0
Posted 19/07/2007 by Malkavian in Comics
 
 

Review : Ultimates 2 & Ultimate Fantastic Four

Volgens mij is “The Ultimates” de beste serie binnen het Ultimate-universum van Marvel. Door tijd te nemen om een zorgvuldig uitgekiend verhaal te vertellen, met uitermatig krachtige illustraties, slaagt men er voor de tweede keer in een grand cru van een volume (bestaande uit 2 bundels of 13 issues) op het publiek los te laten. Volume 1 en Volume 2 zijn verkrijgbaar.

Op het eerste gezicht zien de Ultimates er totaal fout uit : een samenraapsel van wat mindere superhelden die als team de Verenigde Staten van Amerika helpen verdedigen en zelfs uiteindelijk nog bijdragen bij preemptive strikes (preventieve aanvallen) in het Midden-Oosten aan de zijde van militairen. Het kan echt niet fouter. Thor, de Noorse god, zoon van Odin, had dit al langer door en verliet op het eind van het eerste volume dan ook dit superteam. Hij steunt nu de anders-globalisten en de tegenstanders van de politiek van Bush, wat natuurlijk niet echt in goede aarde valt bij patrioten als Nick Fury en vooral Captain America, het ultra-conservatieve John Wayne-type. Wat zo goed is aan deze reeks is dat het een goed evenwicht vindt tussen deze polen en dat het vol zit met kritiek ten opzichte van de huidige stand van de wereldpolitiek. Ook zijn de karakters van het ganse team serieus goed uitgewerkt (ze zijn zeer menselijk (lees : ze zijn niet perfect) in hun gedrag) waardoor je echt meevoelt met wat er gebeurt, alsof het mensen van vlees en bloed waren. Het feit dat het zich allemaal afspeelt in de wereld die we elke dag op het televisiejournaal zien draagt daar natuurlijk ook bij aan het realiteitsgehalte.

Image Hosting by PictureTrail.com

Door mijn spoiler-allergie wil ik niets verklappen maar verwacht je maar aan serieuze dosissen van verraad, doodslag, humor, politiek, heroïsme, spanning… Ik zag de hoofdverhaallijn vooral als een allegorie op de wapenwedloop waarin er geen winnaars zijn, enkel verliezers, wat op het eind van de vertelling duidelijk naar voren komt…

Ik weet dat het geduld van de mensen echt op de proef werd gesteld voordat het ganse verhaal uiteindelijk tot een einde kwam (er zaten meestal meerdere maanden tussen de verschillende deeltjes), maar jongens toch, het loont weer de moeite.

Jeph Loeb en Joe Madureira zullen respectievelijk schrijver en tekenaar zijn van Ultimates 3. Ze zullen van ver moeten komen om tenminste even goed te doen als de twee reeds verschenen volumes.

Image Hosting by PictureTrail.com

Om te tonen hoe het dan weer niet moet is gelijktijdig met de laatste “The Ultimates”-bundel “Ultimate Fantastic Four” volume 8 uitgekomen. Wat een flauwe bedoening zeg : eerste een ongeïnspireerde annual rond Mole Man gevolgd door een suske-en-wiske-achtig teletijdmachine-verhaal rond een middeleeuwse magiër Diablo. Begrijp me niet verkeerd : het is allemaal wel mooi getekend en best vermakelijk, maar het blijft zeker niet aan de ribben kleven. Wat “Ultimate Fantastic Four” nodig heeft is een scenarist met een visie, die op lange termijn aan de serie werkt. Ik vond dat ze met Mark Millar op het goede spoor zaten maar helaas heeft dit maar 3 bundels mogen duren. Hopelijk wordt de volgende story-arc rond Silver Surfer meer memorabel…

Image Hosting by PictureTrail.com

Enjoy!

Comments

comments


Malkavian

 
avatar
The One & Only Malkavian