0
Posted 26/05/2007 by Malkavian in Comics
 
 

De Daredevil Special door Spiff : Deel 4

DD_logo

De Daredevil Special door Spiff : Deel 4

8) WAKE UP   (Bendis, Mack)
De toen nog niet populaire Bendis mag een eerste keer zich aan Daredevil wagen met zijn vriend David Mack.
In deze vier issues die hier zijn gebundeld blijft Daredevil opvallend op de achtergrond. Ben Urich, de reporter, moet een verslag van het proces tegen Kingpin schrijven, het proces die zich in de 2de TPB afspeelt, maar focust zich meer op de verdwijning van Leap Frog, een gekostumeerde low-life gangster die zijn zoontje in shock achterliet. Urich geraakt er helemaal van geöbsedeerd.
Een opvallende passage is het moment dat Urich de lezer vertelt dat de enige manier om de dalende krantenverkoop tegen te gaan is om verhalen te schrijven die men nergens anders kan vinden, weerspiegelingen van de wereld waarin we leven. Waarschijnlijk is dit ook het motto van scenarist Bendis om meer lezers naar de wereld van de comics te brengen. En dit is ook te merken aan het verhaal dat niet volgepropt is met gevechten, maar meer met de ziel van Urich. Het is meer een verhaal over kindertrauma’s door verwaarlozing en/of geweld. Iets waar Daredevil over kan meespreken.
Wat het opvallendste is als je deze trade openslaat is het tekenwerk. Dit is een mix van waterverfschilderijen tot collages, geen enkele manier van werken is taboe voor David Mack.
De eerste drie bladzijden zijn redelijk traditioneel, genre Quesada, maar dan vloeit het geheel totaal over in de eigen apparte David Mack-stijl. Hoewel het bevreemdend lijkt leest alles lekker goed weg en is het een verhaal die nog een tijdje in je hoofd blijft hangen.
Weeral een aanrader. (nog een beetje en jullie gaan me niet meer geloven)


9) Elektra Lives Again (Miller)
In de jaren tachtig blies Frank Miller nieuw leven in Daredevil.  Het ging niet meer zo goed met die reeks waardoor de deeltjes maar om de twee maanden verschenen.  Miller zag echter potentieel in de gehoornde superheld, maakte de reeks donkerder en (zeer belangrijk) introduceerde Elektra.  De serie werd zo populair dat Daredevil weer elke maand kon verschijnen.  Uiteindelijk deed Miller iets onverwachts, hij liet Elektra vermoord worden door Bullseye.  Het was ongezien bij Marvel om een personage dat zo populair was te laten sterven.  Miller verklaarde dat ze nooit zou verrijzen maar in het jaar 90 verscheen “Elektra Lives Again”, prachtig herdrukt in 2002 in groter formaat.

Voor mij is dit een zeer filosofisch album.  Het gaat om het niet kunnen verwerken van het einde van een relatie, ermee in je hoofd zitten tot je er bijna zot van wordt om uiteindelijk te ervaren dat deze relatie nooit had horen te zijn.  Wat vooral opvalt in dit boek is dat Murdock nooit het Daredevil-kostuum aantrekt.  Ook speelt men hier soms met de grens tussen droom en werkelijkheid.  Af en toe is er een knipoog naar het vroegere werk van Miller (bv. bovenaan pag 18 ziet men personages uit “The Dark Knight Returns”, Miller’s doorbraak).  Men moet het ook zien als een verhaal dat op zich staat en niet valt binnen de continuïteit van het Marvel-universum.  Het is allesbehalve een gemakkelijk boek en het kan een tweede lezing gebruiken.  Al was het maar om nog eens te genieten van de prachtige tekeningen van Miller en kleuren van Lynn Varley.

Comments

comments


Malkavian

 
avatar
The One & Only Malkavian