0
Posted 06/09/2010 by Bram Ryckaert in Comics
 
 

Darwyn Cooke met bijtende kritiek voor DC en Marvel

Darwyn Cooke, de tekenaar annex schrijver die vooral bekend is van ‘DC: The New Frontier’, uitte onlangs zeer scherpe kritiek aan het adres van de grote uitgeverijen DC en Marvel. Wanneer hem gevraagd werd wat hij anders zou willen zien in hun aanpak, wist hij dit te vertellen:

“I want them to stop catering to the perverted needs of 45 year old men, I want to stop seeing Batman F***king Black Canary, I don’t want to hear Batman swearing, I don’t want to see him feeding a boy rats. I don’t want to see characters getting raped in the a**, I don’t want to see characters who have been straight for 60 years become lesbians overnight because the writer’s too stupid or uncreative to come up with something decent. I want to see new characters for a new time, and when the industry of superhero comics realigns its sights to the young people it was meant for, I’ll be there with both arms and feet outside.”

Cooke is duidelijk geen fan van ‘All-Star Batman & Robin’, de om meer dan één reden controversiële reeks van Frank Miller. Het lesbische personage waar hij naar verwijst is meer dan waarschijnlijk Kate Kane aka Batwoman. Er zijn al wat stemmen die Cooke’s uitlatingen homofoob noemen, maar de auteur heeft in zijn eigen strips al homofiele personages laten opdraven, dus het valt te betwijfelen of Cooke gekant is tegen homoseksualiteit. Achteraf had de man dit klaar als repliek:

“I think gay characters are an important and welcome part of any contemporary expression. What I want is to see creators and publishers creating new characters that are gay and lesbian, and spend the decades needed creating and supporting stories about these characters. It strikes me as opportunistic and somewhat wrongheaded to take someone else’s creation and after decades of established character action make that drastic a change.”

De man wil veeleer terug naar een tijd waar superheldenstrips meer luchtige thematiek hadden en niet alles per se noir moest zijn. Zijn eigen strips zijn hier ook een illustratie van. Hoewel ik zijn uitlatingen misschien wat te extreem vind, heeft de man ergens zeker een punt.

Comments

comments


Bram Ryckaert

 
avatar