0
Posted 14/09/2010 by Koen in Comics
 
 

Review: HIP FLASK – ELEPHANTMEN

Hip Flask was oorspronkelijk ontworpen als mascotte voor Comicraft, de studio van Richard Starkings die begin jaren negentig pionierde met het computergewijs beletteren van strips alsook het ontwerpen van lettertypes voor bedrijven of artiesten.  In 2002 begon Starkings met de hulp van Joe Casey en de uitzonderlijk getalenteerde tekenaar Ladronn in eigen beheer ‘Hip Flask’- comics uit te geven.  Aangezien Ladronn ook nog aan andere reeksen werkte (waaronder Jodorowskys ‘Final Incal’) en hij zoveel tijd in zijn prachtige illustraties steekt verschenen er tot nu toe slechts 3 comics die verzameld werden in 2 europees aandoende oversized hardcovers.  Zo besloot Starkings in 2006 om een afzonderlijke reeks, genaamd ‘Elephantmen’, bij uitgeverij Image op starten.  Hierin zien we wat voorafging aan de gebeurtenissen die zich in de 2de hardcover van Hip Flask ‘Concrete Jungle’ afspelen.

Alles speelt zich af in de 23ste eeuw.  De Elephantmen waarvan sprake zijn wat er rest van een leger dat dankzij de wonderen van de biogenetica is samengesteld uit hybride wezens.  Deze soldaten hebben grotendeels de fysiologie van Afrikaanse dieren als neushoorns, zebras, giraffen en nijlpaarden maar denken en handelen als een mens.  De wezens werden na een oorlog in Europa door de Verenigde Naties bevrijd en uiteindelijk geïntegreerd in de maatschappij.  Zo werkt de nijlpaardachtige Hieronymous “Hip” Flask thans als rechercheur voor de overheid.

pagina van de zwart-wit strip 'War Stories'

 

 

Starkings werkt met korte hoofdstukjes die zich elk richten op een personage of één van van de verhaallijnen.  Deze kortverhaaltjes kunnen bij wijze van spreken zonder enige voorkennis gelezen worden maar de impact op de lezer wordt groter wanneer men er meerdere na mekaar leest en zo de verbanden tussen deze (op het eerste zicht losstaande) verhalen ontdekt.

Elephantmen’ is Starkings hommage aan jeugdhelden, invloeden en genres waaronder Moebius, Blade Runner, Manga, Alien, … Deze reeks is de speeltuin waarin hij zich ten volle kan uitleven : van moordmysteries en onmogelijke liefdes tot oorlogsgeweld en tijdreizen, alles is mogelijk.  Vergis u niet : de Elephantmen zullen je ondanks hun uiterlijk weten te raken.  Dit wordt al vlug duidelijk in de eerste nogal emotionele aflevering met de olifantachtige Ebony in de hoofdrol. Het is een zeer intense, donkere strip geworden.  De reeks zit zo goed in mekaar en is geschreven alsof Starkings nooit anders gedaan heeft terwijl hij eigenlijk in de 20 jaar voor ‘Hip Flask’ zich voornamelijk op letterzetting heeft gefocust.

Aan de reeks werkt een lange lijst van tekenaars mee waarvan de mij onbekende maar zeer getalenteerde Moritat de grootste brok voor zijn rekening neemt.  Het valt natuurlijk niet te vergelijken met de uiterst gedetailleerde pareltjes van Ladronn (die telkens de covers levert) maar nergens wordt het ondermaats.

Starkings raad zelf aan om te beginnen bij Elephantmen #1.  Zelf heb ik alles in chronologische volgorde gelezen te beginnen met “Hip Flask – Unnatural Selection, gevolgd door ‘Elephantmen – War Stories’ en ‘Elephantmen’ volumes 1, 2 en 3 om te eindigen met ‘Hip Flask – Concrete Jungle’.  Het is wel een dure onderneming geworden.  Zo zijn de  2 Hip Flask oversized hardcovers veel te duur maar dit bezwaar valt onmiddellijk weg wanneer je de boeken in handen neemt en Ladronns mooie tekeningen in hun volle glorie aanschouwt.  Bij de hardcovers van de hoofdreeks viel het zeer dikke kwaliteitspapier op alsook de grote hoeveelheid extra’s die bijgevoegd zijn.

Voor info en previews :  http://www.hipflask.com/

P.S. ‘Unnatural Selection’ en een ingekleurde versie van ‘War Stories’ zullen in 2011 waarschijnlijk al gebundeld worden in een volume 0 hardcover.

Comments

comments


Koen

 
avatar
Notorious comic geek – Brugge