3
Posted 29/09/2010 by Koen in Comics
 
 

Review: Planetary (Ellis/Cassaday)

Planetary

Ik was deze reeks aan het lezen toen mijn kameraad Malkavian het nieuws over het stopzetten van Wildstorm door DC Comics op Brainfreeze plaatste. In zekere zin was de timing hiervan perfect omdat het lezen van ‘Planetary’ me er nog eens op wees hoe uitgeverij Wildstorm rond de eeuwwisseling de plek was voor superheldenstrips waar een auteur nog de vrijheid kreeg om met gewaagde, meer volwassen ideeën naar buiten te komen. Rond deze periode piekte de creativiteit van Ellis met drie topreeksen die thans als stripklassiekers beschouwd worden, namelijk ‘Planetary’, ‘The Authority’ en ‘Transmetropolitan’.

De eerste issue van ‘Planetary’ verscheen in 1998. Het was gepland als een 24-delige reeks waarvan er om de twee maanden een nieuw deel zou verschijnen. Uiteindelijk werd het een 27-delige reeks met een gemiddeld publicatieritme van 3 delen per jaar tot frustratie van vele fans. (Klik hier voor publicatie-tijdlijn) Het is dan ook een luxe om het allemaal in enkele dagen te kunnen lezen via de twee prachtige Absolute-hardcovers die enkele maanden geleden verschenen.

Planetary is een organisatie die mysteries en bizarre verschijnselen van de 20ste eeuw onderzoekt. Het veldteam, bestaande uit drie personen met uitzonderlijke krachten, noemt zichzelf ‘archeologen van het onmogelijke’. Elijah Snow wordt gerekruteerd wanneer één van de leden van dit team sterft. Planetary wordt geleid door een vierde man die zowel zijn identiteit, zijn motieven als de oorsprong van zijn fondsen geheim houdt.

Het gros van de 27 delen kunnen gelezen worden als op zichzelf staande verhalen die samen toch deel uitmaken van één overkoepelend verhaal. Elk van die deeltjes leest als een ode aan een genre of een element uit een eeuw aan verhalen. Enthousiast grabbelt hij in 100 jaar literatuur, films en comics, zowel pulpfictie als erkende klassiekers. Zoals Allan Moore dit met ‘Watchmen’ voor hem deed levert Ellis een zeer intelligent, veelgelaagd verhaal waarbij er, zelfs zonder de vele verwijzingen te snappen, enorm te genieten valt.

De grote hoeveelheid referenties naar klassieke literatuur doen je onvermijdelijk ook denken aan Moore’s “League of Extraordinary Gentlemen” hoewel Ellis pikt uit cultuur van de hele vorige eeuw van Burroughs ‘Tarzan of the Apes’ via Japanse monsterfilms tot ‘The Matrix’. Ook Ellis’ fascinatie voor de mens in relatie tot wetenschap en technologie heeft een plaats gevonden in deze boeken.

Klinkt allemaal moeilijk te verteren, niet ? Dat is het met momenten ook, zeker als er een kwantumcomputer, een transdimensioneel universum en het manipuleren van tijd en ruimte ter sprake komt. Ook moet er soms veel gepraat worden om het verhaal vooruit te helpen. Op deze wijze houden de ideeën van Ellis het verhaal wat tegen. De ironie wilt dat de laatste delen hier het meest onder lijden.

Ik heb eerst kennis gemaakt met het tekenwerk van John Cassaday via Whedon’s ‘Astonishing X-Men’ (2004-2007) dus ik verwachtte me aan de perfectie. In de loop van 27 issues van Planetary zien we zijn tekenwerk evolueren van ietwat gladjes tot meesterlijk. In combinatie met de inkleuring van Laura Martin levert Cassaday al gauw de ene na de andere grandioze stripplaat af.

Ik heb enorm genoten van dit huzarenstuk. Wanneer ik van plan was om 1 of 2 issues te lezen werd ik zo in het verhaal gezogen dat ik er dan uiteindelijk 7 of 8 las. Meerdere keren was ik zwaar onder de indruk van deze strip en ze zal dan ook, ondanks bepaalde zwaar te verteren passages, met plezier herlezen worden.

Ik ben veel minder te spreken over de 3 crossover-verhalen die in ‘Crossing Worlds’ zijn gebundeld. In vergelijking tot de hoofdreeks kwam dit bij mij over als een mislukking ondanks het potentieel van een confrontatie met The Authority, J.L.A. of Batman. Veel Ellis-fetisjisten zullen dit tegenspreken maar in mijn ogen is deze combinatie van prachtige illustraties met chaotisch of middelmatig schrijfwerk terecht uit de Absolute-edities geweerd.

Comments

comments


Koen

 
avatar
Notorious comic geek – Brugge