1
Posted 28/09/2010 by Art Grafunkel in Comics
 
 

Meer Transmetropolitan?

Transmetropolitan

Transmetropolitan

De stripreeks Transmetropolitan is legendarisch, laten we dat even duidelijk stellen: een intelligent en bikkelhard cyberpunkverhaal over een hyperactieve, super-cynische, kettingrokende en -snuivende journalist, Spider Jerusalem, en diens liefde-haat verhouding met zijn stad en haar corrupte beleidsmensen.

Schrijver Warren Ellis en tekenaar Darick Robertson produceerden van 1997 tot 2002 zestig nummers van Transmetropolitan. Deze werden het eerste jaar uitgegeven door Helix, een klein onderdeeltje van de uitgeverij DC. Toen Helix er na twee jaar mee ophield, was Transmetropolitan de enige reeks die gewoon verder bleef bestaan.

Er wordt gezegd dat “Transmet” (zoals de strip liefkozend genoemd wordt door de fans) wel eens het beste zou kunnen zijn dat Ellis ooit geschreven heeft, en dat wil wat zeggen. Darick Robertson is een heel getalenteerd tekenaar, en heeft het zestig nummers volgehouden: steeds op tijd, en steeds van een hoog artistiek niveau. En dat wil tegenwoordig ook al wat zeggen.

Fans bleven Warren Ellis lastigvallen over een mogelijke terugkeer naar het personage Spider Jerusalem, maar volgens hem bleek alles verteld te zijn. Het was op. Klaar. Af.

En nu… acht jaar later… op het moment dat zelfs de meest diehard fan al lange tijd niet meer durft hopen op meer Transmetropolitan… lijkt er toch nog een laatste stuiptrekking aan te komen… of zijn het stuiptrekkingEN? … of is het gewoon loos alarm?

In elk geval bevestigd Darick Robertson dat er “een hardcover collectie” van Transmetropolitan aankomt, waarvoor Ellis zelf een voorwoord zal schrijven. Verder meldt Darick een verzameling van kortverhalen, een zogenaamde anthology, geïnspireerd door de bewuste stripreeks, van de hand van verschillende grensverleggende en -overschrijdende artiesten. Deze zou gerealiseerd worden ten voordele van het CBLDF (Comic Book Legal Defend Fund).

Gaat het hier nu om een hardcover verzamelbundel van de Transmetropolitan reeks met wat extra materiaal? Om een collectie van nieuwe kortverhalen gebaseerd op Transmetropolitan? … Beide?

Laten we Warren Ellis zelf even het woord voeren:

“Don’t get too excited. I certainly didn’t confirm (…) anything about a hardback collection, because I have no knowledge of one. I was asked about this TRANSMET charity artbook thing, of which I know almost nothing other than that it’s somehow affiliated with CBLDF, and they needed my permission to do it. Which I gave, and offered to write a foreword for it.”

Tja. Blijven dromen dus over die hardcover-jumbo-joekel-verzamelbundel, en fingers crossed voor de Transmet anthology.

(via Bleeding Cool: http://www.bleedingcool.com/2010/09/27/the-return-of-transmetropolitan-for-2011-ish/ )

Comments

comments


Art Grafunkel

 
avatar
Creatief brein achter ‘Noeg Gezegd!