0
Posted 18/08/2010 by Malkavian in Comics
 
 

De Andere Strip 2010

Voor de 3de maal wordt De Andere Strip georganiseerd. Ditmaal met auteurs uit 9 verschillende landen in 24 graphic novels. Vanaf 10 augustus tot 14 september kan je met de kortingsbonnen uit de Humo Gidst deze graphic novels kopen met een leuke korting. En zoiets daar kan ik toch moeilijk over zwijgen.

Deze gids van Humo zat vorige week bij de Humo (waar we te laat voor waren), maar kan je gelukkig ook terug vinden in 25 bibliotheken en 74 deelnemende boekhandels en stripspeciaalzaken. De gids bevat ook enkele interviews met onderandere Chris Ware (Jimmy Corrigan), Dan Clowes (Ghost World) en Olivier Schrauwen en Posy Simmonds.

Ik maak een Quote vanop de Andere Strip website, zodat je allemaal weet welke deze 24 GN’s zijn. Ik ga er allesinds enkele in huis halen.

24 eigenzinnige universums
De Andere Strip kleurt erg internationaal met auteurs uit 9 landen. Scroll naar beneden om ze allemaal te ontdekken!

Zeven talentvolle auteurs/tekenaars van eigen bodem:

 • Olivier Schrauwen, volgens velen één van Vlaanderens grootste tekentalenten, laat in de verhalenbundeling De man die zijn baard liet groeien zijn rijke verbeelding en virtuoze tekeningen op ons los.
 • Jean Van Hamme is erbij met De telescoop, over vijf oude mannen die verliefd zijn op één jonge vrouw. Een verhaal over vriendschap, seks, liefde, bedrog en geld, met veel humor in beeld gebracht door Paul Teng (Nederland).
 • Maarten Vande Wiele tekende met Paris een gitzwarte showbizz-komedie met een hoog Sex and the City-gehalte.
 • De Waalse Dominique Goblet werkt in het autobiografische Net doen alsof is ook liegen op pijnlijk liefdevolle wijze de tegenstrijdige kanten van menselijke relaties uit.
 • René Broens maakte een nieuwe vertaling van Reynaert de Vos n.a.v. de 750ste verjaardag van het epos – Marc Legendre (bekend van Verder) leverde er schitterende beelden bij.

Uit Frankrijk komen er zeven stripromans met heel uiteenlopende thema’s:

 • In Alim de Leerlooier van Virgini Augustin, het eerste deel van een vierluik, komen vader Alim en dochter Bul erachter dat hun dominante godsdienst op onwaarheden is gebaseerd. Ze moeten vluchten en er begint er een bloedstollende achtervolging.
 • De killer van Luc Jacamon & Matz is een must voor elke liefhebber van detectivestrips door de indrukwekkende beeldregie, de beklemmende sfeertekeningen en de literaire dialogen.
 • De oorlog van Alan van Emmanuel Guibert is gebaseerd op de ontroerende herinneringen van een Amerikaanse veteraan Alan Ingram Cope die in 1945 wordt opgeroepen om te gaan vechten in WOII in Europa.
 • De smaak van chloor van het jonge talent Bastien Vivès is een ontroerend verhaal over de overgang van jeugd naar volwassenheid dat zich vrijwel volledig in een zwembad afspeelt. Het beste debuutalbum van 2009 in Angoulême!
 • Nietzsche: Vrijheid scheppen van Michel Onfray is een originele en frisse biografie die met heel wat clichés over de beroemde filosoof breekt.
 • Met zijn erg originele bewerking van Pinokkio trekt Winshluss het verhaal helemaal naar onze tijd: hij introduceert namelijk padvinders, politiek, een pizzakoerier, Walt Disney, seks en milieuproblematiek.
 • Shutter Island van Christian De Metter is de spannende stripversie van de roman van Dennis Lehane, die ook al verfilmd werd door Martin Scorsese met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol.

Uit het Verenigd Koninkrijk en de VSA komen acht stripromans van divers pluimage overwaaien. Twee keer speelt een eenzame man de hoofdrol.

 • Chris Ware, een grote belofte in de Amerikaanse stripwereld, schetst in Jimmy Corrigan, de slimste jiongen ter wereld het leven van een eenzame, emotioneel zwakke alleman die op zijn 36ste voor het eerst zijn vader ontmoet. De talloze illustraties, beeldinstructies, diagrammen, indexen, zoekplaatjes geven een duizelingwekkend beeld van een eenzame man.
 • Met Wilson maakte Daniel Clowes een complexe en fascinerende karakterstudie van de moderne egoïst gemaakt. Als Wilson ontdekt dat hij een dochter heeft, die zijn ex-vrouw heeft laten adopteren, besluit hij kost wat kost het gezin te herenigen.

Drie titels zijn verstrippingen van andere werken:

 • De Britse Posy Simmonds liet zich voor Tamara Drewe inspireren door de klassieker Far from the Madding Crowdvan Thomas Hardy. Als de sexy Tamara weer in het huis van haar overleden moeder gaat wonen, doet dit nogal wat harten sneller kloppen in het plattelandsdorpje Stonefield…
 • Stephen King maakte van zijn befaamde huiverroman De beproeving (1978) een graphic novel. De beproeving – Kapitein Trips vertelt het verhaal van een wereld die door een uiterst besmettelijk virus in hoog tempo ontvolkt raakt.
 • Prince of Persia van Jordan Mechner, A.B. Sina, LeUyen Pham & Alex Puvilland is dan weer de stripversie van een wereldberoemd computergame. A.B. Sina putte voor dit verhaal uit de mythen en legenden van zijn jeugd in Perzië.

Twee andere Amerikaanse stripromans zoomen in op een bekend personage.

 • In Fagin de Jood vertelt Will Eisner het verhaal van een van de kleurrijkste maar ook meest verguisde hoofdpersonen uit Dickens’ Oliver Twist: Fagin de jood.
 • En in From Hell onderzoeken Alan Moore en Eddie Campbell de mythe van Jack the Ripper, misschien wel de beruchtste moordenaar aller tijden.

Last but not least een klassiek geworden strip-over-de-strip: De onzichtbare kunst. Understanding Comics (1993) van Scott McCloud geeft op een speelse en sprankelende manier inzicht in de werking en mogelijkheden van de strip.

En dan deze nog:

 • Duitsers Reinhard Kleist, auteur van de succesvolle Johnny Cash-stripbiografie Cash – I see a darkness, en Titus Ackermann, uitgever van stripmagazine Moga Mobo, verzamelden elf Duitse toptekenaars om zich heen voor Elvis, een stripbiografie van Elvis Presley.
 • Uiteraard mag Japan niet ontbreken in het lijstje: in Herinneringen laat Jirô Taniguchi een zakenman zijn kindertijd opnieuw beleven in het lichaam van de veertienjarige jongen die hij was.
 • De Spanjaard Paco Roca won met Rimpels, een integer verhaal over Ernest die langzaam zijn geheugen en waardigheid verliest door Alzheimer, alle stripprijzen die er in Spanje te winnen zijn.
 • Frederik Peeters, een bekroonde auteur uit Zwitserland, schreef met Blauwe pillen een ontroerend en confronterend verhaal waarin een stripauteur een liefdesrelatie begint met een jonge vrouw die HIV-positief is. (Bron : De Andere Strip 2010 )
 • Comments

  comments


  Malkavian

   
  avatar
  The One & Only Malkavian