0
Posted 18/03/2007 by Malkavian in Comics
 
 

300 : Hollywood verklaart oorlog aan Iran

Iran is niet te spreken over het nieuwe historische oorlogsepos ‘300’. De film vertelt het verhaal van een klein Grieks leger dat de Perzische invasie overleeft. In Iran wordt de film onthaald als een belediging voor de Iraanse cultuur. Volgens een krant worden hun Iraanse voorouders afgebeeld als domme primitievelingen.

Psychologische oorlog
Javad Shamaqdari, cultureel adviseur van de Iraanse president, noemt de film een psychologische oorlog tegen Teheran en zijn inwoners. “Hollywood en andere culturele autoriteiten in de VS voeren studies uit over hoe ze de Iraanse cultuur kunnen treffen. Deze film is daar een voorbeeld van”, zegt hij. In de VS is de film alvast een echte kaskraker die nu al de meest succesvolle film is die ooit in maart in de Amerikaanse bioscoopzalen verscheen.

Moordlustige wilden
De krant ‘Ayandeh-No’ droeg de kop “Hollywood verklaart de oorlog aan Iran”. Volgens de krant beweert de film dat Iran, dat vandaag een bron van het kwade is, ook vroeger bewoond werd door domme moordlustige wilden. Het is niet de eerste keer dat Iran protesteert over de manier waarop het land wordt voorgesteld in Westerse films. Ook de film ‘Alexander’ uit 2004 kreeg veel kritiek.

Bron: Het Laatste Nieuws 16-03-07


Het Perzische rijk was destijds meer dan Iran alleen. Het was een immens gebied dat reikte tot en met Pakistan en grote delen van de Balkan en het Midden Oosten. Toevallig dat Iran dan als enige hier een probleem van maakt. De oproep van de Spartanen voor versterking zat waarschijnlijk ook niet in het verhaal, maar is misschien een knipoog van Bush naar Irak. (Met heel moeite tracht ik te vermijden om de Graphic Novel opnieuw te lezen om zo maximaal te kunnen geniet van de film, ik heb mijn lesje wel geleerd na Sin City.)

Maar waar er rook is, is er vuur !!

Het was nooit Frank Miller’s bedoeling om de Perzen als domme beesten af te schilderen, dit is zijn “grafische vrijheid” om het verhaal extra kracht bij te zetten.

Trouwens op geschiedkundig vlak is het verhaal ook niet helemaal correct. Grote delen van het verhaal zijn inderdaad gebaseerd op geschiedkundige feiten maar het is totaal niet ondenkbaar dat maar 300 spartanen zo’n miljoenenleger kon tegenhouden in een pas. Denk maar aan wat er op het festival van Roskilde gebeurde, dit maal 10.000 of meer.

De Spartanen waren in het begin met meer en werden vergezeld van een paar duizend slaven en x-aantal bewoners uit de nabij streek. Het waren uiteindelijk die 300 Spartanen die bleven volharden nadat de rest dood was of op de vlucht was voor de immensiteit en de tactische rondtrekkende beweging van het perzisch leger om zo de Spartanen in te sluiten. De Perzen wisten maar al te goed dat die pas geschikt materiaal is voor een hinderlaag.

Dit is juist de essentie van hun “heldendaad” dat de geschiedenis doorstond en nu verfilmd werd.

Ga gewoon lekkker genieten van het grafische super spektakel !!
Al bij al is dit extra publiciteit voor “300”.

Enjoy

Comments

comments


Malkavian

 
avatar
The One & Only Malkavian