concept ervan uiteen te zetten.

Duncan is vijf jaar geleden het voorwerp geweest van een overheidsexperiment op mensen die door hun identiteitsstoornis 3 persoonlijkheden hebben. De sterkste punten van elke persoonlijkheid werden behouden en verder ontwikkeld, in het geval van Duncan zijn dat deze van een cowboy, een ninja en een viking. Zo werden deze geesteszieken uiteindelijk doeltreffende moordmachines : triplets.
Jaren later wordt hij opgezocht door mensen van de overheid maar hun motivatie is onduidelijk… Bovendien blijken nog enkele lotgenoten (waarvan enkelen doodgewaand) op te duiken.

Het begin van het boek is nogal verwarrend om te lezen. Het verhaal wordt niet chronologisch verteld en er zijn nogal wat personages die geïntroduceerd worden. De geschifte tekenstijl hielp niet echt. Ik vroeg me al vlug af in welke hutsepot ik terecht gekomen was. Maar vanaf de tweede issue vallen puzzelstukken langzaam maar zeker op hun plaats.
Lieberman’s scenario is krankzinnig. Hierdoor is er niet echt plaats is voor uitdieping van de personages maar valt er wel te smullen van bizarre verhaalwendingen, humor, knetterende actie en bovenal de heerlijke dialogen.

Het schetsmatige zwart/wit tekenwerk van Riley Rossmo is verbluffend. De zwierige ruwe lijnen, wat opgekalefaterd met de computer, en één specifieke steunkleur per hoofdstuk weet ik enorm te waarderen. De ongewone tekenstijl en het beperkt gebruik van kleuren in combinatie met een gestoord scenario deed me een beetje denken aan het geniale ‘Casanova’ (klik) van Fraction, Bá en Moon.

Je bent dus gewaarschuwd : in het begin is het moeilijk om een touw vast te knopen aan het verhaal maar de volhouder zal genieten met volle teugen. Met vaste waarden als “The Walking Dead” en “Invincible” plus de nieuwe reeksen “I Kill Giants”, Chew” en nu ook “Cowboy Ninja Viking” begint Image steeds meer ruimte in mijn boekenkasten in te nemen.

Comments

comments


Koen

 
avatar
Notorious comic geek – Brugge