0
Posted 04/09/2007 by Malkavian in
 
 

Spotlight : Runaways

Brian K. Vaughan (zie Y:The Last Man, Pride of Baghdad, Ultimate X-Men,….) introduceerde in 2002 deze serie. Ondertussen zijn er drie hardcovers of 7 TPB’s verschenen die tesamen 42 deeltjes bevatten. De serie is bedoeld voor lezers van alle leeftijden dus mag je geen tweede “Y:The Last Man” of “Ex Machina” verwachten, het is duidelijk lichtere kost, maar daarvoor natuurlijk niet minder goed. De reeks kreeg in 2006 de Harvey Award voor “best continuing/limited series”.

Tijdens één van de jaarlijkse bijeenkomsten van 6 rijke gezinnen gaan de kinderen van deze gezinnen er tesamen vandoor nadat ze getuige zijn geweest van iets afschuwelijks waardoor ze hun ouders niet meer kunnen vertrouwen. Ze moeten zonder middelen trachten te overleven en uit de handen van hun ouders en de politie trachten te blijven. Ondertussen moeten ze zien te weten te komen wie hun ouders werkelijk zijn en indien nodig, hoe ze te stoppen. Wat volgt zijn : actie, romantiek, vriendschap, verraad, verrassende verhaalwendingen…

Image Hosting by PictureTrail.com

Deze titel verschilt nogal van de bekende Marvel-series : de helden dragen geen spandex of masker, ze gebruiken hun gewone namen (in het begin proberen 5 van de 6 nog een alias maar die laten ze redelijk vlug vallen), ze geven hun groepje geen naam (zoals bv. de Avengers) en het speelt zich af in Los Angeles, ver van de ganse Marvel-kliek die vooral in New York zit. Hierdoor voelt de serie vernieuwend aan en als Captain America of Spiderman in “Escape to New York” (vol. 2 #7-12) opduiken dan zijn dit ook de zwakste passages in de ganse reeks, misschien ook omdat Adrian Alphona op dat moment niet in staat lijkt een degelijke Wolverine of Iron Man te tekenen.

Image Hosting by PictureTrail.com

Het vertelritme in de eerste bundels ligt redelijk laag en het verhaal begon me tegen het einde van de 2de hardcover al wat tegen te vallen. Ook de tekeningen van Alphona konden me in het begin niet echt bekoren, maar hoe verder de serie vordert hoe beter deze worden alsook de inkleuring ervan. In de 3de hardcover (Tpb’s 6 en 7) maakt de serie voor mij alle beloftes waar, zowel qua verhaal als illustraties en ben ik toch gewonnen voor “Runaways” nadat ik het bijna had opgegeven.

Joss Whedon (Firefly, Astonishing X-Men) heeft zich van het prille begin als fan van “Runaways” geuit en nu het Vaughan/Alphona-team na 5 jaar afscheid van de serie neemt, zal hij 6 deeltjes voor zijn rekening nemen gevolgd door Terry Moore (Strangers in Paradise), met tekeningen van Humberto Ramos (Spectacular Spider-Man).

 

Comments

comments


Malkavian

 
avatar
The One & Only Malkavian